Догори Дриґом. Більше творчості, менше рамок!

Зважаючи на новітні тенденції у популяризації творчих надбань (писаних, мальованих, сфотографованих, зіграних на музичних інструментах і т.д.) завдяки Інтернету, його просторам (можливостям), не менш (а зазвичай більш) цікавим, що й не дивно, є, так би мовити, популяризація результатів творчої діяльності за матеріальної присутності популяризованих, власне авторів. Або ж простіше – презентація, зустріч, виступ. Цікавішою вона є тому що в такому випадку відбувається взаємодія набагато більш глибшого рівня ніж у віртуальному варіанті. Важливим стає контакт очей, звучання інтонацій, освітлення приміщення, настрої слухачів та виступаючих і багато іншого.

Саме такий варіант просування власного продукту пропонує порівняно нове мистецьке об’єднання Івано - Франківська “Догори Дриґом”. Його головною діяльністю є, наразі, проведення літературних, музичних та художніх (зазвичай усе в одному) перформенсів. Вагомим є те, що метою так званих “арт вечорниць” (які організовувались вже не раз) була і є популяризація саме сучасного молодіжного мистецтва. Щоразу молодим авторам надається можливість виступити зі своїми доробками, апробувати свою творчість, перевірити себе. В той же час важлива роль відводиться аудиторії, яка згідно позиції обєднання, є не менш цінною, позаяк критикує, оцінює, приймає участь у тому, що відбувається.

Кореспондент “ОстроВ” зустрівся з ініціатором створення “ДД”, молодим франківським автором та організатором Андрієм Шийчуком.

- Чим була спровокована поява ідеї створити такий проект?

- Захотілось.

- Об’єднання знаходиться "під" якоюсь з організацій, партій? Доцільно говорити про його заангажованість?

- Ні.

- Востаннє арт вечорниці проводились ще навесні. Об’єднання припинило діяльність? І, взагалі, в чому полягала (полягає) його діяльність?

- Ні. В нас літо. Діяльність - пишем, читаєм, виступаєм, радуєм око і проникаєм в душі. По факту, об'єднання - ефемерне, це восновному я сам і сателітно залучені люди, які час від часу з'являються на горизонті подій.

- Що здобувають люди причетні до об’єднання "Догори Дриґом", є конкретні результати діяльності: публікації, виставки тощо, не в рамках діяльності об’єднання, радше, окремо від нього, чи то поза ним? Чи став для когось поштовхом у творчості, "кар’єрі" виступ (показ) під час тих вечорниць, що були організовані арт-проектом?

- Конкретних результатів мало, бо мало ротації, мало реакції публіки. Це мало кому цікаво. Це все треба проштовхувати. Так що поки-що мало, бо пробивний - я один. (сміється, тут і надалі прим авт.). Нескромно. Але особливої активності від інших учасників не бачив. Думаю, поштовхом ми ставали. Я, наприклад, дещо писав під виступ. Я не один такий, мабуть.

- Перший літературний слем в Івано – Франківську, коли очікувати? Кого очікувати?  Чим є для тебе це змагання?

- Не знаю. Реально не знаю. Осінь - найвірніше, але це не точно.

Слем - це таке-собі читання на виліт. Тобто автори читають тексти, публіка скидає гірших, тих хто їм не сподобався. Переможці беруть лаври харизмою і манерою виконання. Рекомендую погуглити Артема Полєжаку, Мультфільма Гагаріна, Женьчика Журера. Це легендарні харківські слемери, школу яких, за легендою, почав Сергій Жадан.

- Братимеш участь?

- Мабуть.

- Ти причетний до діяльності літературного колективу "БДСМ", зважаючи на етимологію абревіатури (BD (Bondage & Discipline - Зв'язування й Дисципліна) і Sm (Sadism & masochism - Садизм і мазохізм)), як слід розуміти назву в цьому контексті?

- Зв'язок літколективу БДСМ і мене - пуста випадковість, ми з колегами не розібрались при виборі назви і вже вибачились перед Горобчуком (Богдан-Олег Горобчук). А щодо розуміння - ми придумали абревіатуру і забули її зміст. Хоча тепер це не має ніякого значення.

- "Spiritual session" - розкажи докладніше про цей проект.

- Ой... Заглух цей проект. Тобто я його з рахунку не зняв, але й не розвиваю його. Ідея полягає в тому, що замість учасників “виступатимуть” відеозаписи. Фактично, це буде вечір перегляду короткометражного кіно, але кіно повинно відображати автора, який відтворює свої мистецькі напрацювання. Принаймні, автор має якось фігурувати у відео. Круто було би з лазерним шоу та голографічними панорамними екранами. З системою долбі діджитал - щоб діафрагма прогиналась, як казав Гоблін.

- Які "стосунки" між "Догори Дриґом" і творчим порталом "Рожевий слоник"*? Ви співпрацюєте?

- Зі слоником співпрацюєм я і Оля Кузьмин.

- В чому проявляється ця співпраця?

- Ми там публікуємось.

-  Які плани на майбутнє? Коли очікувати збірку прози/поезії від "ДД" ?

- Плани... Вперед, до центру землі! Збірку хотілось би. Коли? Треба назбирати матеріалу. Так що - як тільки, так відразу.

P.S. Варто уточнити те, що "Рожевий слоник" – це інформаційний ресурс, який розпочав своє існування в 2003 році. За час існування портал вже встиг завоювати прихильність сотень митців і аматорів. Про що свідчить стабільно зростаюча відвідуваність сайту та число постійних дописувачів. Серед авторів дописувачі з Білорусії, Росії, Польщі та українці з різних країн світу. Крім того Слоник надає підтримку багатьом мистецьким акціям та проектам України. Також портал виступає організатором та спів-організатором фотовиставок, літ-вечорів, мистецького проекту “Жиліzко”, та низки літературних слемів, концертів. Усе це сприяє знайомству активістів, що продовжують співпрацю в організації проектів, та творчому обміну.

Тут пропонується можливість авторам (на даний час більш масштабно ніж у Догори Дриґом) спробувати себе в різних жанрах, отримати поради, вислухати конструктивну критику та навчитись відстоювати свою думку, свою творчість від неадекватних випадів публіки.Цей проект яскравий приклад того як хобі може перетворитись у важливий і серйозний (в даному випадку) творчий портал.

Артем Лєтошинскі, спеціально для ОстроВ

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи