"Всі чудово розуміють, якою страшною кривавою ціною куплено відсутність серйозних укровських контрударів". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня автори, так би мовити, мілітаристського сегменту сепаратистських публікацій, дружно з'ясовували, наскільки успішно "старший брат" звільняє "народ Донбасу". У цей час автори з команди цього народу дедалі частіше виявляли невдоволення як самим "захистом" , так і "захисниками" .

Каждый мнит себя стратегом

Головним стратегом виявився творець терористичного батальйону "Схід" Олександр Ходаковський. Минулого тижня він "майже" захопив Вугледар."На Угледарском направлении активизация. Нашим войскам дан жесткий приказ - на запад, - приказ исполняется. На ряде участков оборона противника продавлена, идет борьба за охват Угледара", - писав він. Однак згодом бойовий запал значно згас, а переможна риторика змінилася більш виваженими оцінками ситуації: "Темпы нашего продвижения к вечеру снизились… Выраженных результатов пока нет… Предстоит тяжелая работа… Выбить противника окончательно не удалось…  Под Угледаром без особых перемен… Должен сказать, что наши наступательные действия противника в панику не вгоняют… Согласно данным разведки перебрасывается количество сил и средств, способное существенно повлиять на ситуацию на участке фронта".

Ряд "воєнкорів" на дванадцятому місяці "СВО" починає задаватися питанням, чому "Донбас, що звільняється", "визволителями" розглядається як територія, яку не шкода перетворити на пустелю, а горезвісний "народ Донбасу" використовується як гарматне м'ясо. Автори деяких публікацій обурюються, що головним героєм у російській пропаганді дедалі виразніше стають бандформування ПВК "Вагнера". "Любой, кто имеет доступ к информации о потерях корпусов НМ ЛНР и ДНР за последние месяцы, пока наемники Пригожина штурмуют Артемовск, прекрасно понимает, какой страшной кровавой ценой куплено отсутствие серьезных укровских контрударов на этом участке. Эту цену на всем фронте от Марьинки до Кременной платят бригады и полки НМ ЛНР и ДНР… Штурмовики зачастую не умеют ни стрелять нормально из личного оружия, ни пользоваться групповым и штурмовым оружием. Их толком не учат, потому что полки и бригады НМ ЛНР и ДНР с начала СВО на нормальное пополнение и переобучение не выводились, в отличие от россиян… Им приказывают идти вперед. И они гибнут. Без значимых результатов на своём участке", - пише один із місцевих "стратегів".

"А на смену им приходят российские мобики, которых не порасходуешь так, как донбасян, а сами они идти умирать не хотят", - обурюється він.

"Через пару-тройку месяцев и ты, и все остальные, кто сейчас с нашей стороны предвкушает скорое взятие Артемовска и аплодирует Пригожину, будете снова, как в случае с Изюмом и Херсоном, заламывать руки и кусать локти, кричать "Ну как же так?", - остаточно впадає автор у песимізм.

Ще більше обурення викликала заява Кремля, що цілі "спецоперації" є військовою таємницею. "Цели СВО это "государственная тайна"? Тогда все становится на свои места. Как и все у Владимира Путина - логично. Цели СВО - гостайна. Стамбульское перемирие - гостайна. Обмен пленными азовцами, которых обещали судить - тоже под грифом "секретно". Собственно, об окончании СВО мы примерно так же узнаем: спустя годы, когда гриф будет снят. Что нас ждет, мы тоже не знаем: будущее страны - это государственная тайна", - почали прозрівати любителі "русского мира" .

Дочекалися!

Ще більше розчарування відчувають так звані "ждуни", які мріяли про російські пенсії та зарплати, але натомість отримали зруйновані будинки та знищення всієї звичної інфраструктури.

Так, великий резонанс викликало рішення влади "ЛНР" відключити на окупованій території мобільний інтернет, який для багатьох був єдиним каналом зв'язку з рідними та близькими на підконтрольній території України. "Оператор долго обещал наладить жителям ЛНР мобильный интернет, но теперь объявил о полной отмене. С 11 февраля услуга будет исключена из тарифных планов. Вместо интернета пользователям некоторых тарифов дарят десятикратное увеличение бесплатных минут. Офигеть поворот! При воссоединении с Россией Донбасс на такое не подписывался! И главное, чтобы теперь мы не были следующими", - приготувалися до повернення до доцифрового світу мешканці окупованої частини Донецької області.

Однак без Інтернету вижити можна, а ось під обстрілами "визволителів" дуже проблематично. Один із Телеграм-каналів випустив в ефір заяву мешканки Світлогірська Донецької області."С 14-го года наши люди терпят обстрелы, однако этот год выдался самым жестоким и сложным. Никакой ощутимой защиты и поддержки мы не получили, а планировать завтрашний день стало просто невозможно", - розповіла вона. У цьому короткому коментарі вмістилися всі наративи російської пропаганди, всі фейки та страшилки про "розп'ятих хлопчиків". По суті, жінка озвучила найпопулярнішу в російських та сепаратистських ЗМІ сентенцію про те, що "вісім років Донбас бомбили". Якщо взяти до уваги те, що до травня 2022 року Світлогірськ перебував на підконтрольній Україні території, то виникає резонне питання, хто ж його до приходу російських окупантів регулярно обстрілював?

Задля справедливості зазначимо, що в місцевих джерелах масової дезінформації минулого тижня з'являлися і більш критичні оцінки ситуації з "визволенням". Так, один із Телеграм-каналів розповів про те, як російські військові у п'яному чаді спалили будинок місцевої мешканки у селищі Олександрівка, що під окупованим Донецьком. "Вот так защищают наши дома. В результате разборок российских военных между собой дом просто расстреляли из автоматов, закидали гранатами и выстрелами из гранатомета! Это резонансный случай, причем уже не первый в нашем поселке", - поскаржилася вона.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Світ
16.04.2024
10:17

«Енергійний контрудар може стати джокером у рукаві Сирського». Російські ЗМІ про Україну

"Загальна оцінка українських резервів приводить до висновку: наявних сил і засобів командуванню ЗСУ не вистачить для проведення стратегічного наступу. Але їх достатньо для енергійного контрудару оперативного масштабу на одному напрямку".
Всі статті