Як модернізація лікарень Донеччини від ЄІБ допомагає в боротьбі з COVID-19

Пандемія COVID-19 змусила лікарів працювати понаднормово. Не секрет, що не всі лікарні були готові до цього. Старі будівлі з протягами та оснащення, яке давно потребувало заміни, — у таких реаліях опинилися лікарі на початку пандемії. На Донеччині ситуація ускладнювалась і триваючим збройним конфліктом.

За даними моніторингової місії ООН із прав людини, з 2014 року на Донбасі було пошкоджено або зруйновано понад 50 тисяч будівель. Серед них і понад 90 закладів охорони здоров’я.

Проте є в Донецькій області лікарні, які отримали нове життя завдяки Надзвичайній кредитній програмі для відновлення України від Європейського інвестиційного банку. Інвестиції, які надала Програма, допомагають відбудувати постраждалі райони і забезпечують комфорт для мільйонів людей.

Кисень для маріупольських сердець

Дерев’яна підлога зовсім зіпсувалася, вентиляційна система не працювала, а кондиціонування не було взагалі. Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги з дня заснування в 1972 не бачила ремонту. У 2019 році її почали реконструювати за кошти ЄІБ.

За пів року кардіологічне відділення повністю модернізували: відновили систему вентиляції, замінили два ліфти (які експлуатувалися понад 40 років!), замінили сантехніку та внутрішню електромережу.

“Модернізація створила ідеальні умови для пацієнтів та співробітників. Під час ремонту оновили всі меблі. Поліпшилися санітарно-технічні умови, з’явилися душові кімнати. Тепер є гаряча вода, є свіже повітря”, — розповідає Сергій Орлеанський, завідувач кардіологічного відділення Маріупольської міської лікарні швидкої допомоги.

За рік роботи оновленого відділення тут перебували на лікуванні 3 тисячі людей. Переважно це важкі пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, які перенесли гострий інфаркт міокарда чи мають порушення ритму серця.

“Ті, що лікувалися в цьому відділенні до та після, вважають, що вони потрапили до раю, — сміється Олександр. Зміни дуже значні, пацієнти не впізнають лікарню, бо вона отримала друге народження”, — резюмує Орлеанський.

На реконструкцію лікарні ЄІБ виділив понад 9 мільйонів гривень. Тепер маріупольчанам не треба брати до лікарні обігрівачі чи вентилятори — в приміщенні тепло і воно оснащене всім необхідним.

Ірина Холод — маріупольчанка, і може порівняти, як змінилася Міська лікарня швидкої медичної допомоги. Як приклад, вона розповідає про інші лікарні.

“Усі лікарні старі, сучасного обладнання немає. Добре, що не часто маю справу з лікарнями”, — говорить пані Ірина.

Теплом по ковіду у Вугледарі

У Вугледарі ситуація була не кращою. Тут коштом ЄІБ зробили капітальний ремонт стоматологічного відділення та утеплили головний корпус Поліклініки Центральної міської лікарні.

Стоматологічне відділення й головний корпус побудовані на початку 70-х років минулого століття. Будівлі не модернізували дотепер.

З квітня 2019 за рік утеплили дах, стіни і підвал головного корпусу, та замінили вікна у стоматологічному відділенні.

Вартість проєкту тепломодернізації головного корпусу — 9,2 мільйони гривень. Ще 1,4 мільйони гривень було витрачено на капітальний ремонт стоматології.

“Будівля була убога”, — згадує мешканець Вугледару Василь Панасюк.

Він спостерігав, як змінюється лікарня протягом року. “Зараз приємно зайти у лікарню, хоч коронавірус вніс свої корективи. Враження лише позитивні: чисто, красиво. Нові меблі та обладнання в кабінетах,” — резюмує вугледарець.

Нові умови праці позитивно вплинули не лише на якість послуг, але й на колектив зокрема.

“Умови відіграють не останню роль у лікуванні — це по-перше. По-друге, сама атмосфера. Усі працівники звертають увагу, що раніше було холодно і протяги, а тепер такого немає, у відділенні тепло”, — розповідає Петро Корнієнко, керівник лікувально-профілактичного закладу Центральної міської лікарні м. Вугледар.

У часи пандемії планові огляди були призупинені, проте вугледарські лікарі продовжують приймати пацієнтів. Сімейні лікарі ведуть тих, у кого є підозра на COVID-19. Щодня 300 людей звертаються за допомогою до поліклініки. 80 з них перебувають на стаціонарному лікуванні.

Зараз у людей волею-неволею з'явилася можливість порівняти, як у Волновасі, як у Курахово, як у Великій Новосілці, як у Маріуполі. З приводу коронавірусної інфекції люди звертаються до нас і до інших закладів, тому в них з’явилась можливість порівняти”, — резюмує Петро Корнієнко.

Ремонт будівлі лікарні не тільки змінив умови для лікарів та пацієнтів на краще, але й допомагає подолати виклики пандемії.

Що таке Надзвичайна кредитна програма для відновлення України?

Європейський інвестиційний банк фінансує відновлення інфраструктурних об’єктів на сході України. Проєкт реалізується за підтримки Міністерства фінансів України та Міністерства розвитку громад та територій України.

У межах програми запланована реконструкція 244 об'єктів. На це було виділено 200 млн євро. Вже майже 5 мільйонів українців, з них 700 тисяч вимушених переселенців, скористались або незабаром скористаються перевагами Програми.

Також очікується, що фінансування на ремонт та модернізацію інфраструктури, що постраждала від конфлікту на сході України, доповниться 340 млн євро кредиту від ЄІБ.

Маргарита Рівчаченко, для "ОстроВа"

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи