Ринат возвращается. Футбольная революция Ахметова

Президент «Шахтера» намерен поменять главного тренера… Представители «Шахтер» вместо опровержения отказались комментировать эту информацию… Собственник клуба Ринат Ахметов возвращается в большой футбол.

Влітку президент "Шахтаря" має намір поміняти головного тренера, генерального директора і керівників середньої руки: Ринат Ахметов знову бере справу у свої руки.

Мабуть, це вже не залежатиме від результату команди у чемпіонаті й кубку України. Мірча Луческу випрацювався у Донецьку, це нині визнають всі, навіть палкі шанувальники гірників. Луческу ледь втримався восени, коли провалив груповий турнір Ліги Чемпіонів, тепер після серії невдач його вісти тануть, і стара пісенька з брудним текстом про суддівство уже не здатна приборкати роздратування.

Так само крахом закінчилася епопея з керуванням клубною інфраструктурою Сергієм Палкіним. Менеджера з цементного виробництва взяли у футбольний клуб по протекції топ-керівника СКМ, а заразом і голови ради ФК "Шахтар" Олега Попова. Попов і Палкин були шкільними товаришами, три роки мітці цього зв'язку вистачало Сергію, аби триматися на плаву.

Марчело Ліппі - тренер чемпіонів світу - нещодавно заявив, хоче нарешті перервати паузу у своїй роботі і повернутися у футбол. При чому футбол клубний. Портал Goal.com надрукував розлогий матеріал про відмову Ліппі повернутися у збірну Італії. Італійська федерація незадоволена роботою нинішнього тренера Донадоні, проте причиною відмови від Ліппі почули бажання фахівця працювати у клубній команді.

Завжди найобізнаніший футбольний сайт Tribalfootball.com відразу напросився на інтерв'ю до сивого італійця, і с поміж інших пропозицій, що за цей час надходили до нього фігурував і наш з вами "Шахтар" із Донецька. Мірча Луческу вже з початку року шукає собі запасний аеродром. У березні під час перерви для матчів збірних Луческу їздив додому у Бухарест, тоді румунські ЗМІ повідомили, що він планує вести перемовини із керівництвом їхнього "Динамо".

Представники "Шахтаря" замість спростувань відмовилися коментувати цю інформацію. Якщо у міжсезоння у кріслі головного тренера "Шахтаря" відбудеться рокірування Луческу-Ліппі, то це буде безперечною перемогою Ріната Ахметова. По-перше, він покаже всім, як треба по-діловому вести подібні угоди, а не кричати про зіркових тренерів, що начебто відмовили останньої миті - практика панів Суркісів. А по-друге, цей тренерський трансфер стане найгучнішим для всього нашого радянського-ексрадянського простору. Ахметов - унікальний президент, він привіз свого часу в

Україну першого справді знаменитого тренера Нейвіо Скалу, у нього працював нинішній наставник без п'яти хвилин чемпіонів Іспанії Бернд Шустер, і нарешті успішний румун Луческу, який вигравав золото трьох країн. І причина нинішніх скрутних часів у клубі лише в тому, що Ахметов передоручив повноваження іншим і зосередився на державній політиці.

Якщо Рінат Ахметов знову стане у руля клубу, то посада генерального директора втратить свою вагу, проте не значення. Креативний і дружній менеджер "Шахтарю" нині потрібний як ковток свіжого повітря. І таким невдовзі має стати Юрій Білоус - екс-президент ФК "Москва", який менше тижня тому пішов у відставку. Заміна Палкіна на Білоуса потенційно має вигляд дуже сильного кроку. Стовідсотково футбольна людина Білоус надто вигідно відрізняється від Палкіна. Провали у трансферній політиці "Шахтаря", масові звільнення перевіреної гвардії працівників клубу, колапс у роботі з громадськістю - все це відштовхуючий бік медалі Сергія Анатолієвича.

І якщо втрату 20 з гаком мільйонів клубних грошей на програній "справі Матузалема" багатій Ахметов Палкіну іще пробачив, то запляманий імідж клубу так просто Сергієві не минеться.

Власне, у імідж-мейкінгу команди, за яку 2000-го року у фіналі кубку "Динамо"-"Шахтар" уболівало пів-Києва, зміни відбудуться природно. Нинішня війна з мас-медіа, "формальна" робота із уболівальниками і відірваність власне від життя команди як вантаж гріхів потягне на дно тих, хто обіймається PR-ом клубу. Білоус досвідчений і дієвий парник, він, без сумніву, перебудує роботу і поміняє людей. Адже це він за короткий строк буквально руками зліпив бренд ФК "Москва". Скільки було у россійській столиці креативу в роботі із уболівальниками: акція «приведи маму на футбол», сімейні сектори для тих, хто не курить, тоді і в помині ніхто про ці технології не чув. Саме він вигадав ФУТБОЛ-МАРКЕТ - щорічну виставку футбольної індустрії.

Зміни потрібні і зміни будуть, головна з них уже відбулася. Власник клубу Рінат Ахметов повертається у великий футбол.

Ссылки на тему:

Облом. Луческу не захотел разговаривать с журналистами на базе "Шахтера"

Чего не увидел Луческу? "

Пресс-атташе "Шахтера": "Мы пытаемся сварить клуб новой формации"

Григорій Сікрус для "Чемпиона"

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи