Галичина зробить Україну газонезалежною від Росії?

В лютому цього року в Україні активно заговорили про газ, альтернативний російському — сланцевий. Цей газ такий же як природній газ метан, однак у надрах його родовища розташовані по-іншому. Відтак, потрібні інші методи його видобутку, що робило сланцевий газ нерентабельним. Проте сучасні технології дозволяють працювати в цьому напрямку прибутково. 

Поштовхом до обговорення став візит міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка до США в середині лютого цього року, адже американці активно освоїли видобуток сланцевого газу. Там міністр зустрівся з американськими урядовцями та керівництвом провідних енергетичних компаній США — "ЕксонМобіл" та "Шеврон". Було домовлено про українсько-американську співпрацю стосовно ресурсів газу з нетрадиційних джерел, в тому числі й сланцевого газу.  

А далі відбулись і наступні кроки. 22 лютого на сесії Львівської облради виступив перший заступник міністра охорони і захисту природного середовища Володимир Ігнащенко, який розповів про наміри уряду щодо видобутку сланцевого газу на території Львівщини.  

Володимир Ігнащенко повідомив, що іноземні інвестори зацікавлені у видобутку сланцевого газу на так званій Олеській площі, що охоплює території Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей. Для того, щоб інвестор міг розпочати розробку родовищ, необхідні відповідні рішення цих обласних рад. 

На Львівщині йдеться про 3 тис. км кв у дев’яти районах: Жовківському, Перемишлянському, Кам'янка-Бузькому, Пустомитівському, Жидачівському, Золочівському, Буському, Сокальському та Миколаївському.  

Урядовець запевнив, що сланцевий газ є вигідною альтернативою природного газу, адже собівартість його видобутку нижча. Проте у депутатів одразу ж виникли певні застереження: розробка родовищ може негативно позначитися на довкіллі та здоров'ї людей, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської облради.  

Тож вигідно чи не вигідно видобувати сланцевий газ і які екологічні ризики можуть виникнути при цьому, депутати Львівської облради вирішили вивчити докладніше. 28 лютого на засіданні постійної депутатської комісії Львівської облради з питань ПЕК прийнято рішення створити спеціальну робочу групу для вивчення перспектив розробки родовищ сланцевого газу на території Львівщини, куди увійшли провідні геологи-практики і науковці. 

Через місяць робоча група повинна дати свої пропозиції щодо видобутку сланцевого газу, які заплановано обговорити на "круглому столі" у квітні цього року. Крім цього, депутати Львівської облради планують здійснити візит до Польщі, де вже розпочалась реалізація подібних «газових» проектів. 

Водночас голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк заявив, що Кабінет Міністрів України вже погодив проект видобутку сланцевого газу у Львівській області — йдеться про поклади об'ємом близько 100 мільярдів кубометрів, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської ОДА.  

За словами губернатора, Львівщина може розраховувати на 100 мільйонів доларів інвестицій тільки на геолого-розвідувальні роботи, які триватимуть 2-3 роки. При цьому видобуток альтернативного природного газу, який виокремлюють зі сланцю, може суттєво знизити залежність держави від зовнішніх джерел газопостачання, заявив губернатор.  

Для реального запуску проекту, навіть за сприятливих обставин, потрібно як мінімум кілька років: адже потрібен час на всі необхідні погодження, в тому числі і рішення місцевих рад та Кабміну, тендерні процедури, укладання угод, геологічна розвідка тощо. Проте вже зараз думки експертів щодо сланцевого газу в Галичині розділились.  

Зокрема, українські експерти в більшості стверджують про перспективність сланцевого газу при ефективному підході в реалізації цього проекту. Водночас представники російського «Газпрому» сумніваються, що сланцевий газ позбавить Україну залежності від газу з Росії.  

Звичайно, про повну енергонезалежність мріє, напевно, будь-яка держава світу. Але коли ініціатива таких проектів як сланцевий газ йде від сьогоднішньої української влади, «незалежність» якої проявилась у присутності російського Чорноморського флоту в Криму та інших факторів, то виникають певні питання.  

Що насправді сховано за цими намірами? Посилення енергобезпеки, просто інформаційний привід «полякати» Росію чи ще якісь мотиви? Відповіді отримаємо не скоро. Або й не отримаємо, якщо Львівська облрада не дасть згоду на видобуток сланцевого газу. Наразі також важко сказати, яке рішення Львівської облради буде в цьому випадку правильним і відповідатиме національним інтересам…    

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи