"Загадкова російська душа", або Чому росіяни воюють проти України

Ракетний обстріл українських міст, жорстокі масові вбивства мирних жителів – реальність війни, розв'язаної рашистами . Лідер яких лицемірно заявляє: "ми не воюємо з українським народом".

Але що в голові у людей, які натискають кнопки запуску ракет по «братній» - як нещодавно говорили в Кремлі - Україні? Трагедія в тому, що у багатьох залишилися родичі та друзі по обидва боки лінії фронту. Ні, це не монголо-татарська навала на Київську Русь, якщо наводити історичні паралелі. Це інше.

Деградація братства

Нині важко повірити, що у 1990-ті рр. ХХ ст. росіяни масово приїжджали відпочивати до Одеси та Бердянська, щиро вважаючи Україну "своєю". У сенсі, найближчою та улюбленою родичкою.

Але правда, що вже тоді в міждержавних відносинах не все було гладко. Вже тоді в Москві порушувалося питання про належність Криму. І ще 1998 р. за особистим розпорядженням Л.Кучми у Запоріжжі з'явився полк спецпризначення "Гепард".Його головним завданням було придушення масових заворушень на півострові, якщо їх намагатимуться організовувати проросійські сили з метою відокремлення від України.

Далі в 2003 р. виник конфлікт навколо острова Тузла в Керченській протоці – перша відкрита територіальна суперечка, яка цілком могла стати початком війни.

Дивно, але ці події не призвели до перевороту суспільної свідомості. Ні в Україні, ані в Росії. Ніхто не надавав цьому особливого значення. Ну, посварилися сусіди, що тут такого. Потім помирились. Або помиряться. На побутовому рівні взаємна лояльність українців та росіян загалом залишалася надзвичайно високою.

Але навіть 30 років тому, коли спільне радянське минуле не встигло піти далеко, не всі поділяли ідеї історичної та культурної спорідненості.

Тоді ж, 2004 р., у Краснодарському краї місцеві жителі поцікавилися у туристів, звідки вони. Дізнавшись, що з України, спитали: "А навіщо ви сюди приїхали?" У сенсі, тут вам зовсім не раді. І отримали відповідь: "А навіщо ви в НАШ Крим приїжджаєте?" Місцеві не знайшлися, що сказати, діалог закінчився.

Це дуже маленький побутовий епізод. Але він показує, що розмови по той бік "а у Львові ще за радянських часів ненавиділи тих , хто російською говорить" – як мінімум, лише одна сторона медалі. Але саме на неї почала робити ставку державна пропаганда. І це дало свої плоди. Оскільки для них був благодатний ґрунт.

Імперський діагноз

Спочатку ідеологічна концепція "Москва - третій Рим" була суто релігійною. Але дуже швидко стала державною. Задовго до Петра-I, який офіційно проголосив Московію - Росією, а Росію - імперією.

Ще в період середньовіччя мешканці Кремля почали планомірно втовкмачувати підданим тези про особливу, виняткову роль Московського царства, а потім уже і власне російської імперії як єдиних носіїв "правильних" цінностей для решти світу.

І якщо Гітлеру за кілька років вдалося переконати німців, що вони стоять над рештою народів завдяки якійсь приналежності до "вищої раси" – то чи треба дивуватися, коли подібну "винятковість" проповідували не одну сотню років. Вона "вросла" у масову свідомість.

І нікуди не поділася після Жовтневої революції 1917 р., яка скинула царизм і обнулила вплив церкви. Тільки тепер уже імперія розширювала території та вплив на інші країни під гаслами побудови справедливого комуністичного (а пізніше соціалістичного) суспільства.

Але під добрими намірами повсюдно встановити правильніший суспільний устрій ховалася все та ж махрова "імперщина". Яскравим прикладом є війна СРСР Афганістані 1979-1989 гг.

Основна теза, яку просувала офіційна пропаганда - "допомагаємо братньому народу збудувати соціалізм". Але, як свідчать мемуари колишніх високопосадовців, історичне рішення Політбюро ЦК КПРС було прийняте після того, як один із його членів сказав: " Якщо туди не увійдемо ми, туди увійдуть американці". Тобто. йшлося про розширення впливу імперії на нові території. Інші мотиви були відсутні.

Крім відвертої брехні ще одним важливим інструментом впливу пропаганди на масову свідомість була підміна понять. Замість "нападу на Афганістан" тодішні ЗМІ та офіційні особи говорили "введення військ до Афганістану". Замість "окупаційної армії" – "обмежений контингент". А всю цю військову авантюру проти сусідньої держави окреслили як "виконання міжнародного обов'язку". Солдат і офіцерів радянської окупаційної армії називали "воїнами-інтернаціоналістами".

При цьому не пояснювалося, звідки взагалі цей "інтернаціональний борг" виник – якщо ніхто ні в кого не позичав. Але ніби між рядками читалося, що природа цього «боргу» в особливій винятковості Радянського Союзу та його перевазі над іншими країнами. Яким треба "допомогти". Навіть якщо вони про це не просять. Тобто, все та ж середньовічна концепція "третього Риму", лише модифікована.

І це працювало. У СРСР війну проти Афганістану засудили лічені одиниці. Здебільшого це були правозахисники на чолі з академіком А. Сахаровим.

Нинішня війна проти України подається росіянам за тими самими старими радянськими рецептами. Замість страшного – "війна проти України", ЗМІ та офіційні особи використовують безликий термін "СВО". Замість "окупації частини сусідньої держави" – "приєднання нових територій".

І так само, як ніхто не питав фанатично релігійних мусульман-афганців, чи хочуть вони будувати країну на західний (для них) зразок, ніхто зараз не запитує самих українців – а чи треба їх "рятувати від нацистського режиму". Тому що «ми досконаліші за них. І ми краще знаємо, що їм насправді треба».

До речі, це третій важливий інструмент пропаганди: наклеювання ярликів, які поступово перетворюються на усталені кліше. Міцно осідають у масовій свідомості.

Як і в СРСР періоду афганської війни, зараз у Росії дуже мало хто готовий запитати: а в чому, власне, нацизм Зеленського? Він ходить у фашистській формі зі свастикою чи вітає лідерів інших країн скиданням прямої правої руки? Або у відеозверненнях до українців цитує Mein kampf ?

Питання дуже просте. Але мало кому спадає на думку. Тому що так званому критичному мисленню не можна навчити. Воно чи є, чи ні. Якщо ні, то замість нього в мізках " імперщина ". Насамперед у офіцерів та генералів російської армії.

Можна прочитати чимало історій про те, як якийсь середньостатистичний росіянин "пішов у СВО", бо треба годувати сім'ю, а заробітків удома немає. "У разі чого сім'я хоч 10 млн руб. отримає за мене", - пояснюють вони у соцмережах.

З мотивами таких "добровольців" все зрозуміло, тут не потрібний глибокий аналіз. Але у військових вищої ланки інші мотиви. Без сумніву.

Адже жоден командир підводного човна чи корабля, жоден із пілотів стратегічних бомбардувальників, які запускають ракети по Україні, не відмовився виконувати злочинний наказ. Ніхто не сказав: "Почекайте, що ви робите? Я не братиму в цьому участі". При цьому слід розуміти, що у разі відмови цього офіцера не розстріляли б. І навіть не посадили. Найбільш вірогідний варіант - переведення в іншу частину, яка не бере участі в "СВО". Зі зниженням по службі.

У зовсім крайньому випадку мова могла б йти про звільнення. По суті, не така вже й висока плата за громадянську та людську принциповість. Але чого нема, того нема.

Метастази масової свідомості

Однозначно, зараз противників війни у Росії набагато більше, ніж під час радянського вторгнення до Афганістану. Люди із критичним мисленням там є.

Це ті, хто дзвонить родичам в Україну та запитує: що у вас відбувається насправді? Це люди, які не довіряють офіційній пропаганді та читають українські ЗМІ. Щоб як мінімум бачити ситуацію із двох сторін.

Але якщо брати по відношенню до всього населення – їх не так вже й багато. І характерна риса – спроба дистанціюватися від того, що відбувається, відмова визнати свою громадянську відповідальність за злочини російської армії в Україні.

Так, ми проти війни, але ж нас про це ніхто не питав? Нам дуже боляче бачити, як в Україні гинуть мирні люди, але що ми можемо вдіяти? Ми ж проти цього! І тому (щирий подив) питання – чому в Україні зараз так ненавидять росіян? Ми особисто не натискаємо кнопки пультів управління ракетними комплексами. Як у відомому анекдоті: "а нас за що?".

Тестом на суспільну реакцію для путіна стала війна у Сирії 2015-2021 рр. Так, також були противники, представники інтелігенції теж публічно протестували. Теж були "прості" люди, які питали у соцмережах: а що ми взагалі робимо у цій далекій країні? Хіба події там (як би вони не розвивалися) якось загрожують безпосередньо Росії ?

Але…. ось уже більше 30 років немає СРСР, а насіння радянської пропаганди, яка старанно ліпила образ ворога зі США, продовжували давати свої плоди. Ми там протистоїмо Америці, захищаємо "правильний" світовий порядок. Якщо розібратися, то знову та сама концепція "Москва – третій Рим" у дії.

Якби протести проти участі в сирійській війні були масовими (незалежно від їх результату), нападу на Україну просто не було б . Але росіяни знову проковтнули тези офіційної пропаганди про необхідність допомогти "братському народу": ми ж особливі, тому наш обов'язок "допомагати" іншим.

Тому можна говорити, що путін помилився з оцінкою реакції українців на "звільнення від нацистського режиму", з оцінкою наслідків економічних санкцій Заходу. Але він точно не помилився із прогнозом реакції російського суспільства в цілому.

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті