Виїхати з окупації: способи та ціни

Розмови про майбутній контрнаступ України змушують мешканців тимчасово окупованих територій все частіше замислюватися про те, щоб виїхати у безпечніші регіони. До цього також закликають представники українськоъ влади.

Віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук закликала українців на тимчасово окупованих територіях виїжджати до третіх країн.

"На тимчасово окупованих територіях тривожно. Це і не дивно. Окупаційні чиновники ще мають трохи часу забратися звідти. Деякі з них уже збирають речі. Було б добре, якби забрали з собою колаборантів. Але це вже як вийде. Українцям на ВОТ раджу або тимчасово виїхати до третіх країн, або готуватися: що робити знаєте. Головне – берегти себе та дітей", — написала вона у своєму Telegram-каналі 4 квітня 2023 року.

Мер Мелітополя Іван Федоров каже, що бачить тенденцію у збільшенні кількості людей, що виїжджають з тимчасово окупованих територій України.

"Сьогодні ми таку тенденцію бачимо. Чергова хвиля виїзду з тимчасово окупованих територій почалася. За останні тижні, за нашими оцінками, виїхало кілька тисяч жителів із Мелітополя. Ми сподіваємося, ця тенденція продовжиться, тому що безпеку ніхто не може гарантувати", – сказав він 11 квітня.

Жителька окупованого Севастополя Катерина розповіла "ОстроВу", що з кожною новою атакою безпілотників на місто вона все сильніше замислюється про виїзд.

"Як і куди - це основні питання, які я собі ставлю щоразу. Допоможіть розібратися. Інформації багато, і вона дуже суперечлива", - каже вона.

У соціальних мережах є багато інформації про те, як виїхати жителям Криму на материкову частину Росії, а звідти вже вирушити до третіх країн та облаштувати там життя.

"А що робити тим, хто не має такої можливості? Я звичайна медсестра, накопичень немає, тому життя за кордоном собі не уявляю. У мене тільки два варіанти – виїхати в інші регіони РФ або в Україну", - зізнається вона .

З подібним питанням до нас звернулася і 25-річна мешканка окупованого Маріуполя Ірина, яка думає про те, щоб виїхати на підконтрольну територію України "хоч б на якийсь час". Основна проблема полягає в тому, що прямих маршрутів із окупованих регіонів на підконтрольну територію не залишилося. Росіяни з початку року заблокували єдиний виїзд із окупованих регіонів у Запорізькій області. Незважаючи на це, вихід (і навіть не один) було знайдено, і "ОстроВ" з'ясовував, як це працює.

Виїзд через країни ЄС

Наразі виїхати з окупованих територій до інших країн (у тому числі й до України) можна лише через Росію.

За словами мера Мелітополя Івана Федорова, із тимчасово окупованої території Запорізької області можна виїхати двома шляхами:

1) Перший – через тимчасово окупований Крим;

2) Другий – через Бердянськ, Маріуполь, Новоазовськ (через "ДНР").

По суті ці два варіанти мало чим відрізняються один від одного. Єдина різниця полягає у кількості блокпостів, які доведеться подолати, аби потрапити на територію РФ. Все залежить від того, звідки їхати (Геничеськ чи Маріуполь).

"Здебільшого наші жителі обирають маршрут через Крим, бо він безпечніший. Після того, як проходить фільтрація в Чонгарі, потім усі фільтрації проходять легше. Після цього вже є три маршрути – через Грузію, через кордон Росії з Європейським Союзом та через наш піший пункт пропуску, що знаходиться на Сумщині", – зазначив Федоров.

Ірина з Маріуполя дізналася, що є прямі автобуси до будь-якого підконтрольного українського міста, але їхати доведеться через країни ЄС . Така поїздка коштує близько 300-400 євро в один бік і займає близько трьох діб.

У соціальних мережах та месенджерах можна знайти десятки оголошень, які пропонують поїздки, наприклад, Маріуполь-Київ чи інші міста.

"Їдемо щодня з Маріуполя до Києва, вартість проїзду – 350 євро, один піший перехід – це блок-пост "Новоазовськ", далі ви сідаєте та їдете до Варшави, а там буде пересадка на автобус до України. Комфортні автобуси на 8 місць, Wi -fi, зупинки на заправках кожні 2-3 години. Поїздка буде максимально комфортною. Їдемо щодня", - розповіла кореспонденту "ОстроВа" одна з організаторів поїздок Анастасія.

За її словами, для в‘їзду в Євросоюз не підходять російські документи (зокрема видані на окупованих територіях України). Як мінімум, потрібен український паспорт.

"В ідеалі – це закордонний паспорт, що діє, але можна обійтися і внутрішнім. Якщо вам до 20-ти років, можна спробувати проїхати зі свідоцтвом про народження. У нас були такі випадки, коли європейські прикордонники йшли назустріч, але це все дуже індивідуально. У такому разі ми рекомендуємо їхати до Грузії, а там уже через посольство відновлювати документи", - пояснила вона.

Справді, на територію Грузії можна в'їхати з території будь-яких країн за будь-якими документами, що навіть побічно дають підстави вважати вас громадянами України, а саме:

- паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт, навіть прострочений),

- паспорт громадянина України (внутрішній паспорт),

- свідоцтво про народження,

- свідоцтво про повернення в Україну, видане в Україні або консульськими установами України за кордоном.

Вже після приїзду до Грузії варто звернутись до українського посольства, де допоможуть оформити всі необхідні документи.

Окремо організатор поїздок зазначила, що по можливості російські документи потрібно залишити вдома та забути про їхнє існування.

"Особливо на європейському кордоні. Водій вам докладніше розповість, що і як треба говорити. Але про російський паспорт забути та викинути з голови", - наполегливо повторила вона .

Проблему з відсутністю українських документів можна вирішити через оформлення посвідчення особи на повернення в Україну.

Цей документ допоможе українцям, які перебувають (примусово були депортовані) без документів на території третіх країн, у тому числі на території Росії та Білорусі, де консульські установи та дипломатичні представництва України не працюють, повернутися додому. Цим можуть скористатися також мешканці тимчасово окупованих територій, які втратили українські документи або в яких не вклеєно фото в паспорт.

Якщо раніше таке посвідчення можна було оформити лише звернувшись особисто до закордонних дипломатичних установ України, то тепер документ можна оформити віддалено.

Ірина з Маріуполя не має проблем із документами, внутрішній та закордонний українські паспорти у неї збереглися. Її більше турбує фінансове питання, оскільки 400 доларів плюс витрати на перший час для дівчини є майже непідйомною сумою.

"Потрібні гроші на дорогу, на перший час, оренда житла і так далі", - каже вона.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко написав окремий пост, присвячений цьому питанню. Він рекомендує список організацій, які допоможуть виїхати з окупованого міста.

"Справедливе питання, як виїхати з міста сьогодні, якщо немає фінансів. І ще з документами не все ок. Тому просто практична порада. Список організацій з високим рівнем довіри (перевірено), які безкоштовно вивозили з Маріуполя одразу до країн ЄС. Також посилання на благодійний фонд, який надає допомогу одразу за три місяці в окупації (за певних обставин). Цих грошей вистачить на перший час за кордоном до отримання допомоги. Якщо хтось хоче повернутися одразу в Україну – після виїзду вже можна контактувати спокійно з нами, з консульством, волонтерами у ЄС – тут точно не буде проблем. Головне – наважитися", - написав він.

https://helpua.rubikus.de / (перевізники)

t.me/Rubikus_helpUA (перевізники)

https://www.ednist-fond.com.ua/contacts/ (благодійний фонд)

Ірина звернулася відразу до кількох організацій і зараз чекає на відповідь.

"Десь мені відповіли, але попросили заповнити анкети та більше інформації про мене та про те, куди я хочу виїхати, на скільки і як житиму", - розповіла вона "ОстроВу" .

До речі, Петро Андрющенко поінформував, що після публікації його посту лише за два тижні виїхали 103 особи.

"Люди вже в безпеці – на території вільної України та в країнах ЄС. Тому не втрачайте час. Користуйтеся, поки цей коридор працює", - закликає він.

Український проект dovidka.info дає практичні рекомендації, як самостійно виїхати до країн ЄС (а потім і в Україну) з Росії. За їхніми словами, за наявності біометричного чи паспорта старого зразка можна безперешкодно виїхати з РФ до країн ЄС безпосередньо чи через Республіку Білорусь.

"Якщо у вас немає біометричного паспорта, а є тільки внутрішні документи України (внутрішній паспорт, свідоцтво про народження), але ви в'їхали до Росії до 24 лютого 2022 року - велика ймовірність, що вас не випустять з Росії до Європи, оскільки на вас послаблення прикордонного контролю для військових біженців не діятиме. У цьому випадку ви можете спробувати виїхати через Білорусь", - зазначають експерти.

Виїхати з Росії можна наземним шляхом (країни Балтії: Естонія, Латвія, Фінляндія). Також можна купити квиток на літак.

Найзручніший маршрут виїзду з РФ – через естонський кордон (пропускний пункт Івангород-Нарва). Ви можете дістатися до Санкт-Петербурга поїздом, а звідти до Івангорода - попуткою або електричкою (2 години в дорозі, приблизно 700р.). З Нарви можна легко дістатися до Таллінна (2 години, безкоштовно для громадян України).

Для перетину кордону на КПП Івангород-Нарва потрібні документи України (біометричний закордонний паспорт/внутрішній паспорт/свідоцтво про народження) та міграційна карта.

За словами активістів, співбесіда на кордоні може затягтися, проходження митниці може тривати від 1,5 до 4 години. Найкраще сказати, що ви їдете до родичів.

Опинившись в Естонії, можна звернутися за допомогою з будь-яких питань за безкоштовним номером 12-47 або +3726001247 .

Ще один варіант виїзду – автобусом. У Росії можна придбати квиток на автобус Ecolines у Ригу (Латвію), Таллінн (Естонія) або Вільнюс (Литва) через сайт (а також на сайтах перевізників Baltic Shuttle та Lux Express), сплативши українською карткою.

Такий спосіб, можливо, і дешевший, але набагато складніший з точки зору організації.

"Я все це прочитала, але я б так не змогла. Та й українських банківських карток у мене вже немає, вони всі заблоковані. Тож це для мене складно", - зазначила мешканка Маріуполя Ірина.

Новий маршрут

В останні місяці став популярним ще один спосіб виїхати з окупованих регіонів на підконтрольну територію України - через КПП "Колотилівка" (Білгородська область, РФ) - "Покровка" (Сумська область, Україна). Зазначимо низку особливостей даного пункту пропуску:

- можуть перетинати лише громадяни України,

- можна перетнути тільки пішки або на автомобілі з українськими номерами (тому регулярні російські перевізники там не їздять),

- пункт пропуску працює лише у бік України.

Скористатися цим способом можна як самостійно, так і знайти нечисленних перевізників у соціальних мережах. Кореспондент "ОстроВа" зв'язався з одним із перевізників, який пообіцяв довезти до Києва з Маріуполя через КПП "Колотилівка". Ціна поїздки – 10 тисяч гривень (250-300 доларів), за часом – до двох діб. З документів обов'язкова наявність українського паспорта чи бодай свідоцтва про народження.

"Ми вас довозимо до Колотилівки. Там проходите митницю, невеликий піший перехід, проходите український контроль, після цього групу забирає вже інший автобус та везе вас до Києва чи іншого міста", - розповів перевізник.

Крім того, в соцмережах та місцевих чатах можна знайти приватні оголошення про пошук попутників для поїздки на підконтрольну територію України через Колотилівку. Там ціни варіюються від 100 до 200 доларів.

У соціальних мережах діляться досвідом проходження цього КПП. З одного боку, зазначають, що це найшвидший спосіб дістатися України, з іншого – скаржаться на дуже ретельний огляд, називаючи його "фільтрацією" .

"Спочатку шмонають російські прикордонники. Якщо ти хлопець – то за повною програмою, роздягають, дивляться татуювання, телефони, ноутбуки, прискіпливо опитують про твої погляди, родичів і ставлення до СВО. Дівчатам теж дістається, але не так активно. Опитування йде на повну, перевіряють усе. Коли це пекло закінчується, ти йдеш на українську сторону, а там все іще гірше. Там уже індивідуальні бесіди, перегляд всього що тільки можна, опитування за повною програмою. Ще й залишаєш всі свої дані та докладний опис, де знаходитимешся і чим будеш займатись. За фактом ти проходиш подвійну фільтрацію", - пишуть у соцмережах.

Але є і спокійніші відгуки.

"Я проїжджав нещодавно через Колотилівку, все було нормально, всі лякають більше чутками. Що розповідати, під'їхав до КПП РФ, відстояв у черзі, заїхав, машину повністю прошмонали і сидіння знімав задні, всі речі, ФСБ мені каже: вік призовний, тебе там одразу заберуть, я й охренів - хоч назад їдь. У Покровці паспорти забрали, у Краснопіллі по кабінетах потягали, пояснювальні понаписували, кавою мене напоїли, ніхто мені повістку не вручав і поїхав до Харкова", - пише Михайло.

У такий спосіб планує скористатися мешканка Севастополя Катерина. За її словами, це найшвидший і найдешевший спосіб потрапити на підконтрольну територію України. Вона вже передплатила кілька груп у соцмережах, де люди шукають попутників для поїздки через КПП "Колотилівка". Її там запевнили, що прострочений український паспорт (не вклеєне фото у 45 років) не стане проблемою для українських прикордонників.

"А далі на Одещину до своїх далеких родичів. Сказали, що допоможуть, а там видно буде. Хочеться повернутися до рідного Севастополя, але щоб уже не було війни, і все було стабільно", - розповіла вона "ОстроВу" .

Після приїзду

Нагадаємо, що після приїзду на підконтрольну територію України можна оформити переселенські виплати. Відповідно до постанови КМУ від 20.03.2022 №332, внутрішньо переміщені особи мають право на щомісячну матеріальну підтримку від держави у розмірі 2000 грн. для дорослих та 3000 грн. для дітей та осіб з інвалідністю.

Крім того, віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук пообіцяла, що тим українцям, які виїжджають з окупованих територій у безпечні регіони країни без документів, зокрема без українського паспорта, допомагатимуть готівкою .

"До того часу, як люди отримають український паспорт, їм необхідна гарантована грошова допомога. Саме у готівковій формі. Ми маємо залучити міжнародні організації для підтримки наших громадян. Повертаючись до України, вони мають бути впевнені, що отримають належний супровід від держави", – заявила вона.

За її словами, багато людей, які виїжджають із тимчасово окупованих територій, не мають паспорта громадянина України. І доки йде процедура його оформлення, їм потрібно за щось жити. Через відсутність документів вони не можуть навіть відкрити банківський рахунок, тому потребують готівки.

Якщо виникають питання або проблеми з виплатами, можна звернутися на гарячу лінію Мінреінтеграції:

15-48 – цілодобова гаряча лінія з кризових питань;

+38 (096) 078 84 33 – гаряча лінія для дзвінків з-за кордону та з ОТ, WhatsApp/Telegram/Viber;

+38 (066) 813 62 39 – гаряча лінія Уповноваженого з ВПО.

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті