Починали все «з нуля». Як живе перша на Донеччині сільська об'єднана громада

Сучасний ЦНАП, амбулаторія, реконструйована школа, тенісний корт, оновлені дороги та навіть невелика сонячна електростанція – так нині виглядає селище Шахове, адмінцентр Шахівської громади, яка нещодавно відзначила шестиріччя. Громаду утворили ще під час першої хвилі децентралізації. Тоді об’єднатися вирішили 3000 мешканців чотирнадцяти сіл та селищ.

У грудні 2019 року територія громади збільшилася – Шахівська ТГ стала першою в Донецькій області громадою, до якої після об’єднання доєдналися нові населені пункти. Під час довиборів до складу громади увійшли 8 сіл сусідньої Золотоколодязької сільради. Таким чином зросла і кількість населення – нині на території громади мешкає понад 4000 жителів.

Гроші є, кадрів немає

Шахівська ТГ очолює п’ятірку найзаможніших територіальних громад Донецької області з населенням до 5000. Основна частина бюджету – надходження від глиновидобувних підприємств, які, крім поповнення казни, частково забезпечують селянам робочі місця. Добуту на території громади глину експортують за кордон. Також бюджет поповнюється за рахунок оренди земельних ділянок. Земля – комунальна, у 2018 році громада уклала Меморандум з обласним управлінням Держгеокадастру та отримала від держави 2,5 тисяч гектарів сільськогосподарських земель.

- Річний бюджет зараз складає приблизно 100 мільйонів гривень, це тільки власні надходження, – каже очільниця ТГ Валентина Середа. – Зараз ми маємо гроші, нарощуємо здобутки, однак запаси глини не нескінченні, через років 10-15 видобування завершать. Тому вже розробляємо стратегію розвитку громади з перспективою відкрити власне виробництво. Також є плани розвивати туристичний напрямок, у нас є ботанічні заказники, багато мальовничих місць. Територія громади - величезна, є над чим працювати.

Втім, основна проблема полягає не у фінансових ресурсах, а у нестачі молодих кадрів, адже більша частина населення територіальної громади - пенсійного віку. «Молодь виїжджає звідси в міста або взагалі за кордон. Наше основне завдання зараз – утримати молодих спеціалістів в громаді, створити такі умови, щоб життя тут не відчувалося, як «сільське», – каже голова громади.

Коли чисто і світло

У 2016 році в громаді створили власне комунальне підприємство. За кошти Міністерства регіонального розвитку та екологічного фонду для Шахівської ТГ придбали два сміттєвози, екскаватор, трактор і газель. По всіх селах громади встановили понад 300 сміттєвих контейнерів.

«З кожним роком бачимо, як наше селище стає все краще і краще, – каже мешканка Шахового Наталя. – Подивіться: вулиці чисті, повсюди урни стоять, школа яка гарна і дитсадок відремонтували, сміття вивозять… В нас раніше такого не було, дехто з місцевих спалював, а це ж який сморід.. А куди було везти?».

Тепер відходи двічі на місяць транспортують на полігон у селищі Світле сусідньої Добропільської ТГ.

У грудні 2017 року в громаді запустили гібридну електростанцію із панеллю сонячних батарей. Це єдина в регіоні подібна установка, яка перебуває в комунальній власності. На її придбання з місцевого бюджету виділили 1,7 млн. грн.

Конструкція має потужність у 8,6 кВт та складається з 32 сонячних панелей, акумуляторів та електроніки. Обслуговують та керують станцією дистанційно з Покровська. Батареї заряджаються близько чотирьох годин. Якщо день похмурий, станція може працювати до трьох діб без додаткової підзарядки.

Станцію розташували біля Центру безпеки громадян, який вона забезпечує електроенергією. Потужності агрегату вистачає також на зовнішнє освітлення селища, а саме – 125 вуличних ліхтарів.

У подальшому кількість сонячних панелей в громаді планують збільшити щоб освітити вулиці всіх населених пунктів Шахівської ТГ, а згодом повністю перейти на “зелену енергетику”.



І навчають, і годують

Освіта в громаді також впевнено розвивається – зараз у Шахівській ТГ дві загальноосвітніх школи та три дитячих садки. Два корпуси опорної школи в Шаховому реконструювали у 2018 році. Тут навчається 224 учня. Крім шахівськіх школярів, заклад відвідують діти ще з дев’яти сіл – на уроки та з уроків їх возить шкільний автобус.

На реконструкцію будівлі з обласного бюджету виділили понад 14 млн. грн. Ще півтори мільйони на благоустрій території навчального закладу Шахівська громада додала з місцевого бюджету. Класи оновленої школи також повністю облаштовані – мультимедійні дошки, нові меблі, обладнання у предметних кабінетах придбали за 5,8 млн грн з казни обласного департаменту освіти. Громада продовжує поповнювати матеріально-технічну базу закладу щороку, наприклад, у школі є 3D-принтер і сучасний фрезерувальний станок, єдиний на весь регіон серед навчальних закладів.

Також шахівські школярі безкоштовно харчуються. «До об’єднання безкоштовне харчування було передбачено тільки для молодших класів, – розповідає директорка з навчально-виховної роботи Алла Панич. – З місцевого бюджету виділялися кошти на одну порцію в день кожній дитині. Зараз молодші школярі та діти пільгових категорій безкоштовно їдять в день двічі, старшокласники – один раз. На одного учня йде приблизно 40 гривень».

Чим більше є, тим більше хочеться

Вже четвертий рік у громаді функціонує Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), який розташували в будівлі колишньої амбулаторії. Реконструкцію виконали за рахунок Мінрегіонбуду та місцевого бюджету, витратили понад 3 мільйони гривень. Шахівська громада – перша сільська ТГ в області, де збудували та відкрили власний ЦНАП.

Звертаються сюди не тільки мешканці громади, оформляти документи їдуть і з сусідніх громад та навіть областей.

- В нас немає великих черг, – каже мешканець Шахового Володимир. – Послуги надають швидко, тому приїжджають «гості» з Дружківки, Добропілля, Покровська. Колись і з Маріуполя були клієнти. А раніше ми їздили до Добропілля, і це була проблема – автобус тільки двічі на день ходить.

Серед місцевих найбільший попит має довідка про реєстрацію місця проживання. На другому місці – оформлення паспортів.

Одне з вагомих досягнень ТГ – створення свого комунального лікувального підприємства. Реконструкцію будівлі Центру медико-санітарної допомоги закінчили минулого року. Робили капремонт за рахунок інфраструктурної субвенції та місцевого бюджету. Амбулаторія, як і приміщення ЦНАПу, опалюється автономно: два роки тому встановили пелетний котел, який не тільки забезпечує будівлі теплом, а й економить бюджетні кошти.

В медзакладі ведуть прийом два сімейних лікарі. Зараз молоді спеціалісти щодня приїжджають сюди з Дружківки. Невдовзі в селищі для них зведуть будинки і тоді лікарі зможуть переїхати до громади.

В лікарні поки що немає лабораторії та фахівців вузького профілю – за цими послугами жителям громади досі доводиться їздити в сусіднє Добропілля.

- В нас немає стоматологічного кабінету, фізкабінету, – розповідає медичний директор, він же сімейний лікар Михайло Седашов. – Також дуже не вистачає аптеки. Мережі відкривати пункти тут не хочуть: щоденно заклад має заробляти не менше 2000 гривень, щоб забезпечити зарплатний фонд та решту витрат, а в нас всього 4000 населення, такого попиту на ліки не буває. Поки що селяни замовляють нам препарати: дають гроші і ми, або медсестри їздять, купують. Я, наприклад, дорогою додому заїжджаю до аптек в Дружківці. Якщо знайдемо відповідне приміщення в громаді, можливо, відкриємо власну аптеку тут.

Громаді вдалося зберегти мережу ФАПів, і крім амбулаторії в Шаховому, на території ТГ працюють 7 медичних пунктів та ще одна амбулаторія у Золотому Колодязі.

«Ми плануємо розширювати спектр послуг в наших медзакладах. Рівень має бути таким, щоб кожен мешканець громади міг отримати максимально якісне медичне обслуговування, тому потреба в вузьких спеціалістах є, – зазначає очільниця Шахівської ТГ Валентина Середа. – Зі свого боку будемо допомагати з житлом, та забезпечимо гідною заробітною платою, наприклад, наші лікарі отримують 25 тисяч гривень».

Умови для «шерифа»

Один з перших об’єктів інфраструктури, який з’явився в громаді після об’єднання – Центр безпеки громадян. Його збудували за кошти обласного бюджету і відкрили у 2017 році. Для пожежної бригади придбали машину вартістю 1,4 млн. грн.

Раніше територію обслуговували надзвичайники з Добропілля, яке знаходиться в 30 хвилинах їзди від Шахового. Поява власного загону вогнеборців вирішила багато проблем в громаді: крім своєчасної ліквідації пожеж, шахівські рятувальники виїжджають на повені, розчищують дороги, підрізають дерева. Зараз пожежна бригада забезпечує водою 8 сіл, які залишились без водопостачання. Підземні джерела (колодязі та ключі) раптом спорожніли, тож тепер перед адміністрацією ТГ постало нове завдання – прокласти трубопровід до населених пунктів та відновити постачання води.

В Центрі безпеки передбачалася також поліцейська станція, де мали чергувати два дільничних. Зараз ці функції вже півроку виконує новий «шериф» Олександр Ягупець, якого залучили в ТГ завдяки проєкту Національної поліції «Поліцейський офіцер громади». Для правоохоронця придбали автівку, оргтехніку та виділили приміщення (поки що він приймає громадян у Центрі безпеки, в кабінеті дільничних).

«Впродовж тижня я об’їжджаю всю територію обслуговування, тобто всі 22 села, – каже поліцейський. – Намагаюся якомога частіше спілкуватися з населенням. На зв’язку я 24/7, зателефонувати можуть з будь-яких питань, навіть побутових. Іноді бувають крадіжки та бійки, але частіше звертаються просто за консультацією».

На роботу шахівський офіцер їздить з Дружківки. Зараз для нього за рахунок громади будують станцію, де поліцейський зможе залишатися на ніч. Невдовзі кошти виділять і на будівництво власної оселі.

Відмовились від міста і не жалкують

У селах громади будують дитячі та спортивні майданчики, облаштовують молодіжні центри та сільські клуби. Капітальний ремонт зробили і в Шахівському будинку культури. Відновлювали БК після пожежі – за словами місцевих будівля була в занедбаному стані, «одні стіни», але після капремонту не тільки отримала «друге життя», з’явилися й нові можливості: тут устаткували сцену, облаштували актову залу на 290 місць та відкрили бібліотеку. Але найбільше селяни пишаються сучасним тренажерним залом, який розташований в приміщенні БК.

- В нас була можливість доєднатися до іншої громади, де адмінцентр – місто. Але ми відмовилися, бо основна частина бюджету тоді б залишалася саме там, а в нас є села, де інфраструктури зовсім немає, і тепер ми її або створюємо, або відновлюємо по всій території ТГ, – розповідає голова громади Валентина Середа. – Зараз ми можемо розпоряджатися коштами, покращувати свій рівень життя. Коли гроші залишаються в громаді – це правильно, ми їх направляємо на ті потреби, які раніше – до децентралізації – ігнорувалися.



Яна Сергєєва, Добропілля, спеціально для «ОстроВ»

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи