Війна прийшла до Криму: хто стоїть за "бавовною" і що буде далі

Одне з головних свят окупованого Севастополя – День військово-морського флоту Росії – цього року було затьмарено атакою безпілотника на штаб ЧФ РФ. Саме з цього моменту й почалися множинні "бавовни" на окупованому півострові, які не припиняються досі. Але всі вони мають різну природу та цілі.

9 серпня на військовому аеродромі Саки поблизу курортного селища Новофедорівка пролунало кілька вибухів. Тоді окупаційна "влада" Криму назвала причиною вибухів "детонацію кількох авіаційних боєприпасів внаслідок порушення вимог пожежної безпеки". Нібито військову техніку не було пошкоджено, а в результаті вибухів загинув лише один місцевий житель. Однак, за повідомленнями британської розвідки, було знищено щонайменше 8 літаків, а також кілька складів із боєприпасами.

Кадри того, як люди тікають з пляжів і півострова вже стали мемами і розійшлися на цитати.

За кілька днів, 16 серпня, в окупованому Криму знову пролунала серія вибухів. Вранці поблизу селища Азовське Джанкойського району вибухнув склад боєприпасів (детонував майже добу). У самому Джанкої сталася пожежа на трансформаторній станції. А на авіабазі у Гвардійську (Сімферопольський район) пролунали вибухи.

Окупаційна влада вже не стала розповідати казки про "порушення техніки безпеки" і визнала, що вибухи є диверсією. Щоправда, більше жодних подробиць не видали: ні хто ці диверсії здійснив, ні як таке можливо у "100% захищеному" Криму.

А ось після цього на півострові почалися справді дивні події. У різних частинах Криму (Керч, Севастополь, Євпаторія, Бахчисарай) щодня стали спрацьовувати системи ППО, які чомусь до цього "спали", і збивати безпілотники. І знов-таки – ніяких пояснень, звідки взялися ці БПЛА, хто і як їх запустив.

Мовчать як офіційна російська, так і українська влада. Дмитро Медведєв навіть видалив свій пост про "судний день" для України, якщо вона атакує Крим.

"ОстроВ" спробував розібратися, хто стоїть за "бавовнами" на окупованому півострові, що про це думають місцеві жителі і як ситуація розвиватиметься далі.


Що ж сталося

Полковник запасу та воєнний експерт Роман Світан вважає, що вибухи у Криму слід розглядати окремо:

1) атака на аеродром та склад з боєприпасами,

2) робота місцевого ППО по безпілотниках.

Щодо вибухів на аеродромі в Саках і на складі з боєприпасами під Джанкоєм, то за ними 100% стоять ЗСУ, зазначає експерт.

"Всі ці акції були виконані Збройними силами України. Це була комплексна операція, в якій були задіяні спеціальні, повітряні та ракетні війська України", - сказав він у коментарі "ОстроВу".

Незважаючи на те, що західні ЗМІ, з посиланнями на свої джерела, стверджують, що в даному випадку діяла українська диверсійна група, Роман Світан вважає, що аеродром у Саках був атакований 3-4 ракетами з території України.

Це могли бути ракети Harpoon збільшеної дальності (модифікація SLAM ), Нептун (на базі Х-35У) дальністю до 280 км. і є ймовірність того, що ця передача так і не відбулася, а ракетні комплекси залишилися в Україні. Не виключаємо застосування американських ракет ATACMS - їхню передачу ніхто не підтверджує, але за почерком дуже схоже на застосування саме цих ракет", - розповів він.

Експерт звертає увагу, що спочатку було придушено ППО ворога, а потім уже пущено важкі ракети.

Це точно ракетна атака. Це не робота в чистому вигляді розвідувально-диверсійних груп. Але вихід ракет без придушення систем ППО неможливий (а вони були пригнічені), і швидше за все перед атакою на аеродром Сакі була застосована протирадіолокаційна атака. Це могли бути ракети HARM дальністю до 150 км. Наші літаки могли підійти з боку моря на гранично малих висотах поза видимістю для ворога, вразити спочатку локатори, а потім уже пустити важкі ракети. Або це міг бути інший варіант придушення ППО, про який ми ще дізнаємося", - пояснив Роман Світан .

Щодо вибухів у районі Джанкоя, де горіли склад боєприпасів та трансформаторна станція, то вони, на думку військового експерта, можуть бути пов'язані.

"Можна також говорити про комплексний підхід. Не спрацювала система ППО, але вона могла бути вирубана після того, як було підірвано трансформаторну станцію. Справа в тому, що всі системи ППО та радіоелектронної боротьби, які прикривають такі стаціонарні пункти, вони спочатку заживлюють від основної енергосистеми і лише потім включається генератор. Ці вибухи пов'язані", - розповів він "Острову".

Як повідомляє The New York Times з посиланням на високопосадовця з України, за цими вибухами на військовій базі стоїть "елітний український підрозділ", що діяв у тилу російських військ. Той же терорист Гіркін -Стрєлков говорить про дрони-камікадзе. Деякі російські ЗМІ з посиланням на свої джерела також заявили про атаку безпілотниками. Щоправда, як БПЛА долетіли до Криму, ніхто не пояснює, адже їхня середня дальність польоту не перевищує 100 км.

Але Роман Світан вважає, що, судячи з супутникових знімків, за складами під Джанкоєм було завдано масованого ракетного удару , внаслідок чого було вражено основний хаб із розподілу боєприпасів російським військам.

"Після того, як було вирубано ППО, було пущено ракети. Я не думаю, що це була розвідувальна група, яка зайшла до Криму з дронами і випустила їх. Це була б дуже складна операція, а пустити дрон із підконтрольної території ми не могли – До того ж, росіяни після атаки не ввели режим перехоплення, вони точно знають, що сталося – прийшли ракети і тому не вживали жодних дій із закриття зони на предмет пошуку партизанів. ", - каже він.

Примітно, що українське керівництво не визнає своєї причетності до цих вибухів.

Радник голови офісу президента Михайло Подоляк мало не прямо каже, що "ми тут ні до чого".

"Ми тут до чого? Це, можливо, компенсаторні механізми неефективного управління всередині збройних сил Російської Федерації", - сказав він в ефірі одного з телеканалів.

За його словами, причини вибухів могли бути будь-якими: від детонації боєприпасів, про яку говорить міноборони росії, до "головотяпства" у російській армії.

"Чи може це бути хтось із партизанського руху, який набирає обертів? Звичайно, тому що люди, які жили в окупації, розуміють, що час окупації закінчується і потрібно свою позицію виявляти. Це відбувається тому, що повернення захопленого Криму має бути" - сказав він.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак також прокоментував ці вибухи, назвавши їх операцією "Демілітаризація" в ювелірному стилі ЗСУ.

"Операція "Демілітаризація" в ювелірному стилі ЗСУ триватиме до повної деокупації українських територій. Наші воїни – найкращі спонсори гарного настрою. Крим – це Україна", - написав він у Telegram.

Воєнний експерт Роман Світан називає правильною тактику українського командування не визнавати причетність до вибухів та таким чином не розкривати свою тактику.

"Українське командування м'яко натякає, що це наших рук справа, але точну інформацію не надає. І це дуже правильно, так і треба робити. Ворог не повинен знати, який був наш задум, що і як ми використовували. Це секретна інформація, і, якби ЗСУ оприлюднило її, ворог міг би в майбутньому протидіяти цьому", - сказав він.

Що ж до "втрат" росіян, то , за даними європейських ЗМІ, вибухи на кримському військовому аеродромі Саки могли знищити або вивести з ладу понад половину всієї чорноморської військово-морської авіації Росії. Під Джанкоєм, за різними даними, окупанти втратили велику кількість військової техніки, боєприпасів та ППО.

"Ці удари як мінімум завдали прямих технічних збитків російській армії. Але це лише початок зачистки непотоплюваного авіаносця, яким є Крим, від бойових частин і від запасів БК, які могли бути поставлені на південь України. За ступенем важливості та можливості дістати до якогось пункту та приймається рішення про черговість знищення складів та аеродромів. Їх ще багато. Те, що ми знищили, це 2-5% від усього запасу озброєння та техніки, що є на півострові", - каже Роман Світан .



ППО та безпілотники

Щодо збитих безпілотників, яких уже можна нарахувати більше десятка, то тут залишається більше запитань, ніж відповідей. З 18 серпня від Керчі до Севастополя російське ППО почало щодня збивати безпілотника за безпілотником. Один із них навіть упав на дах штабу ЧФ РФ.

Офіційно Україна не визнає ці атаки, обмежуючись нейтральними коментарями у стилі "демілітаризація півострова йде за планом".

Окупаційна влада просто заявляє про збитття безпілотників і загадкових «об'єктів».

"Наші ППО відпрацювали чергові об'єкти на підходах до Бельбека з боку Євпаторії", - повідомляв "губернатор" Севастополя Михайло Развожаєв.

Але на головне питання він не відповідає: звідки взялися на півострові ці "об'єкти".

За словами військового експерта Романа Світана , Україна не причетна до цих атак, за ними стоять росіяни. Наша країна просто не має таких безпілотників, які б так далеко літали.

"Після того, як до Криму прилетіли важкі ракети в Саки та під Джанкой, після цього росіянам треба якось відмазатись, чому ракети не перехопило ППО. І вони придумали запуск простих китайських безпілотників, які нібито перехоплюються ППО. У медійному полі вони фактично обіляють свою протиповітряну оборону. Ось вона працює, показують гарні відео для картинки. Це точно не Україна, у нас немає таких безпілотників, які можуть дістати так далеко – у середньому БПЛА працює до 80 км", - розповів він "ОстроВу".

Він зазначає, що перший "хибний" запуск безпілотника був саме на День ВМФ у Севастополі 31 липня.

"Вони дізналися, що в України з'явилися ракетні комплекси, які можуть дістати до Криму, і тому вони побоялися проводити морський парад кораблів. І щоб прикрити зрив цього параду, ФСБ запустила дрон, який підірвався в районі штабу", - зазначив експерт.

До речі, тоді окупаційна влада визнала, що безпілотника, який атакував штаб, випустили з території Севастополя. Зараз інформації дається вкрай мало, що не може не дратувати місцевих жителів.

"Ми тільки чуємо якісь постріли періодично, літають гелікоптери, вивели кораблі на показ. І що ми збиваємо? Від чого охороняємось? Нуль інформації. Якщо це українські безпілотники, то як вони долітають до Севастополя та Керчі? Їх що, не можна збити набагато раніше, адже це не гіперзвукові ракети, а в нас ніби як найкраще у світі ППО, відчуття, що ведеться активність заради активності, за якою нічого не варте, але від цього не легше, бо реальні вибухи вже були, і немає гарантії, що це не повториться", - розповіла "ОстроВу" мешканка Севастополя Марія.

За її словами, найбільше страждає туристичний бізнес, який і так через війну йшов дуже складно. Зараз багато її знайомих скасовують заплановані поїздки до Криму, а ті, хто зараз відпочиває на півострові, спішно покидають його.

Згідно з офіційною статистикою від окупантів, туристичний потік у Криму обвалився вдвічі. І ця статистика не включає тих, хто зараз відмовляється їхати через вибухи.



Що далі

За інформацією радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, в найближчі два-три місяці можуть бути нові атаки, подібні до загадкових ударів по авіабазі в Криму, а також удару по російських військових літаках на аеродромі.

З ним згоден воєнний експерт Роман Світан . За його словами, найближчим часом варто очікувати на реальні прильоти українських ракет по Криму (а не уявні безпілотники). Це може бути аеродром, великий склад чи навіть Кримський міст.

"Незабаром побачимо третій захід українських ракет, які російська ППО не зможе збити. І ми одразу це побачимо", - зазначив він.

Але головною метою на окупованому півострові має стати Кримський міст , наголошує воєнний експерт.

"Скільки б ми не знищували в Криму військ і техніки, якщо залишається нитка підвезення з боку Краснодарського краю, це буде відтягувати час, але не вирішить проблему кардинально. Щоб вимкнути Крим з режиму поставок БК і підживлення всього південного угруповання російських військ, треба завдати удару по Кримському мосту і вивести його з експлуатації. Після цього місяць відпрацювати по складах, що залишилися, і тоді вже говорити про якісь кардинальні зміни щодо звільнення півдня України та Криму", - розповів він.

За його словами, атаки на аеродром та склади – це лише "проба пера".

"Кримський міст - це об'єкт, що найбільш охороняється. Там розгорнута ешелонована оборона російських військ. Тому треба зрозуміти, як можна підібратися туди, з яким набором засобів і в якій послідовності і так далі. І тільки після цього можна буде завдати удару по мосту. Я так розумію, що удар по Сакам та Джанкою – це відпрацювання таких заходів, які потім будуть застосовані по Кримському мосту, як тільки наші війська зможуть це виконати – вони завдадуть удару", - зазначив Роман Світан.

Про те, що Україна розглядає Кримський міст, який з'єднує окупований півострів з росією як законну військову мету, заявив нещодавно і Михайло Подоляк.

"Це незаконне будівництво та основні ворота для постачання російської армії в Криму. Такі об'єкти мають бути знищені", - сказав він в інтерв'ю Guardian.

Окремо воєнний експерт Роман Світан відзначив зростання шансів на передачу Україні американських 300-км ракет ATACMS . Саме успішні атаки на Крим (Сакі та Джанкой), а також досить спокійна реакція РФ на ці події (ніякого "судного дня") можуть переконати американських політиків почати постачати далекобійне озброєння.

"Ми зламали лід своїми засобами та підготовкою. А далі вже не має значення, ми самотужки діставатимемо або нам поставлять далекобійні ракети. Зараз уже немає аргументів для противників передачі нам 300-км ракет ATACMS. Будемо сподіватися, що це була крайня "вишенька" на торті" для передачі нам цих ракет. Виходячи з логістики, у вересні вони мають бути у нас", - вважає він.

Що ж до очікувань і настроїв місцевих жителів, то найяскравіше їх описує новина окупаційної влади Севастополя від 22 серпня, що почалася перевірка бомбосховищ. 

"Добре йдемо. Починали з демілітаризації України, потім у нас все йшло за планом, пізніше "ми ще навіть не починали", і тепер ми перевіряємо бомбосховища, тестуємо сигнали повітряної тривоги, встановлюємо додаткові блокпости, і розповідаємо про чудову роботу ППО. Виїжджають не тільки туристи, їдуть і багато місцевих, у кого є можливість пожити десь у Росії. У мене так вже виїхали кілька друзів, які працюють віддалено, їм так спокійніше. Щоправда, одні говорять про те, що треба знищити Україну раз і назавжди, а інші – просто закінчити цю війну та повернутися до колишнього мирного життя. Адже, як не крути, а війна прийшла до Криму", - розповіла нашому виданню місцева мешканка Світлана.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті