Львів — закритий для світу?



Кожна реконструкція чи то будівництво супроводжується певними незручностями: наприклад, не секрет, що ремонт дороги стає причиною утворення заторів, необхідності долати зайві відстані, здійснюючи об’їзд. А от реконструкція аеропорту «Львів», в ході якої розглядаються варіанти закриття летовища чи обмеження прийому літаків на деякий час, може призвести не лише до незручностей, а й до значних збитків для міста Львова. Адже найближчі діючі аеропорти від Львова на відстані понад 100 км, і дороги до них далеко не європейської якості. 

Наприкінці минулого року питання закриття чи незакриття аеропорту під час реконструкції активно обговорювалось. Міський голова Львова Андрій Садовий навіть звернувся до тодішнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з проханням не закривати аеропорт «Львів», мотивуючись збитками, які може завдати туристичній галузі зупинка прийому літаків.  

«В межах підготовки до Євро-2012 триває реконструкція злітно-посадкової смуги аеропорту «Львів». Проект даної реконструкції передбачає тимчасове закриття даної злітно-посадкової смуги, що спричинить припинення авіаперевезень. Це може стати причиною відмови провідних авіакомпаній виконувати рейси до Львова і в майбутньому, що вже ставить під загрозу розвиток туристичної інфраструктури міста Львова та регіону загалом», — сказав тоді Андрій Садовий.  

Питання роботи аеропорту в 2010 році було вирішено позитивно для міста. В грудні минулого року в Міністерстві транспорту та зв’язку України відбулась нарада під керівництвом тодішнього заступника міністра Олександра Давидова, в якій також брали участь представники інституту «Аеропроекту» та представники з питань безпеки. На нараді було  прийнято рішення, що у 2010 році львівське летовище буде працювати у звичному режимі. 

Однак нещодавно питання закриття аеропорту з міркувань безпеки було піднято знову. Про це заявив радник Президента України Валерій Пустовойтенко під час візиту до Львова 30 червня цього року. «Вважаю, що вже потрібно думати про закриття смуги, бо, на мою думку, якщо цього не зробити зараз, то будівельники можуть не справитися із величезним об’ємом роботи. Потрібно зібрати фахівців з авіабезпеки, будівельників та інших спеціалістів, які зважать усі плюси та мінуси та приймуть правильне рішення, адже безпека — це головне», — сказав тоді Валерій Пустовойтенко, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської ОДА.  

Проте у Львівської міськради своя позиція. У мерії навіть порахували суму гіпотетичних збитків, які понесе місто від закриття летовища — 3 млрд. грн. "Стан розвитку аеропорту можна розділити на дві частини: це економічна та політична складові. І саме про економічну складову я б хотіла наголосити.  Це збитки в декілька разів більші, ніж затрати на реконструкцію самої злітно-посадкової смуги і аеропорту загалом. Ці втрати становлять близько 3 млрд. гривень", — сказала директор департаменту економічної політики Львівської міськради Ірина Кулинич, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради.  

До цих втрат Львівська міськрада заносить прямі збитки трьох підприємств — ДП «Міжнародний аеропорт Львів», ДП «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод» та ДП «Львівські авіалінії», а також непрямі збитки туристичної інфраструктури. «Другою складовою є втрата грошей наших турфірм, готелів, закладів громадського харчування, таксистів тощо», — сказала Ірина Кулинич.

Мерія прогнозує, що обсяг збитків міста від припинення міжнародних рейсів може скласти 1,08 млрд. грн., втрати від припинення чартерних рейсів — 520 млн. грн., втрати від припинення внутрішніх рейсів — 720 млн. грн. 

Львівська міськрада також вважає, що закриття аеропорту спровокує низку соціальних проблем: вивільнення працівників, зменшення середньомісячної заробітної плати, зменшення надходжень до бюджетів всіх рівнів, зменшення надходжень до соціальних фондів, припинення впродовж року потоку інвестицій.

Крім цього, закриття аеропорту спричинить збиткову діяльність підприємств, що обслуговують авіаперевезення, діяльність СПД готельного, ресторанного, туристичного бізнесу та матиме негативний вплив на туристичні потоки до Трускавця, наголошують у мерії.   

Чи прислухались до цих аргументів «державні мужі» сказати важко, проте вже цього тижня стало відомо, що в 2010 році летовище таки працюватиме в звичному режимі. Натомість під питанням 2011 рік. 

Водночас на нещодавному брифінгу голова Львівської ОДА Василь Горбаль заявив, що наступного року можливе тільке обмеження прийому літаків, а не повне закриття аеропорту. "У такому форматі проходить обговорення цієї проблеми. 27 липня до Львова вкотре приїдуть проектанти реконструкції аеропорту. Пройде нарада щодо технічних питань. За її результатами відповідно буде нарада на рівні Мінтрансу. Наразі це питання проробляється", — сказав Василь Горбаль, повідомив ZAXID.NET.  

Офіційні заяви щодо цієї проблеми очікуються не раніше, як за один-два тижні — саме стільки часу потрібно проектувальникам, щоб подати свої пропозиції.  

Питання режиму роботи летовища і справді непросте: з одного боку мільйонні збитки для міста, а з іншого безпека сотень працівників, які трудяться на цьому об’єкті підготовки до Євро-2012. Крім цього, потрібно врахувати наскільки зросте кошторис реконструкції аеропорту, якщо роботи триватимуть без зупинки польотів.   

Остаточне рішення повинно бути максимально правильним і врахувати всі нюанси — як те, що не можна покладатись на «якось буде» в питанні безпеки праці, так і те, що Львів без регулярних авіарейсів може стати перефразовуючи гасло мерії не «відкритий для світу», а «закритий». 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»    




Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи