Чи стане кращим життя переселенців після нових рішень Кабінету міністрів

Вчора на своєму засіданні Кабінет міністрів вперше за довгий час прийняв важливі та потрібні постанови, які стосуються внутрішньо переміщених осіб. Хочу прокоментувати деякі моменти.

У Мінсоцполітики заявили, що розробили цей проект, аби спростити контроль за проведенням соцвиплат переселенцям та зробити процес їх отримання більш зручним. Дійсно, прийняті рішення позитивні для переміщених осіб.

Так, уряд хоче підвищити розмір грошової допомоги для осіб з інвалідністю І та ІІ групи, які втратили працездатність, та дітей з інвалідністю. Якщо зараз прожитковий мінімум в Україні становить 1312 грн, то виплати у першому випадку будуть досягати приблизно 1705 грн, у другому - 1508 грн. Хочу підкреслити, що це вже друге підвищення виплат для дітей з інвалідністю у цьому році. Також граничний розмір загальної допомоги на сім'ю, в якій є особа з інвалідністю, збільшено до 3400 грн. Щодо цих вразливих категорій - рішення цілком правильне.

Окрім цього, якщо сім'я переселенців має депозит у банку, то раніше вона мала право отримувати виплати за умови, якщо депозит не перевищував десятикратний розмір прожиткового мінімуму. Тепер цю суму збільшили до 25-кратного розміру прожиткового мінімуму.

В цілому ж Всеукраїнська асоціація переселенців вважає, що у майбутньому потрібно розробити концепцію, головним фактором в якій є так званий "коефіцієнт вразливості". Згідно з нею, ті переміщені особи, які є цілком працездатними, мають отримувати найменші виплати, або не отримувати їх взагалі. Перерозподіл коштів дозволить спрямувати їх, наприклад, на житлові програми.

Також після вчорашнього рішення планують спростити перевірки відносно військовослужбовців-переселенців та внутрішньо переміщених осіб, які працюють в органах державної влади і умови їхньої роботи потребують постійного перебування на підконтрольній території. Але поки не зрозумілий механізм, як саме перевірки буде спрощено. Окрім цього, якщо говорити про спрощення взагалі, то воно має стосуватись і ще деяких категорій, тих же осіб з інвалідністю. Поки що процедура перевірок не є досконалою.

Наступне: Кабмін нарешті дозволив переселенцям отримувати гроші і проводити безготівкові операції не лише через «Ощадбанк», а і через мережу установ будь-яких банків на території, підконтрольній українській владі. Особам з інвалідністю І групи та особам, які не здатні до самообслуговування, дозволили отримувати виплати через «Укрпошту» за місцем проживання. Це - дуже логічне рішення. Я не розумію, чому його не прийняли вже давно. Відділень «Ощадбанку» не так багато, тож працівники часто не справляються з великою кількістю переселенців, тому й виникали шалені черги, особливо у Донецькій та Луганській областях. Тепер переселенцям буде простіше отримувати кошти. Сподіваюсь, черги поступово відійдуть в минуле. Єдиний момент - ідентифікацію осіб з інвалідністю І групи та осіб, які не здатні до самообслуговування, все одно має проводити «Ощадбанк». Тож, якщо ці переселенці не прийдуть до установи або ж самі представники банку не прийдуть до них, то переміщену особу можуть позбавити виплат.

Тож, у більшості рішення Кабміну позитивне. Але, підкреслю, що Україні потрібна повна концепція щодо вирішення проблем переміщених осіб. Наша Всеукраїнська асоціація переселенців готує таку програму, бо без неї проблеми 1,6 млн. осіб ніколи не будуть вирішені.

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи