Якщо ми хочемо взяти Вугледар – нам нічого не залишається, окрім як зносити перед собою все. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня головним ньюсмейкером публікацій окупованого Донбасу став командир терористичного батальйону "Восход" Олександр Ходаковський. Колишній співробітник СБУ спробував пояснити, чому "звільнення" Донецької та Луганської областей все більше перетворюється на знищення всього живого, масові руйнування та випалену землю. Виявляється, колишнього чекіста та й усіх російських окупантів неправильно вчили воювати.

Так робили фашисти – роби як фашисти

"Чому такі наслідки нашого наступу в тому ж Маріуполі? Ось нас вчили, а потім ми вчили тактиці дій у міських умовах, і навіть не так - вчили захоплювати будівлі, ходити коридорами, вриватися в приміщення. Нічого з цього не працює в умовах війни, а не антитерору", - намагається він виправдати безглузде та нещадне знищення житлових кварталів та цивільної інфраструктури.

За версією Ходаковського, в умовах війни неможливо штурмувати так, щоб мінімізувати втрати особового складу та максимально зберігати в цілості те, що нібито "звільняється". Для успішної війни, запевняє терорист, необхідно повністю зруйнувати забудови, в якіх засіли та обороняються підрозділи ЗСУ.

"Тому ми зносимо перед собою все, що противник може використовувати як укриття, і тому такі наслідки. Досвід боїв у Маріуполі показав, що достатньо кількох грамотно організованих взводів, щоб тримати батальйон. Щоб потрапити в будівлю та проводити в ній зачистку – до будівлі ще потрібно підійти. Противник косить вогнем штурмовиків на підходах, і лише один вихід - зносити цей будинок до такої-то матері хоч чимось. Зараз це недомісто Вугледар вкотре демонструє мою правоту", - не приховує він, що ніхто не буде щадити території, які російські окупанти мають намір "звільнити".

Показово, що виправдовуючи тактику "випаленої землі", Ходаковський спирається на досвід фашистської Німеччини. "Нагадаю, що в перший день вирішального наступу на Севастополь німці витратили чотири тисячі тонн снарядів. Якщо ми хочемо взяти Вугледар - нам нічого не залишається, крім як зносити перед собою все... Поки не знесемо - класти особовий склад у безуспішних спробах відвоювати хоч шматок - неправильно", - закликає він взяти на озброєння напрацювання гітлерівської Німеччини.

Час зривати погони

Ще однією темою сепаратистських публікацій стало обговорення масового звільнення так званих "офіцерів народної міліції ДНР/ЛНР", тобто тих бандитів, які з російською зброєю вісім років зображали з себе "шахтарів та трактористів, які стали на захист Донбасу від української хунти". За цей час колишні охоронці супермаркетів та оператори автомийок "дослужилися" до звання полковників або трохи менше. Тепер же, коли незаконні збройні формування "незалежних республік" почали формально включатися до складу ЗС РФ, російське командування почало позбавлятися "весільних генералів".

Першим забив на сполох з приводу масового зорепада з погонів російський пропагандист Олександр Сладков. "За 8 років війни на Донбасі сформувалася своя армія, і МВС (плюс Внутрішні війська) та Держбезпека. Відповідно, за довгі роки бойових дій, була вихована велика кількість офіцерів, не за освітою та дипломами, а за вмінням командувати та воювати у вкрай суворих" умовах. Вони і зараз керують чудовими, боєздатними бригадами та полками", - заступився він за "народних міліціонерів".

Проблема, на його думку, "полягає в тому, що тисячі людей з багаторічним бойовим досвідом формально не є "справжніми офіцерами". Тому, як не мають військової освіти, часто не відповідають вимогам за віком та здоров'ям, не вміють марширувати, ніколи в житті не керували строковиками і взагалі не знають багатьох важливих речей, звичних для кадрового російського офіцера мирного часу".

"Я думаю, що всі, хто зараз фактично перебуває на офіцерських посадах і в званнях, мають бути збережені. Вчора "несправжній" донецький офіцер вів на українські укріплення своїх "несправжніх" солдатів, даючи справжні результати, і це всіх влаштовувало, тепер його, здавалося б, зароблена у боях кар'єра під загрозою", - пише Сладков.

Серед тих, кого вже звільнили з російські армії "ніби алкоголіків та порушників" він назвав керівника прес-служби так званої "народної міліції ДНР" Едуарда Басуріна.

"До речі, Басурин - символ армії ДНР, він голос 1-го Корпусу, він бренд, якщо хочете. А його стусаном під зад. А скількох ще звільнять "за невідповідністю посади". Адже офіцерський корпус ЛДНР - це справжня гвардія Володимира Путіна", - обурюється російський пропагандист.

Його підтримав сепаратистський блогер під ніком "Роман Донецький". "Корпуси скаржаться на звільнення офіцерів, які не справжні, бо в них папірця немає. Герої Балаклії, Херсона та Вугледара справжні. Люди, що боягузливо вісім років сиділи в окопах під вогнем, поки справжні брали фанерний Рейхстаг і сміливо перемагали в танковому біатлоні", - пише він.

Свої "п'ять копійок" вставив і російський диверсант Ігор Гіркін на прізвисько "Стрілков". "Щодо питання про збереження офіцерських військових звань у ЗС РФ військовослужбовцями колишніх народних міліцій ЛДНР - не поділяю ту думку, що їх усіх автоматично треба перевести до ЗС РФ у чинному статусі", - написав він у себе в Телеграм.

"Просто тому, що сам мав можливість спостерігати в жовтні-листопаді минулого року, що з себе представляє (якщо не в більшості, то в дуже чималій частині) "офіцерський корпус" НМ ЛДНР. Особливо - його командно-тилова частина. Кумівство, місництво, купівля звань і посад за гроші були набагато простіше в НМ ЛДНР, ніж у ЗС РФ. "Кар'єри" робилися, іноді, дивовижні... І навіщо ЗС РФ (у якої у самої "болячок" стільки, що годинами можна розповідати) ще й купа відставних коханок, зятів, друзів і спонсорів, які отримали офіцерські звання, жодного разу не побувавши на фронті? У російській армії своїх таких вистачає з надлишком", - підтримав Гіркін дії російського командування.

При цьому він вважає, що "молодші офіцери, які тривалий час воювали на фронтах ЛДНР - набагато професійніше, ніж необстріляні офіцери російські. Але мова саме про фронтовиків, а не про велику кількість "начфінів, начпродів та іншої тилової... іноді відвертої сволоти", - пише він.

"Простіше кажучи - без атестаційних комісій - ніяк не можна. І справа навіть не в тому, що однакове звання в ЗС РФ носитиму я і балакун-алкоголік Басурін, який ніде ніколи в боях не брав участі ні в якій якості. Війна буде ще довгою і додаткового баласту в офіцерському корпусі ЗС РФ не потрібно", - резюмує диверсант та терорист.

До речі, долею звільнених "офіцерів" активно зацікавився власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Він зустрівся з вищеназваним Басуріним, якого всі, кому не ліньки, називають алкоголіком, і запропонував йому посаду в одному з підрозділів "музикантів". "Якщо ухвалите рішення прийти до нас як замполіт або експерт, будемо раді", - сказав Пригожин. Не виключено, що він спробує "підібрати" і інших відставних "народних міліціонерів". Якщо ті, звісно, захочуть воювати у штурмових загонах "Вагнера". Басурін, наприклад, нічого не відповів на пропозицію "кухаря Путіна". Обіцяв подумати.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті