За минулий рік вода у крані була 2 рази: 3 березня та 31 грудня. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня в публікаціях окупованого Донбасу спостерігалися зневіра та песимізм. Люди втомилися радіти бравурним зведенням про "звільнення" (точніше знищення до останнього будинку) чергового селища або міста на Донеччині, перестали вірити солодким обіцянкам окупаційної влади про те, що незабаром все налагодиться. Повідомлення в соціальних мережах, а часом і в офіційних ЗМІ, були наповнені болем і безнадійністю.

Обережно, злі ціни…

Насамперед слід виділити публікації, присвячені стрімко зростаючим цінам на продукти харчування. ДАН, головний засіб масової дезінформації "ДНР", спробував вкотре заспокоїти народ заявою про те, що окупаційна влада робить все можливе для того, щоб на прилавках з'явилися дешеві товари.

"В ближайшее время с рейдами по ценообразованию посетим города и районы Республики, на торговые сети которых поступало больше всего жалоб от вас. Сейчас составляется график городов для рейдов, помочь с которым могут все жители Республики: необходимо написать в комментариях, какой город следует посетить в первую очередь", - процитувало видання слова так званого "першого заступника голови уряду" Рустама Мінгазова, якого Кремль відрядив на Донбас із далекого Татарстану.

"Мингазов устроил бурный контроль цен или банальную показуху⁉️ Руководство не первый день отважно "сражается" с ценами: вопрос на особом контроле у Пушилина и Хоценко, штаб - создан, народный контроль - есть, даже голосовалку устроили "где что проверить. Вот только к законам экономики и устранению коррупции это не имеет никакого дела. Просто продемонстрировать мол вопрос решается, чтобы народ "не вякал" — с этим они отменно справляются. Однако никаких изменений мы не видим, да и вряд ли увидим вообще…", - відреагували соціальні мережи на чергові заклики трохи почекати.

Жителі окупованого Донбасу з обуренням викладали у Мережу фотографії продуктів за нереально високими цінами. "Супермаркеты оккупированного Донецка, "Золотая" горчица за 500 рублей в Республиканском. Наши магазины не перестают удивлять: наставляют на продукты просто космические ценники! Для кого эти цены и почему разрешается переваливать стоимость продукции на такие уровни – загадка. Если кто-то думал, что самый дорогой город России – Москва, предлагаю здесь и сейчас передумать. Хотя, учитывая такую нестыковку с ценами РФ, у меня вообще сомнения, что нас реально присоединили", - пишуть у донецькому сегменті соцмереж. До речі, така сама гірчиця в Україні коштує вп'ятеро дешевше.

Заради справедливості, треба визнати, що в місцевих магазинах з'явилися товари за "соціальними цінами". Ось тільки ці товари, судячи з публікацій, потрапили на полиці зі смітника. "Гнилые продукты, но за социальную цену. После того, как правительство ДНР объявило войну высоким ценам, некоторые продукты в супермаркетах подешевели, но их качество оставляет желать лучшего. Так, в одном из магазинов Донецка заметили овощи, часть которых уже давно надо выбросить на свалку. Но нет, ведь теперь у нас есть социальные цены, так что сплавим их людям", - обурюються автори.

До речі, в те, що на окупованому Донбасі найближчим часом вдасться перемогти бідність, не вірять навіть журналісти, які отримують зарплату з так званого бюджету "республіки".

"Меры по мониторингу и контролю цен вводились в ДНР неоднократно. Осенью прошлого года был открыт специальный чат-бот, был создан антирейтинг предпринимателей, которые завышают цены. Летом был создан Республиканский штаб по ценообразованию. Врио Главы ДНР Денис Пушилин заявлял, что с января этого года цены на продукты в Республике не должны превышать ростовские", - несміливо натякають вони на те, що "обіцяти - не означає одружуватися".

Завжди готові!

Але було б зовсім несправедливо стверджувати, що в житті "нових суб'єктів" все так сіро та одноманітно. Як то кажуть, не хлібом єдиним… Ось, наприклад, "офіційні" ЗМІ пишуть про те, що у "ДНР" відроджується щось схоже на піонерський рух: "Марафон открытия первичных отделений движения детей и молодежи "Движение Первых" сегодня стартовал по всей России, в ДНР планируют создать более 200 "первичек" на базе школ и СПО". Головним "піонером", звичайно, призначено ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна.

А ще окупаційні ЗМІ з гордістю повідомляють, що в "республіці" (у XXI столітті!!!) почав з'являтися інтернет. Щоправда, порадіти цьому "досягненню" наукового прогресу може лише одна людина.

"Республиканский оператор связи (РОС) начал подключение к домашнему интернету жителей освобожденных районов ДНР в этом месяце. Об этом сегодня на брифинге в ДАН сообщил замдиректора РОС Владислав Трунов.  Работы по подключению на освобожденных территориях физических лиц активно начаты в 2023 году, так в январе 2023 года к услуге домашнего интернета от ГУП ДНР "РОС" подключен первый физический пользователь", - сказав Трунов, відзначивши, що це сталося у Маріуполі", - пише "офіційний" ДАН.

А ось про те, скільки везунчиків завдяки турботам влади нарешті отримали воду, сепаратистські ЗМІ не пишуть. Судячи з публікацій у соціальних мережах, вирішення цієї проблеми відкладено до кращих часів.

"За прошедший год вода в кране была 2 раза: 3 марта и 31 декабря. В соседнем доме воды уже год нет даже в подвале. Впрочем, ничего нового. Руководство развело бардак, а нам приходится терпеть. Может поселим уже Пушилина в квартиру без тепла, воды, а? Там смотри и работа сдвинется с места, а если нет — тогда пора сдвигаться самому Пушилину", - приречено пишуть люди.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті