У Івано-Франківської "Просвіти" розпочались… базарні дні

Прочитавши даний заголовок читач здивується, мовляв про які базарні  дні йдеться? Адже  "Просвіта" призначається, насамперед, для наукових конференцій, концертів, театральних вистав, громадських слухань чи народних читань.  Але  насправді маємо зовсім інше, - "Просвіта" працює в не звичному режимі, - все місто обклеєне плакатами: "Виставка-продаж білоруських товарів" Палац культури "Просвіта", вул. Грушевського, 18.

 

Треба відзначити, що в супереч законам України "Про мови" та  "Про рекламу", всупереч вимогам "Програми розвитку української мови в Івано-Франківську" перехожим на вулицях роздають рекламні листівки написані російською мовою: "Выставка-продажа белорусских товаров". Парадокс, але саме статут "Просвіти" покладає на цю організацію завдання відслідковувати виконання мовного законодавства, щоб саме таких порушень не допускати…

Що ж відбувається? Може це якась провокація "москалів", чи якихось інших ворогів України? Ні, це всеукраїнська громадська організація культурно-просвітницького спрямування, яка знаходиться на бюджетному фінансуванні, вирішила тимчасово віддати площі свого палацу культури під торгівлю промисловими товарами. У Івано-Франківській "Просвіті" розпочались… базарні дні.

Щоб все вище сказане не заплутало, не ввело в оману читача і термін "Просвіта" не почав асоціюватися з торговою організацією, на кшалт, "Берестпродторг", нагадаємо: товариство «Просвіта» - українська громадська організація культурно-освітянського спрямування. Вона народилася в Галичині у 1868 році на противагу антиукраїнським течіям у культурному житті: колонізаторській, підтримуваній австрійською цісарською владою, - з одного боку, і русофільській, - з іншого. У лютому 1989 року, організація ніби відродилась, відбулась установча конференція Товариства української мови ім. Т.Г.Шевченка. А 29—30 вересня 1990 року відбулася ІІ конференція Товариства. Головою Товариства було обрано народного депутата України Павла Мовчана, який керує нею і по нинішній день.

Мало хто знає, що за мовну політику в державі відповідає не тільки уряд в особі, Міністерства культури, на яке формально покладене виконання держпрограми «Здійснення комплексних заходів з усебічного розвитку української мови». Є ще Всеукраїнське товариство «Просвіта» (ВУТ) - основний монопольний, виконавець державних програм із розвитку й функціонування української мови. Функціонування «Просвіти» фінансується окремим рядком у державному бюджеті (через Мінкульт). По суті, «Просвіта» є підрядником держави у питаннях формування і втілення мовної політики.

Ця громадська організація, має в Івано-Франківську і по всій території України регіональні осередки, представлена у парламентах усіх скликань і в кількох урядах; організація, на чолі якої незмінно стоять знані поети та інша творча інтелігенція; організація зі стабільним фінансуванням... Організація є, гроші є. А де мовна політика? Адже, мало хто відчуває, що держава проводить хоч якусь «мовну політику». 

Отож, на проведення мовної політики "ліцензія" від держави у "Просвіти" є. А от чи у неї є "ліцензія на право ведення торгівлі", і як на це дивиться податкова служба, - не відомо, але судячи з того, що "сезон 2009" відкрився, то справи йдуть досить успішно. А торгівля, нагадаю, в цьому закладі культури і просвіти йде не перший рік… Нині, скажімо, "Просвіта" була закрита як громадська організація і працювала як торговий майданчик 10 днів, з 12 по 21 березня, і так 10-15 раз на рік.

А санстанція, а пожежники дали на це дозвіл? Адже якщо зайти в будинок "Просвіти" і подивитись зсередини, то постає така картина: все заставлено столами і вішалками, і в проходах купа народу, - можна знімати сюжет "біженцям видають гуманітарку і спальні мішки". Якби не дай Бог, щось трапилося, (вихід з приміщення один, витяжки ніякої, просто стелі високі), була б така тиснява, що важко навіть уявити, скільки було б жертв…

Не дивуйтесь, - якщо Івано-Франківськ згодом стане в Україні визнаним містом ярмарків. Адже окрім ярмарків одягу і іншого ширпотребу, які систематично організовуються у приміщеннях Івано-Франківського обласного музичного драматичного театру і обласної «Просвіти», останнім часом торгівля одягом зайняла ще один плацдарм — картинну галерею обласної спілки художників України, на черзі мабуть лекційні зали університетів і коридори лікарень… А дістати дозволи на торгівлю в нашій країні розвинутого "безладу, беззаконня і корупції" не проблема…

Що ж за товар на цей раз благословили продавати керівники місцевої "Просвіти", на чолі з відомим краєзнавцем П.Арсеничем? Може там відбувається книжковий ярмарок чи виставка–продаж виробів майстрів народних промислів? - Ні, квадратні метри актового залу і коридорів "храму культури і просвіти" регулярно здають в оренду під торгівлю товарами широкого вжитку: одягом, парфумерією, косметикою, нижньою білизною і т.д. Отож, крок за кроком, "Просвіта" перетворюється на торговий центр.

Та в обласній державній адміністрації і мерії нічого в цьому поганого не бачать, Їм видніше, напевне в Івано-Франківську мовних проблем уже немає, все повирішували, - можна і поторгувати…

Подивимось на інший аспект даного питання. Товарами чийого виробництва торгують? Бо примітно, що хоча спродуються тут івано-франківські підприємці, назва "торговиська" весь час змінюється, - то вона звучить як "ярмарок турецьких товарів", то "виставка-продаж білоруських товарів", то "розпродаж китайських товарів", то "товари польських виробників" і т.д. Отак, наші великі патріоти втілюють відоме українське гасло "Купуй українське". Виходить, то лише байка, не раз сказані керманичами області в ЗМІ та на мітингах, слова про те, що за для подолання економічної кризи люди повинні на свої чесно зароблені гроші купляти український товар.

Керівництво Івано-Франківської області, яке так переймається долею всього українського, особливо підтримкою власного товаровиробника, вітає таку діяльність обласної "Просвіти", свідченням цього є новий недавно подарований автобус. Отак працює "контора" народного депутата України мовознавця Павла Мовчана. Продаж, виставка, розпродаж, ярмарок, базар, ринок і т.д., - українська мова така багата на синоніми…, а мова і культура, як ми знаємо, - душа народу. Чи не так?

Довідка. У цьому будинку, (по вул. Грушевського, 18) - у 1912 році в новозбудованому приміщенні, відкрилося українське культурно-спортивне товариство "Сокіл". На відкритті виступили письменник Б.Лепкий і громадський діяч Л.Бачинський. В цьому приміщенні відбувалися концерти і театральні вистави. 25 березня 1914 року до 100 річчя з дня народження Т.Шевченка на будинку встановили бюст поета з написом "Кобзареви України Тарасови Шевченкови 1814-1914" (український правопис того часу). Тут в різні роки виступали українські письменники Ю.Яновський, І.Ле, В.Сосюра, О.Вишня, М.Рильський, співаки С.Крушельницька і М.Голинський.

Тарас Федірко для "ОстроВ"

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи