Війна була передбачена, пророча - все свідчить про війну, як про непереборну обставину. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня дивні обстріли Донецька, за старою російською традицією, "безглузді й нещадні", отримали певне пояснення. Сепаратистські ЗМІ, по суті, визнали, що створена російськими окупантами картинка навмисне формувалася для публічних звинувачень України в "геноциді народу Донбасу".

"Мы напишем в "Спортлото"

Весь тиждень усі засоби масової дезінформації "ДНР" розповідали про безперервні обстріли центру окупованого Донецьку. Незважаючи на явну невідповідність заяв про використання українською армією РСЗУ "Град" та (як же без них!) НАТОвських гармат великого калібру реальним руйнуванням обласного центру, сепаратистські ЗМІ продовжували нагнітати істерику. "Огонь ведется веерно и хаотично, без какой-либо конкретной цели. Это привело к многочисленным разрушениям и жертвам среди мирного населения", - пишуть місцеві пропагандисти

На жаль, частково це правда: Донецьк за останні дні справді серйозно постраждав, справді загинули мирні жителі. Ось тільки засоби масової дезінформації старанно замовчують той факт, що траєкторія прильоту деяких нібито українських боєприпасів чітко показує, що вони цілком могли бути випущені з позицій російських окупантів. Так, наприклад, найбільш резонансний обстріл, внаслідок якого біля колишнього кінотеатру "Комсомолець" загинула самозвана депутат народної ради Марія Пирогова, вівся з північно-східного напрямку, ймовірно, з району окупованої Ясинуватої. Таке припущення підтверджують численні фотографії, опубліковані сепаратистськими ЗМІ. За ними будь-який донеччанин легко визначить напрям, звідки "мінусував" снаряд, який вбив одіозну любительку "русского мира".

Але не будуватимемо конспірологічних теорій щодо того, хто стріляє. Тут доречніше застосувати класичний принцип римського права "Кому вигідно?" (Cui prodest). Місцеві пропагандисти визнають, що обстріли, що приписуються ЗСУ, "не имеют и не могут иметь эффекта с военной точки зрения".

А ось країна-агресор постаралася витягти з картинки із зруйнованим Донбасом максимум медійної користі. "Представители РФ в Совете Безопасности ООН расскажут о массированных обстрелах гражданского населения Донбасса со стороны украинских боевиков. Акцент будет сделан на событиях текущей недели", - з радістю повідомили сепаратистські ЗМІ.

Якщо вірити місцевим журналістам, це засідання пройшло за повної підтримки членами РБ позиції Росії. "Главной темой обсуждения стал вопрос поставок оружия Киеву из стран Запада. В частности, Небензя (представник країни агресора в ООН – "ОстроВ") заявил, что украинские власти с помощью западных вооружений пытаются буквально сровнять Донецк с землей. Он добавил, что ежедневные удары наносятся по жилым районам города, где нет никаких военных объектов", – написали чи озвучили вони в ефірі.

"На это сразу же последовала реакция заместителя генерального секретаря ООН Идзуми Накамицу. Она призвала страны, снабжающие вооружением Украину, контролировать поставки", - як про перемогу РФ на міжнародній арені розповіли місцеві пропагандисти.

За їхньою версією, проникливі слова Небендзі змусили замислитися навіть американців: "Постоянный представитель США при ООН Ричард Миллс заявил, что Штаты рассмотрят свидетельства возможных утечек поставляемых на Украину вооружений, если они поступят от глав государств и международных правоохранительных организаций".

Насправді Річард Міллс чітко дав зрозуміти, що Росія зловживає своїм становищем у РБ ООН, а ініційовані нею антиукраїнські засідання є марнуванням часу. Але про це читачам та глядачам окупованого Донбасу не розповіли.

Путін зовсім не винен...

Тим часом автори сепаратистських публікацій почали потихеньку заспокоювати жителів Донбасу, яким з 2014 року обіцяють райське життя спершу в "ДНР", а тепер уже "у складі" Росії. Народ, що втомився від війни і порожніх обіцянок, останнім часом все рідше висловлює своє незадоволення навіть в анонімних профілях у соціальних мережах. Проте напруга зростає: масова руйнація житлового фонду, загибель рідних та близьких вимагають відповіді на запитання: "Для чого все це?" Доводиться місцевим пропагандистам доводити людям, що не все так однозначно.

Головним заспокійливим засобом було вирішено зробити Путіна. Президент країни-агресора на зустрічі з членами слухняної йому Ради з розвитку громадянського суспільства та прав людини заявив, що "нужно помогать людям, которые утратили свои жилые помещения, начиная с 24 февраля".

"Я думаю, что нужно будет создать отдельную программу помощи людям, программу восстановления жилья… Будем это делать обязательно и будем по разным каналам людям помогать восстанавливать свои права, в том числе и прежде всего права на нормальную человеческую жизнь", - сказав він.

Далі чергових обіцянок справа не пішла, але ці слова процитували всі засоби масової дезінформації "ДНР/ЛНР".

Досить дивний допис зробив творець терористичного батальйону "Восток" Олександр Ходаковський. Один з яструбів, який допоміг Росії розв'язати цю криваву війну, заявив, що всі страждання народу Донбасу були... послані йому небесами."Война была предсказана, война была напророчена. Схиархимандрит Зосима, местночтимый, но пока еще не святой, еще в начале двухтысячных четко и определенно говорил о том, что война будет. Говорил из духовного сословия о войне не только он, и все это в совокупности свидетельствует о войне, как о непреодолимом обстоятельстве", - вдарився він у майже біблійні пророцтва.

"Не Путин, не Украина, не запад сдвинули все с точки и погнали по выжженной степи, а так было определено… О чем мои слова? О том, что предопределением высших сил наша Родина (свою Батьківщину терорист легко зрадив ще у 2014 році – "ОстроВ") оказалась в войне, и говорить о том, что это не наша война, когда твоя Родина воюет - это примитивизировать сакральные причины, сводя все к уровню чьих-то частных решений", - зняв він відповідальність і з президента країни-агресора, і з його нукерів, які методично знищують Україну. І Донбас у тому числі…

"Будет ли беда, как шанс, во благо - или смерти и разрушения послужат иным целям", - закликав Ходаковський багатостраждальний народ окупованих територій до смиренності.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Луганськ
20.04.2024
19:37

«Ця війна не схожа на жодну іншу»: Україна продовжує напрацьовувати досвід психологічної підтримки поранених і тих, хто повернувся з полону

«Правду кажучи, мені не хочеться знов про все це згадувати… Так, я визнаю, що потребую допомоги психолога. Але зараз мені її не надають»
Всі статті