З "мирного плану Китаю щодо України" треба прибрати все, що вигідно Україні. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня у світі сталося багато подій, пов'язаних як з Україною загалом, так і з Донбасом, зокрема, на які сепаратистська пропаганда мала якось реагувати. Йдеться насамперед про антивоєнну резолюцію ООН та китайський план припинення українсько-російської війни. Однак висвітлення цих тем у містечкових ЗМІ відбувалося виключно через призму кривих дзеркал.

Гарний у вас план…

Автори та ньюсмейкери "офіційних" видань "ДНР/ЛНР" повністю проігнорували резолюцію Генеральної асамблеї Організації об'єднаних націй, в якій переважною більшістю голосів була засуджена російська агресія проти України і прозвучав заклик до встановлення "всеосяжного, справедливого та міцного миру" відповідно до принципів Статуту ООН. У соціальних мережах численні "політологи" та "експерти" обмежилися повідомленнями про те, що резолюція була "антиросійською". "У резолюції міститься вимога до Росії негайно і повністю вивести всі свої збройні сили" і заклик припинити бойові дії", - коротко говорилося в цих публікаціях. Основний акцент був зроблений на тому, що "ГА ООН відхилила поправки Білорусії до проекту, у тому числі щодо заборони поставок зброї". Про те, що припинити агресію РФ проти України вимагала 141 країна зі 193, і про те, що проти резолюції проголосували лише 7 країн, включаючи Білорусь, Північну Корею, Сирію та саму Росію, не було сказано жодного слова.

 

Проте місцеві ЗМІ не пропустили можливість нагадати, що виконання резолюцій Генеральної Асамблеї ООН не є обов'язковим.

А ось китайському "мирному плану щодо України" у сепаратистських публікаціях було приділено чимало уваги. "Офіційний" інтернет ресурс "ДНР" – Донецьке агентство новин - "зібрало основні тези, і додало в дужках деякі пояснювальні коментарі". Додані в "дужках деякі коментарі" стосувалися тих пунктів китайського плану, які влаштовують російську сторону і, отже, поплічників РФ на окупованому Донбасі.

Китайський план у викладі ДАН мав приблизно такий вигляд: "Безпека однієї країни не повинна забезпечуватися за рахунок інших (позиція, неодноразово озвучена владою РФ)"; "Китай (як і неодноразово раніше Москва) закликав відмовитися від менталітету "холодної війни"; "Діалог і переговори — це єдине життєздатне рішення української кризи (теза, яка раніше багаторазово висловлена в РФ на різних рівнях)"; "Односторонні санкції та максимальний тиск не можуть вирішити проблему, вони створюють нові проблеми, їх слід припинити (тут Пекін знову підтримує позицію Москви)".

Ватажок "ДНР" Денис Пушилін теж не приховував, що здебільшого мирний план Піднебесної грає на руку країні-агресору. Але як досвідчений МММщик, він зауважив, що не за всіма пунктами. Його думку миттєво підхопили місцеві засоби масової інформації. "План Китаю, на думку глави регіону, не можна назвати прийнятним за відповідними "українськими" пунктами", - написали вони.

Після цього в інформаційному полі окупованого Донбасу оприлюднений китайськими товаришами документ був трохи "підкоригований". З нього зникли згадки про необхідність поваги до суверенітету та територіальної цілісності всіх країн, про відмову від загроз застосування ядерної зброї, про необхідність забезпечити безпеку атомних електростанцій.

Коротше, вийшло, як у старій радянській пісні часів культу особи Сталіна: "Русский с китайцем братья навек".

Яблуко від яблуні

Минулого тижня мешканці окупованого Донбасу могли прочитати багато цікавого про сина ліквідованого ватажка "ДНР" Олександра Захарченка. Виявилося, що Сергій Захарченко вже дев'ятий рік болісно розмірковує про те, чи варто йому зі зброєю в руках захищати "молоду республіку". Але про все по черзі.

Одне з проросійських видань надрукувало інтерв'ю із Захарченко-молодшим. Виявилося, що син колишнього ватажка бойовиків записався до російських комуністів і має намір стати "депутатом" від КПРФ у "народній раді" фейкової "ДНР". "Близькі мені ідеї соціалізму, справедливості та рівноправності… Намагаюся всіляко людям допомагати і ніколи нікого ні в чому не обмежувати", - пояснив він свій вибір. Сергій Захарченко зізнався, що не жив за комуністів, але "про Радянський Союз дуже багато в дитинстві чув від бабусі з дідусем".

І хоча за 9 років в інформаційному полі окупованої частини Донецької області не було жодної згадки про те, як Захарченко-молодший допомагає людям, він вирішив балотуватися у фейкову "народну раду ДНР" від партії Геннадія Зюганова щоб надолужити втрачене. "Подумую зайнятися політичною кар'єрою. З компартією за кілька днів уже встиг попрацювати. Нещодавно приймали гуманітарний вантаж від КПРФ для мешканців Донбасу, допомагав усім, чим міг", - похизувався він.

На честь журналіста, він запитав у сина головного бойовика про його участь у кровопролитті, що, зокрема, затіяв і його батько: "Чи плануєте піти добровольцем на передову, як це вже зробили багато ваших колег з КПРФ?". Відповідь була феєричною. Виявляється, тато та його син домовилися, що хлопчик Сергій набагато потрібніший у своїй родині, ніж у зоні бойових дій. "Я ще з 2014 року думаю над цим рішенням. Колись ми з батьком розмовляли з цього приводу, я обговорював з ним можливість піти в добровольці. Але одного разу прийняв рішення для себе, що хочу подбати про свою сім'ю, якщо батька не стане. Батько тоді погодився з моєю думкою, і я тоді не пішов добровольцем", - розповів він.

Як з'ясувалося, "новоруський" мажор не збирається поповнити ряди мобілізованих чи добровольців і зараз. Молода людина чесно зізналася, що, обираючи між походом на війну та походом у політику, він, швидше за все, вибере друге. "Розумію, що війна йде зараз, але післявоєнне відновлення та життєві проблеми звичайних людей я вважаю не менш важливими. З військовослужбовцями питання вирішує Міністерство оборони, Російська Федерація, зокрема. А з проблемами мирного населення, на жаль, не справляється зараз адміністративний апарат, як би того не хотілося. Тому що йде активна фаза війни, не вистачає кадрів. У Російській Федерації дуже великий кадровий голод, а у нас тут він ще більший. Нема кому вирішувати проблеми, які стоять на порядку денному у мирного населення", - запевнив Захарченко, що такі люди, як він, і в тилу потрібні.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті