Як і які шини вибрати для мотоцикла- основні поради

Шини – одні із найважливіших елементів для мотоциклів, які впливають практично на всі його експлуатаційні характеристики, а саме: гальмівний шлях, керованість, вантажність, максимальну швидкість. Вони визначають комфорт мотоцикліста та його пасажирів.

Порівняно з автомобільними, мотоциклетні шини мають набагато меншу площу контакту з дорогою. Навантаження на протектор більше і зношується він швидше. А це впливає на безпеку при управлінні байком, тому обирати покришки для нього слід особливо ретельно.

Умови експлуатації

Підбір мотогуми практично завжди пов'язаний з пошуком компромісного рішення між ціною, експлуатаційними характеристиками на різних покриттях, довговічністю. Тож перше, що необхідно для себе вирішити – це де і як буде експлуатуватися техніка. Для мотоциклів, на яких люди подорожують в будь-яку погоду, малюнок протектора повинен бути багатим на різні канавки і відводи. Техніка для швидкісної їзди, спорт байки передбачають використання гуми з простішим малюнком протектора. Існують також проміжні варіанти, призначені в основному для класичних і спорт-туристичних мотоциклів.

На сайтах виробників шин практично завжди можна знайти опис моделей, котрі вона випускає. Вибравши кілька варіантів різних фірм, подивіться порівняльні характеристики, тестові випробування, прислухайтеся до думок фахівців-шиномонтажників. Переконайтеся що шини призначені саме для тих умов, в яких ви будете їх експлуатувати.

Важливі критерії, на які слід звернути увагу при виборі мотоциклетної гуми:

  • Розмір – внутрішній і зовнішній діаметр, ширина. Ці параметри можна знайти в технічній документації до транспортного засобу, або подивитися на стару гуму.
  • Конструкція. Діагональні шини використовують в основному для більш важких мотоциклів (круїзерів), а спорт-байки комплектуються радіальною мотогумою.
  • Клас шин. Позашляхові призначені для їзди по асфальту, польовими дорогами, лісовими стежками, «Стріт» – для пересування по місту, універсальні – для різних покриттів.
  • Тип. Щоб підтримувати тиск в шинах, для спицьованих коліс потрібна камера, а литі колеса дозволяють використовувати безкамерні покришки.
  • Рівень стирання. Мотошини з м'якої гуми вирізняються чудовим зчепленням з дорожнім полотном, але схильні до швидкого зносу. Жорстка покришка практично не стирається, проте зчеплення з асфальтом залишає бажати кращого. Компромісним рішенням від прогресивних виробників є шини з нерівномірною жорсткістю, де центральна частина гуми майже зношується, а м'які боковини покращують маневреність мотоцикла на швидкісних поворотах завдяки еталонному зчепленню з дорожнім покриттям.

Основним показником зносу шин є їх протектор. Як тільки його висота становитиме менше 0,8 мм, гуму потрібно міняти. На мотоциклі зі стертим протектором різко збільшується гальмівний шлях, що підвищує ризик виникнення аварійної ситуації.

Надійний виробник

Вибір виробника мотошин – це особиста справа кожного мотоцикліста, але досвідчені байкери вибирають бренди, продукція яких відповідає всім стандартам якості і безпеки. Якщо ви шукаєте високоякісні шини за доступною ціною, офіційний представник Сasumina задовольнить ваші потреби. Продукція відомого в’єтнамського виробника багата різноманіттям форм і видів. Експортується в 18 країн світу, широко представлена і на українському ринку.

При виборі шин варто також прислухатися і до рекомендацій виробника мототехніки. Перед тим як випустити мотоцикл в продаж, він проводить тести на сумісність транспортного засобу з різними типами гуми. Даючи свої рекомендації, виробники дбають про безпеку власника байка.

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи