Чому українці їздять на заробітки в Польщу

Польща - це не лише найближчий сусід, але і сама затребувана країна в плані трудової міграції українців. І це цілком виправдано з цілого ряду причин:

  • на першому місці, безумовно, знаходиться близьке географічне положення. Доїхати до місця можна практично з усіх великих міст на автобусі;
  • це не лише швидко, але і вигідно з точки зору вартості квитків; - простий спосіб отримання посвідки на проживання в порівнянні з іншими країнами Європи, що дозволяє переважній більшості трудових мігрантів знаходиться там легально;
  • схожий менталітет і мова. Тому українці швидко долають мовний бар'єр; - законодавство, яке гарантує рівний з поляками рівень заробітку.

Як поїхати на заробітки в Польщу

Існує два офіційні способи поїхати на заробітки до Польщі:

1. Самому зайнятися пошуком працедавця, якщо у вас на руках є біометричний закордонний паспорт. Для цього існує досить багато спеціалізованих сайтів, де можна знайти вакансії в Польщі для українців, наприклад https://razem.work/ua/vacancy. Потрібно просто заповнити анкету по вподобаній вакансії і відправити за вказаною адресою. І якщо вона влаштує, то працедавець пришле запрошення. Потім сторони підписують договір і претендент обов'язково проходить медкомісію.

2. Ви можете звернутися в компанію, що займається пошуком роботи. Проте спочатку перевірте у них наявність офіційної державної ліцензії.

Для офіційного пристрою на робоче місце необхідно мати на руках:

  • закордонний паспорт;
  • запрошення працедавця;
  • робочу візу;
  • документи про вашу освіту. Зазвичай їх вимагає надати працедавець при пристрої.

Популярні вакансії

Дуже часто українці влаштовуються на сезонні роботи від тижня до декількох місяців. Звичайно це різні види сільськогосподарської праці. Найбільша кількість таких вакансій відкривається в теплу половину року. Окрім цього, в курортний сезон з'являється багато пропозицій у сфері послуг: офіціанти, бармени, кухарі, покоївки і аніматори.

Таке сезонне працевлаштування особливо популярне у сімейних пар. Тим паче, що працедавці завжди з готовністю йдуть їм назустріч, намагаються надати їм житло для спільного проживання.

Українських жінок добре беруть на вакансію няні. У їх обов'язки входить виховання дітей і догляд за ними. Для чоловіків актуальними вважаються будівельні професії: інженера, маляра, різноробочого, вантажника.

Маючи хороші робочі навики, можна влаштуватися на завод, наприклад слюсарем, електриком, або токарем. Проте завжди залишається небезпека попастися в руки шахраїв. Тому завжди слід уважно переглядати усі документи, не оплачувати за послуги посередників готівкою, а тільки перерахуванням на банківський рахунок, перевіряти ліцензію компанії, що займається пошуком роботи, нікому не віддавати свій паспорт.

Пропозиції отримати роботу швидко і дешево, внісши попередню плату за майбутні послуги, навіть не варто розглядати. Ринок праці в ПНР рясніє великою кількістю вакансій, як для кваліфікованих фахівців, так і без наявності кваліфікації. Ув'язнений з дотриманням усіх законодавчих норм трудовий договір стане вашою гарантією отримання заявленої заробітної плати в повному об'ємі.

Статьи

Мир
19.03.2024
05:50

«Пока мы не победим окончательно, устанавливать такую зону было бы преждевременно». Российские СМИ об Украине

"Какое же это потрясающее чувство, когда тебе не стыдно за свою страну. Не потому, что твоя Родина всегда и во всем лучшая. Вовсе не во всем и далеко не всегда. А потому что после сокрушительного поражения в холодной войне Россия отказалась принять...
Донбасс
17.03.2024
19:51

Выборы в "ДНР": "наблюдатели" с автоматами, пляски донецкого "мэра" и "геополитик" из Италии. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса изо всех пытались продемонстрировать, что выборы президента чужой страны на аннексированных территориях Украины проходят, законно, прозрачно и честно. При этом зачастую левая рука не знала, что делает...
Страна
16.03.2024
14:16

Выплаты переселенцам: кто останется без помощи

С 1 марта в Украине изменился подход к предоставлению государственных выплат внутренне перемещенным лицам. В результате – ежемесячных пособий лишились около миллиона украинцев.
Все статьи