День Відродження

Кожен перший сьогоднішній фейсбучний пост чомусь обов'язковою складовою має сполучення "з днем народження".

[IMG]http://www.poetryclub.com.ua/upload/poem_all/00522634.jpg[/IMG]

Друзі, Україна народилася набагато раніше. 1187 рік - перша згадка. Мала державність у XVII сторіччі, була незалежною у 1918. Більше того - у 1992 році уряд УНР в екзилі передав грамоту Державного центру Кравчуку, засвідчивши, що Україна - правонаступниця УНР. А торік разом із законом про декомунізацію Рада прийняла закон, яким закріпила це правонаступництво офіційно.

Україна була давно. Була поневоленою, уярмленою, плюндрованою. Але - була.

Святкувати сьогодні "День народження України" - це все одно, що людині святкувати день народження в день, коли почав жити окремо від батьків, а не в день, коли народився. Або ув'язненому - у день виходу з тюрми, якщо так більше подобається.

В "Акті проголошення незалежності України" недаремно вказано на тисячолітню традицію державотворення в Україні. Більше того, самого слова "проголошення" там не мало бути, мало бути - "відновлення".

[IMG ID=328]

Називаючи сьогоднішній день "днем народження", ви відрізаєте Київську Русь, Військо Запорозьке, Українську Народну Республіку.  А це саме те, на чому має бути і буде побудована національна українська міфологія. 

Тому - їй сьогодні не 25. 25 - її незалежності. 25 - звільненню. 25 - новому етапу життя.

24 серпня - безперечно свято. Але не День народження. День Відродження - куди краще.

Статьи

Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи