Власний простір. Як активісти Добропілля придбали собі свободу

Аби бути незалежними, громадські активісти у Добропіллі об’єдналися, залучили місцевих мешканців та придбали окреме приміщення, у якому облаштували вільний простір під назвою «RePost»(«Репост») . Тепер тут влаштовують ігрові вечори, різноманітні активності, а також займаються втіленням соціальних проєктів.

До початку військових подій, що наразі тривають на Сході України, у Добропіллі були дитячі центри та молодіжні простори. Однак згодом вони припинили діяльність. «Останній у місті молодіжний центр був у комунальному приміщенні, але нам не подовжили оренду, – каже членкиня НГО «Твори Добропілля» Марина Кучеренко. – Тож ми залишилися без даху над головою та місця, де можемо збиратися, обговорювати проєкти та організовувати заходи. Ми зрозуміли, що потрібні кардинальні зміни, щоб не залежити ні від кого та почали пошуки свого приміщення».


Спільнокошт

«Розглядали кілька варіантів, і раптом натрапили на приміщення 90 кв.м, у якому вже був окремий вхід, вбудований з фасадної частини житлового будинку. Всередині була велика кімната і, до того ж, все було у задовільному стані – на початку ми могли обійтися тільки косметичним ремонтом», – розповідає Марина Кучеренко.

Приміщення активісти планувати орендувати, але потім вирішили, що варто придбати його, згадує Марина. Нерухомість коштувала близько трьохсот тисяч гривень. Таких великих грошей у засновників не було. Тоді й народилася ідея об’єднати зусилля та купити приміщення за спільні кошти.

«Щоб зібрати необхідну суму, ми вирішили знайти 100 небайдужих людей, кожен з яких зробить одноразовий внесок – 3000 гривень. Спочатку нас було п’ятеро, потім стало 11, потім доєдналися ще люди, і ми зрозуміли, що ця ініціатива має шанс на втілення».

Зрештою, мешканців громади, які долучилися до придбання нерухомості, стало більше 20. Люди були різні — підприємці, волонтери, місцеві громадські діячі. Їх у «Репості» називають соціальними інвесторами.

«Зараз з усіма інвесторами ми підписуємо меморандум. За його умовами, після вступного внеску щомісяця вони надають благодійну допомогу – 100 гривень для розвитку і підтримки «Репосту». Дехто вклав тільки 3000 гривень і більше не інвестує – це меценати простору, і ми дуже вдячні їм за підтримку, – розповідає активістка. – На даний момент таких людей, інвесторів та меценатів, - 37».



Рекомендації і аргументація

Для того, щоб стати інвестором простору, потрібно подати онлайн-заявку, яку розглядають діючі інвестори «Репосту». Людина може потрапити в команду тільки за умови рекомендації когось, хто вже є в команді. Рекомендація має бути аргументованою, щоб решта інвесторів розуміли, чому цю людину рекомендують.

«Якщо хтось не згоден з кандидатурою, може висловити аргументовану відмову. За умови наявності двох аргументованих відмов, ми відмовляємо цій людині в участі в проєкті. Відмова – це запобіжний захист спільноти від людей, що можуть нести загрозу репутації та успішному виконанню проєкту, саме тому обов’язковим атрибутом відмови повинна бути аргументація такої відмови», – пояснюється на сайті вільного простору.



Своїми руками

Крім інвестицій для розвитку «Репосту» активісти залучають кошти з донорських проєктів. Гроші з внесків витрачають на комунальні послуги та викуп приміщення. Також поступово поповнюють базу ігор, обладнання та меблів.

Якщо хтось з відвідувачів «Репосту» виявляє бажання фінансово підтримати простір, активісти пропонують йому придбати у них хенд-мейд іграшку, або ж авторський чай, кошти за які можна перевести на благодійний рахунок.

Залучених коштів на придбання приміщення не вистачило, але активістам вдалося домовитися про позику та купити його в борг. Новим офіційним власником стала громадська організація «Твори Добропілля». Після цього у просторі почався етап капітального ремонту, до якого долучилися всі друзі «Репосту», інші громадські організації та волонтери.

«Від початку діяльності простору, ми потрохи облаштовували приміщення, але мрія була оновити його повністю та зробити максимально комфортним. Писали проєкти і нарешті це стало можливим: нас підтримали! Більшу частину будівельних матеріалів та обладнання ми отримали завдяки USAID, щось надавали інші міжнародні організації. Але і власні кошти ми також вкладали. Самі фарбували стіни, шпаклювали. Щодо решти робіт, то це все теж волонтери – і електрика, і сантехніка. Ми потім порахували: всього до нашого ремонту долучилися 96 таких добровольців. Це неймовірно», – згадує активістка.

Нещодавно капітальний ремонт завершили. Офіційне відкриття оновленого вільного простору відбулося наприкінці січня 2022. Це – другий день народження «Репосту» після того, як він розпочав роботу.



Для дорослих і дітей

Нині «Репост» – це майданчик, де збираються, спілкуються, навчаються та творять як малі, так і дорослі мешканці громади.

За час свого існування «Репост» окреслив 10 напрямків роботи. Це творчі та кулінарні майстер-класи, театральна студія, молодіжна медіа тусовка, діалогова платформа та групи емпатичної підтримки. Також влаштовують ігрові вечори, кінопокази, навчальні тренінги та тематичні зустрічі. За рік роботи на базі простору втілили понад 70 різноманітних ініціатив. Це були як власні проєкти команди «Репосту», так і ті, що проводили інші організації.

Взагалі будь-хто може запропонувати якусь ініціативу та втілити її на базі нашого простору, – каже інвесторка Ірина Козачук. – Ми не беремо орендну сплату з громадських організацій, які проводять тут заходи, але не відмовляємося, якщо вони мають бажання та можливість заплатити. Також учасники майстер-класів та інших активностей сплачують організаційний внесок (20-30 гривень). Ми завжди підтримуємо корисні для громади ініціативи та відкриті для пропозицій.



Без політики та релігії

Втім, для охочих скористатися можливістю організувати якусь подію є обмеження – ніякої політики та релігійних тем.

Головні цінності нашого простору – це аполітичність та секулярність, тобто безрелігійність, – пояснює Ірина Козачук. – Ми не проводимо політичних подій та не згадуємо своє членство в спільноті під час політичної діяльності. Політики можуть бути інвесторами, але не можуть використовувати цей статус в своїй агітації. Також поза межами простору залишаються всі релігійні теми. Все це прописано в статуті «Репосту». Наш простір створений, щоб об’єднувати людей, тому виключити ці два пункти вирішили одноголосно ще на початку його діяльності.

Серед організаторів громадських заходів багато волонтерів, друзів «Репосту». Добропільчанка Наталя Воєвода у просторі проводить дитячі майстер-класи з виготовлення іграшок та прикрас.

Я познайомилася з дівчатами на одному з місцевих заходів, - каже вона. - Ще до появлення «Репосту» брала участь в різних активностях, але тільки в цьому просторі створилася така атмосфера – і мотивує на розвиток, і віриш у власні сили. Я спочатку просто приходила сюди в гості, також допомагала під час ремонту кілька разів. Згодом наважилася і на власний проєкт, і мене підтримали! Мені дуже подобається це місце, тут стільки різних людей, але всі вони частина однієї великої ідеї розвивати та покращувати життя нашої громади. Це круто!

Ще один постійний напрямок у «Репості» – групи емпатичної підтримки «Перлина». Зустрічі проводить голова НГО «Твори Добропілля» Тетяна Войтюк. Під час зустрічей учасники діляться всім, що їх хвилює та обговорюють ситуації, які склалися у кожного в житті. Згідно з правилами, будь-які висловлювання у групах не можна критикувати.

«Ці правила стосуються не тільки «Перлини». Ми намагаємося підтримувати таку атмосферу у просторі постійно. Сюди люди приходять, щоб побути собою, а також для того, що побути корисними для інших. Емпатія та взаємопідтримка. Взагалі, складно однозначно відповісти на питання, що є RePost? Кожен знаходить тут щось особливе для себе. Для нас це комфортний, затишний, відкритий для спілкування, навчання та творчості вільний простір», – кажуть засновники.



Яна Сергєєва, Добропілля, спеціально для «ОстроВ»

Фото з архівів «RePost»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи