Догори Дриґом. Більше творчості, менше рамок!

Зважаючи на новітні тенденції у популяризації творчих надбань (писаних, мальованих, сфотографованих, зіграних на музичних інструментах і т.д.) завдяки Інтернету, його просторам (можливостям), не менш (а зазвичай більш) цікавим, що й не дивно, є, так би мовити, популяризація результатів творчої діяльності за матеріальної присутності популяризованих, власне авторів. Або ж простіше – презентація, зустріч, виступ. Цікавішою вона є тому що в такому випадку відбувається взаємодія набагато більш глибшого рівня ніж у віртуальному варіанті. Важливим стає контакт очей, звучання інтонацій, освітлення приміщення, настрої слухачів та виступаючих і багато іншого.

Саме такий варіант просування власного продукту пропонує порівняно нове мистецьке об’єднання Івано - Франківська “Догори Дриґом”. Його головною діяльністю є, наразі, проведення літературних, музичних та художніх (зазвичай усе в одному) перформенсів. Вагомим є те, що метою так званих “арт вечорниць” (які організовувались вже не раз) була і є популяризація саме сучасного молодіжного мистецтва. Щоразу молодим авторам надається можливість виступити зі своїми доробками, апробувати свою творчість, перевірити себе. В той же час важлива роль відводиться аудиторії, яка згідно позиції обєднання, є не менш цінною, позаяк критикує, оцінює, приймає участь у тому, що відбувається.

Кореспондент “ОстроВ” зустрівся з ініціатором створення “ДД”, молодим франківським автором та організатором Андрієм Шийчуком.

- Чим була спровокована поява ідеї створити такий проект?

- Захотілось.

- Об’єднання знаходиться "під" якоюсь з організацій, партій? Доцільно говорити про його заангажованість?

- Ні.

- Востаннє арт вечорниці проводились ще навесні. Об’єднання припинило діяльність? І, взагалі, в чому полягала (полягає) його діяльність?

- Ні. В нас літо. Діяльність - пишем, читаєм, виступаєм, радуєм око і проникаєм в душі. По факту, об'єднання - ефемерне, це восновному я сам і сателітно залучені люди, які час від часу з'являються на горизонті подій.

- Що здобувають люди причетні до об’єднання "Догори Дриґом", є конкретні результати діяльності: публікації, виставки тощо, не в рамках діяльності об’єднання, радше, окремо від нього, чи то поза ним? Чи став для когось поштовхом у творчості, "кар’єрі" виступ (показ) під час тих вечорниць, що були організовані арт-проектом?

- Конкретних результатів мало, бо мало ротації, мало реакції публіки. Це мало кому цікаво. Це все треба проштовхувати. Так що поки-що мало, бо пробивний - я один. (сміється, тут і надалі прим авт.). Нескромно. Але особливої активності від інших учасників не бачив. Думаю, поштовхом ми ставали. Я, наприклад, дещо писав під виступ. Я не один такий, мабуть.

- Перший літературний слем в Івано – Франківську, коли очікувати? Кого очікувати?  Чим є для тебе це змагання?

- Не знаю. Реально не знаю. Осінь - найвірніше, але це не точно.

Слем - це таке-собі читання на виліт. Тобто автори читають тексти, публіка скидає гірших, тих хто їм не сподобався. Переможці беруть лаври харизмою і манерою виконання. Рекомендую погуглити Артема Полєжаку, Мультфільма Гагаріна, Женьчика Журера. Це легендарні харківські слемери, школу яких, за легендою, почав Сергій Жадан.

- Братимеш участь?

- Мабуть.

- Ти причетний до діяльності літературного колективу "БДСМ", зважаючи на етимологію абревіатури (BD (Bondage & Discipline - Зв'язування й Дисципліна) і Sm (Sadism & masochism - Садизм і мазохізм)), як слід розуміти назву в цьому контексті?

- Зв'язок літколективу БДСМ і мене - пуста випадковість, ми з колегами не розібрались при виборі назви і вже вибачились перед Горобчуком (Богдан-Олег Горобчук). А щодо розуміння - ми придумали абревіатуру і забули її зміст. Хоча тепер це не має ніякого значення.

- "Spiritual session" - розкажи докладніше про цей проект.

- Ой... Заглух цей проект. Тобто я його з рахунку не зняв, але й не розвиваю його. Ідея полягає в тому, що замість учасників “виступатимуть” відеозаписи. Фактично, це буде вечір перегляду короткометражного кіно, але кіно повинно відображати автора, який відтворює свої мистецькі напрацювання. Принаймні, автор має якось фігурувати у відео. Круто було би з лазерним шоу та голографічними панорамними екранами. З системою долбі діджитал - щоб діафрагма прогиналась, як казав Гоблін.

- Які "стосунки" між "Догори Дриґом" і творчим порталом "Рожевий слоник"*? Ви співпрацюєте?

- Зі слоником співпрацюєм я і Оля Кузьмин.

- В чому проявляється ця співпраця?

- Ми там публікуємось.

-  Які плани на майбутнє? Коли очікувати збірку прози/поезії від "ДД" ?

- Плани... Вперед, до центру землі! Збірку хотілось би. Коли? Треба назбирати матеріалу. Так що - як тільки, так відразу.

P.S. Варто уточнити те, що "Рожевий слоник" – це інформаційний ресурс, який розпочав своє існування в 2003 році. За час існування портал вже встиг завоювати прихильність сотень митців і аматорів. Про що свідчить стабільно зростаюча відвідуваність сайту та число постійних дописувачів. Серед авторів дописувачі з Білорусії, Росії, Польщі та українці з різних країн світу. Крім того Слоник надає підтримку багатьом мистецьким акціям та проектам України. Також портал виступає організатором та спів-організатором фотовиставок, літ-вечорів, мистецького проекту “Жиліzко”, та низки літературних слемів, концертів. Усе це сприяє знайомству активістів, що продовжують співпрацю в організації проектів, та творчому обміну.

Тут пропонується можливість авторам (на даний час більш масштабно ніж у Догори Дриґом) спробувати себе в різних жанрах, отримати поради, вислухати конструктивну критику та навчитись відстоювати свою думку, свою творчість від неадекватних випадів публіки.Цей проект яскравий приклад того як хобі може перетворитись у важливий і серйозний (в даному випадку) творчий портал.

Артем Лєтошинскі, спеціально для ОстроВ

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи