Втомлені брехнею. Донецький щоденник

Нерадісним видався початок нового року для донеччан. У "республіці" взагалі мало хто пам'ятає, коли його переповнювали позитивні емоції. З весни 2014-го так точно. Найчастіше це розгубленість, нерозуміння, неприйняття, невпевненість, страх, тривога. А ще надія. Без неї було б дуже сумно. Це, напевно, єдине почуття, яке поєднує всіх жителів "республіки", хоч і має діаметрально протилежні очікування. Хтось чекає, коли до Донецька повернеться Україна, а хтось сподівається, що цього ніколи не станеться.

Отже, "влада" зробила жителям "народної" новорічний подарунок у виглді підвищення комунальних тарифів до рівня інших регіонів Росії. "Враховуючи досить великий розрив у розмірах тарифів, що діють у ДНР, порівняно з іншими регіонами Російської Федерації - у ДНР тарифи в два-два з половиною рази нижчі, ніж у Ростовській області - прийнято рішення про поступове (плавне) вирівнювання тарифів до рівня діючих в інших регіонах Російської Федерації: Процес вирівнювання тарифів з іншими регіонами Російської Федерації розбитий на 10 років, починаючи з 1 січня 2023 року до 31 грудня 2032 року» , - повідомив голова «уряду» «ДНР» Віталій Хоценко .

"Міністр" будівництва та житлово-комунального господарства "ДНР" Едуард Осипов пояснює це тим, що, починаючи з 2019 року, підвищення тарифів проводилося з урахуванням зростання доходів громадян. З 1 січня поточного року мінімальний розмір оплати праці та мінімальної пенсії збільшено на 58% і тепер становить 16 242 руб на місяць, як у сусідній Ростовській області, а отже, як вважає він, правильно вирівняти і комунальні тарифи.

Звучить наче переконливо, та от тільки населенню "народної" не віриться, що заявлені мінімалки реально виплачуватимуть. Наведу лише один приклад. Касири будівельного гіпермаркету "Галактика" поцікавилися у керівництва, чи справді з січня їхня зарплата становитиме 16 тисяч 242 рублі (зараз вони отримують 12 000). На що їм відповіли, що не мають на це підвищення коштів. Думаю, подібних прикладів буде вагон і маленький візок.

Останнє підвищення тарифів на ЖКП в "республіці" було рівно рік тому – 1 січня 2022 року. Тоді в середньому комунальні платіжки збільшились на 17%. Подорожчала електроенергія, водопостачання, водовідведення та вивезення ТПВ. Донеччани тоді почали тихо нарікати. Мовляв, живемо «під обстрілами», а ціни підвищуються. Особливо засмутилися ті, хто 2014-го ностальгував за ковбасою за 2,20, горілкою за 3,60 та своєю молодістю. Та й комуналка в СРСР теж була досить символічною. Вони це добре пам'ятають. Однак із віком стерлися з їхньої пам'яті інші "принади" життя в країні порад - тотальний дефіцит, багатогодинні черги і те, що отримували зарплату 80-100 рублів.

Але найбільше, тим хто сумує за радянським минулим, дошкуляють донеччани, що поїхали, які тепер почали кепкувати з них. Їм почали нагадувати, як на початку війни вони кричали на кожному розі, що в "народній" все для народу і наводили за приклад комунальні платежі, які залишилися на колишньому рівні, тоді як в Україні відбулося підвищення. Ну, кому таке сподобається? Вловивши тривожні настрої, "влада" поспішила заспокоїти донеччан. І, пам'ятається, у жовтні Пушилін обіцяв, що тарифи для мешканців "ДНР" залишаться низькими з огляду на військовий стан. "Важливе питання... - це тарифи. Вони у нас нижчі за їх собівартість і мають соціальний характер. Вважаю дуже важливим такий підхід для мешканців Республіки зберегти" , - написав "глава" у своєму телеграм -каналі. І вкотре обдурив...

З 1 січня 2023 для жителів "ДНР" плата за водопостачання зросте з 25,02 руб за кубічний метр води до 30,02 руб , за водовідведення доведеться заплатити 13,93 руб за кубічний метр замість 11,61 руб. Централізоване опалення буде коштувати 17,71 руб за квадратний метр на місяць протягом усього року (до підвищення 14,76 руб ). Плата за електроенергію складе 1,87 руб у разі споживання до 150 кВт/год та 2,54 руб при споживанні від 150 до 800 кВт/год (замість 1,56 та 2,12 руб відповідно). Тариф на газ зросте на 3,8 рублів на одну особу. За наявності лічильників – 3 286,44 руб за 1000 кубометрів.

Проте з першого дня нового року підвищилися у "республіці" не лише тарифи на послуги ЖКГ. Поповзли вгору ціни та на продукти харчування. Але про це "влада" вважає за краще мовчати. У супермаркетах на кожній полиці висять оголошення для покупців про те, що ціни на цю продукцію не є актуальними і просять уточнювати ціну на касі.

Донеччани викладають у соціальні мережі фото чеків, з яких нескладно побачити, наскільки схуд їхній гаманець за останні кілька днів. Якщо 31 грудня рулон туалетного паперу "М'якушка" коштував 16 рублів, то 2 січня 2023 року вже 19. Сир плавлений ТМ "President" подорожчав за цей період на 6 рублів, а куряче яйце зросло в ціні на 62 копійки.

А пам'ятається, як у вересні "глава", почувши стогін народу про позамежні ціни в "республіці" "взяв ситуацію під контроль". Про це він повідомив 15 вересня у своєму телеграм -каналі. "Запущено чат-бот за цінами, і ми вже відправили за вашими зверненнями перевіряючі органи на місця. Але проблема глибша і серйозніша, я сьогодні перевірив, проблема навіть не в роздрібних точках, а саме в оптовиках. Ними теж займемося" , - написав він. Пушилін також пообіцяв донеччанам звернутися за допомогою до Ростовської області, де продукти харчування "дешевші у два-два з половиною рази".

2 грудня по телевізору показали, як "голова" "народної" разом із "міністром" економічного розвитку "ДНР" Володимиром Звєрковим провели рейд з торгових точок у Донецьку та Харцизьку з питання ціноутворення. Після чого на камеру Пушилін заявив, що ціни в "республіці" мають вирівнятися із Ростовською областю. "Давайте виробляти дієвий механізм, - театрально звернувся він до "міністра". - Прошу Вас зібрати підприємців, великих постачальників, дистриб'юторів – нехай запропонують що їм заважає, може щось у законодавстві, може щось упустили. Нам потрібно, щоб ціни були не вищими, ніж у Ростовській області".

Звірков у свою чергу підтвердив, що в ході рейду зафіксовано близько 30 позицій перевищення цін порівняно з Ростовською областю. В основному це овочі та м'ясо. На що Пушилін глибокодумно зробив висновок: " З мого розуміння я бачу тільки різницю в логістиці, яка повинна залишитися: за рахунок дорожчого переміщення продукції, тому що довгий простій на кордоні. А поки ми вирішуємо проблему з кордоном це відбивається на ціні. Якщо чогось не вистачає, ми маємоі це зрозуміти і спрацювати на випередження, щоб з 1 січня, коли у нас закінчується перехідний період – мається на увазі з митних питань, з ПДВ, щоб ми вже вийшли на рівень Ростовської області. Це ось таке завдання ”.

Ну, головне обнадіяти і показати по зомбоящику, як "влада" дбає про свій народ. Тільки незрозуміло, чи вони реально думають, що люди настільки тупі, що не помітять підвищення цін замість обіцяного зниження?

Обдурили донеччан і перед новим роком, пообіцявши подачу води за розширеним графіком на три святкові дні. "Було дуже багато звернень щодо води на новорічні свята. Я дав доручення, профільні служби відпрацювали і поспішаю вас порадувати. Ми плануємо на 30 та 31 грудня, а також 1 січня запровадити розширений графік подачі води" , - обнадіяв донеччан Пушилін у своєму телеграм-каналі.

Блефом виявилася і обіцянка до осені побудувати водовід з Дону, який зміг би вирішити проблему з водою в "республіці". Втім, як і багато чого іншого.

Але, знаєте, є в цій ситуації і позитивна сторона. У людей з кожним днем втрачається не тільки довіра до влади, а й закінчується терпіння чекати на поліпшення. Хтось розуміє, що був обдурений і сердиться на тих, хто обіцяв їм краще життя, а хтось починає діяти. Думаю, що невипадково перед Новим роком в Донецьку спалахнув автомобіль із символікою " Z ". Це перша ластівка народного протесту проти тотальної брехні, інформаційного бруду та нав'язаної війни.

Люся Молчанова, Донецьк, для « Острова »

Статті

Країна
20.04.2024
10:00

Хмари на горизонті, або Чому у бізнесу "псується настрій"?

Валовий внутрішній продукт (ВВП) за січень-лютий зріс на 3,6%, за даними Мінекономіки. Не варто забувати, що у січні 2023 р. зафіксовано падіння на 32%, у лютому – на 26%. Тобто, були дуже погані показники. Зараз - зростання.
Світ
20.04.2024
09:31

"Трамп хоче, щоб Конгрес ухвалив рішення про допомогу Україні". Огляд західних медіа

Якщо Трамп повернеться на посаду і спробує проштовхнути мирну угоду між Росією і Україною, йому потрібно, щоб Україна мала сильну військову позицію.
Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Всі статті