Zaboyний арт, що наближає Перемогу

Футболки, панами, худі, чохли для смартфонів з символікою шахтарського краю та розфарбованими у жовто-блакитний назвами міст Донецької області – найпопулярніший асортимент магазину з показовою назвою «Zaboy shop». Максим Лисенко розповів «ОстроВу» історію відомого на Донеччині бренду, який розпочинався «навколо» футболу, а тепер надихає на Перемогу України у війні із росією.


Волонтерство навколо футболу

26-річний покровчанин Максим Лисенко почав роботу над патріотичними артами в 2014-му році. В нього вже був досвід виготовлення таких замовлень: у 2012-му хлопець був у складі руху «ультра», де разом з невеликим колективом молодих художників розробляв дизайн продукції для магазину донецького ФК «Шахтар».

- Коли почалася війна, багато наших хлопців пішли добровольцями в АТО, – згадує Максим. – Ми вирішили змінити напрямок і переключилися на таку собі комерційно-волонтерську діяльність. Тоді ж відхилилися від попереднього вектору, окрім виробів для «ультра» з’явилися саме патріотичні зображення – «Донбас» з вишиванкою, жовто-блакитний «Донецьк» та решта артів, які об’єднував один меседж: Донеччина – це Україна .

За рахунок прибутку від продажів хлопці купували амуніцію та інші необхідні речі, яких потребували захисники у Донецькій області. Тим часом попит на «забойний» одяг зростав, як і асортимент різноманітних дизайнів.

Сонце України встає на Донбасі



Змінились настрої, змінились арти

Від початку повномасштабного вторгнення Максим та його команда дещо переформатували виробництво. Якщо раніше 80% виробничого процесу відбувалося у Покровську, тепер колекції одягу відшивають у Дніпрі. Засновник бренду поки залишається у рідному місті. «Багато підприємців евакуювали свій бізнес, в тому числі й ті, з якими ми співпрацювали, – пояснює він. – В нас не було власного цеху, тож, щоб магазин працював і надалі, довелося шукати інші шляхи».

За словами Максима Лисенка, розробка кожного зображення завжди колективна справа.

- Всі дизайни, які є в асортименті – багатоетапна робота. Деякі ми створюємо швидко, за 3-4 дні, а іноді це може розтягнутися на тижні. Працює команда дизайнерів, в нас щось на кшталт творчого об’єднання, у якому всі ці моменти обговорюються, затверджуються арти, генеруються ідеї. Хтось може просто запропонувати своє бачення, а втілюють вже інші. Дещо відкладаємо «дозрівати», є такі дизайни, які майже рік можуть пролежати, а потім ми їх роздивляємося та друкуємо. Після вторгнення росії загальні настрої змінилися, змінилися і арти. Тепер ми не тільки заявляємо, що Донбас був і є українським, а й надихаємо на перемогу своїх покупців.

З автоматом в руках, з Україною в серці



«Уніформа» з Донецьком

Зараз замовлень у магазині дуже багато, каже хлопець. Зокрема, просять тематичні футболки з назвами міст та інших населених пунктів Донеччини. Також користуються популярністю мілітарі-дизайни. наприклад, камуфльований символ шахтарського краю – молот і кирка.

- Нещодавно ми відшили футболки з написом «Донецьк» у кількості 120 штук, і буквально за тиждень назбиралося ще стільки ж замовлень на цю позицію, – каже Максим. – Замовлення йдуть постійно зараз, для людей це символ майбутньої перемоги, символ єдності.

Багато замовлень у магазині роблять самі військові або їхні друзі.

- Були випадки, коли нам надсилали фото хлопців з одного підрозділу у наших футболках, це ще з 2014 року свого роду «уніформа». На передовій дуже багато хлопців та дівчат в одязі нашого бренду, – каже Максим. – Але іноді бувають і дивні речі: буквально з минулої партії ми відправили кілька футболок до Італії. Найцікавіше, що це замовляли не українці, які евакуювалися, наприклад, а саме італійці. Хотіли футболки з жовто-блакитним Донецьком.

На фронті багато хто носить «донецькі» футболки



Особистий спосіб боротьби

Окремо від творчої діяльності, команда бренду займається волонтерством та має власний гуманітарний штаб. За традицією, започаткованою у 2014 році, відсоток від продажів віддають на потреби ЗСУ та гуманітарну допомогу населенню.

Максим пояснює: магазин створили в першу чергу не для того, аби заробляти гроші.

Це наш особистий спосіб розвінчати стереотипи та упередження, які є у багатьох регіонах України стосовно мешканців Сходу, – каже Максим. – Зараз ці настрої змінюються, я бачу, як у моєму рідному місті з’являється все більше державних прапорців на автівках, бачу людей у патріотичному одязі, українці хочуть говорити про свою національну ідентичність все гучніше, визначати її якось. Я вірю, що сприйняття нашого регіону зміниться назавжди і це буде не Донбас з невизначеною позицією, а буде саме українська Донеччина, потрапивши до якої, ніколи не виникне питань, чи це Україна, тому що Донбас=Україна і ніяких інших варіантів цієї формули існувати просто не може.



Яна Сергєєва, Донецька область, спеціально для «ОстроВ»

Фото з інстаграм: zaboy.donetsk

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті