Знищення Кримського мосту: блеф чи реальна перспектива?

Розмови про знищення Кримського мосту, який пов'язує окупований півострів із материковою частиною росії , почалися мало не з першого дня повномасштабної війни. Саме ним йде російська військова техніка, боєприпаси та особовий склад до південних регіонів України.

"Кримський міст – це законна мета для України. Відстань за 12 миль від Керчі у бік РФ – це все українська територія. Кримський міст є військовим об'єктом, оскільки по ньому перекидаються війська, залізничні потяги з бойовими частинами. Ми маємо повне право його зруйнувати" ", - розповів у коментарі "ОстроВу" полковник запасу, воєнний експерт Роман Світан .

Водночас українська влада неодноразово визнавала, що в нас поки що немає такої зброї, яка може уразити Кримський міст. Проблему могли б вирішити постачання далекобійних ракет до HIMARS , але США поки що відмовляються їх передавати.

"Американці бояться спровокувати велику війну і що ми цими установками битимемо вглиб Росії. Але ще не вечір, ми просимо і чекаємо. Як тільки ми зможемо їх переконати, що не битимемо по території РФ, ситуація зрушить з мертвої точки. А от чи дозволять нам атакувати Кримський міст - велике питання, я б не поспішав з відповіддю ", - пояснив "ОстроВу" ситуацію з постачанням далекобійних ракет співрозмовник у "Слузі народу".

Українська влада неодноразово заявляла та натякала, що Кримський міст є законною метою для ЗСУ, оскільки, по-перше, Крим – це територія України, по-друге, він використовується для військових потреб РФ.

Наприклад, 25 липня Секретар РНБО Олексій Данилов опублікував у своєму Twitter фото із підірваним Кримським мостом.

Пізніше він пояснив, що ЗСУ вдарять Кримським мостом, як тільки буде необхідність і можливість.

"Щодо Кримського мосту чи іншої інфраструктури, повірте, все перебуває під пильним контролем. Як тільки буде необхідність, можливість і завдання — все буде зроблено і не лише з цим об'єктом", - сказав він 28 липня в ефірі телеканалу "Говорить великий Львів" .

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович також неодноразово говорив, що Кримський міст буде знищено за першої нагоди.

Разом з цим, за інформацією "Острова", у команді президента не настільки однозначно налаштовані на атаки по Кримському мосту за першої можливості, яка з'явиться .

"Це не рішення військових, це вирішуватиме Зеленський. Занадто багато ризиків та непередбачуваних наслідків. Тому поки що це більше виглядає як інформаційно-психологічна кампанія", - сказало джерело в команді президента.

Навіть якщо це просто інформаційно-психологічна кампанія, вона проходить досить успішно. Особливо після ударів ЗСУ по Антонівському мосту в окупованому Херсоні, який перестав функціонувати. Підлила олію у вогонь і "атака" безпілотника по штабу Чорноморського Флоту РФ у Севастополі 31 липня. І хоча окупанти визнали, що атака була здійснена з самого міста, жовтий рівень терористичної небезпеки все таки ввели.

"Ми всі шоковані. Мало того, що за кілька днів до цього по місту ходили чутки про можливу атаку України на Севастополь, так ще й не змогли запобігти їй. Або у нас такий дірявий захист, що можна спокійно нападати на стратегічний об'єкт у центрі міста, або дешевий цирк. У будь-якому випадку, люди напружилися. Розмови про Кримський міст дедалі менше виглядають як порожні погрози", - розповіла жителька Севастополя Марія.

"ОстроВ" розбирався, чи зможе Україна завдати удару по Кримському мосту і які можуть бути наслідки.


Кримський міст – ціль номер один

Воєнні експерти в один голос стверджують, що Кримський міст є однією з найголовніших цілей для атаки ЗСУ. Полковник запасу Роман Світан пояснив, що з військової точки зору, перше, що потрібно робити у будь-якій війні, це перерізати логістику, особливо мости.

За його словами, саме через окупований півострів йде постачання військ насамперед херсонського угруповання. Єдина залізниця, яку використовують росіяни, проходить саме Кримським мостом, і далі йде на Мелітополь та Запоріжжя.

"З воєнної точки зору, перше, що потрібно зробити в будь-якій війні, це перерізати логістику, особливо мости. Вся Херсонська область і до Мелітополя постачається через Крим. Цю нитку потрібно перерізати, і чим раніше, тим краще . Те, що правобережне угруповання росіян ми знищимо і скинемо в Дніпро, це точно. Вони вже там практично в оперативному казані після атак ЗСУ на чотири мости в Херсонській області. Я даю кілька тижнів, коли вони там зваряться. Ми їх випалимо з правобережної частини. Після цього ми підійдемо до Дніпра і зможемо вже звідти обстрілювати російське угруповання вглиб до 70 км. І для нас буде дуже важливо не допустити підживлення цього угрупування з Криму", - сказав він у коментарі "ОстроВу".

Світан зазначає, що після того, як ЗСУ вийдуть до Херсона та розіб'ють Кримський міст, півострів стане великим казаном .

"Після цього вже можна буде далі наступати на південь аж до Маріуполя. І далі ми зможемо їх вичавлювати з Донбасу. І завершимо звільненням Криму. Але це все можливе лише у разі руйнування Кримського мосту", - вважає експерт.

З ним погоджується воєнний експерт Олег Жданов. За його словами, щойно в Україну поставлять далекобійні ракети, перше, що треба зробити, це знищити Кримський міст.

"Щойно прийде перша далекобійна ракета, на мій погляд, треба відразу ж завдавати удару по Кримському мосту. Треба перекривати цей "кран", нескінченний потік військової техніки, що йде через Південний військовий округ і Кримський міст. Велика частина техніки, яка заходить через понтонні переправи до Херсона, все заходить з території Криму. Все завозиться звідти. А там зараз почнуть накопичувати нову хвилю техніки. То навіщо чекати? Треба негайно перекривати цей кран", - вважає експерт .

Але далеко не все залежить від України . В даний час у нас просто немає засобів, якими можна атакувати Кримський міст. За словами заступника начальника Генерального Штабу ЗСУ (2006-2010 рр.), генерал-лейтенанта запасу Ігоря Романенка, західні союзники не поспішають передавати Україні необхідне озброєння, бо бояться ескалації.

"Є воєнно-політична ситуація, я б навіть сказав політико-воєнна. Якщо бити, то коли бити? Це як з Білоруссю, звідки летять ракети по наших містах, а ми у відповідь не стріляємо. До того ж наші західні союзники стримують це своїми темпами поставок. Немає масованості. Вони не виконали всі рішення, сформульовані на першому "Рамштайні". І навіть немає логістичного забезпечення на озброєння і техніку на оборонну операцію, - розповів він "ОстроВу".

Він зазначив, що на Заході бояться ескалації війни та можливого застосування росією тактичної ядерної зброї.

"А можлива атака на Кримський міст – це елемент загострення ситуації", - наголосив експерт.



Можливості

Більшість воєнних експертів можливість атаки на Кримський міст пов'язують із постачанням далекобійних ракет до американських HIMARS . Водночас полковник запасу Роман Світан стверджує, що завдати серйозних пошкоджень мосту можна вже зараз . Зокрема, використовуючи протикорабельні ракети Harpoon .

"Його знищити реально. Особливо після того, як ми побачили, що сталося з Антонівським мостом у Херсоні, ми вже там пристрілялися. Якщо нам поставлять 300 км ракети ATACMS, то зможемо так пошкодити Кримський міст, що він не буде придатний для експлуатації. Росіяни не зможуть збити ці ракети, оскільки мають квазі-балістичну траєкторію, тобто її прорахувати майже неможливо. Є ще один варіант, який можна виконати вже зараз. Ми можемо вдарити по мосту ракетами Harpoon, випущеними з району Гуляйполя . Можна на віїзді з мосту зловити та підбити будь-який потяг із бойовою частиною. Цей вибух завдасть великих ушкоджень", - розповів він.

Генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко у коментарі "ОстроВу" також підтвердив можливість завдання удару по Кримському мосту ракетами Harpoon , які вже є у нашої країни. Щоправда, він уточнює, що у такий спосіб повністю зруйнувати міст буде складно.

"Але можна просто перерізати залізничну та автомобільну гілки. Питання у можливостях. Ми зараз збираємося контрнаступати, а з Криму на повну силу йдуть резерви, забезпечення, логістика та інше", - вважає він.

За його словами, саме за результатами контрнаступальної ситуації на півдні країни буде ухвалено рішення про можливий удар по Кримському мосту .

"Вони дивляться на нас, ми дивимось на них. Хто і як першим перейде "червоні лінії", буде відповідна реакція з іншого боку ", - сказав Ігор Романенко.

Про можливість завдати удар ракетами Harpoon, які є в України, на початку липня говорив колишній командувач НАТО генерал Філіп Брідлав .

"Мене зовсім не дивує, що росіян турбує Керченський міст. Для них він неймовірно важливий. Тепер, коли Захід надав Україні ракети Harpoon , я думаю, у росіян є всі підстави турбуватися про те, що Україна може атакувати міст", - заявив генерал . інтерв'ю Times .

На цю заяву відреагував Олексій Арестович , який запропонував зберегти ракети для надводних цілей.

"Це реально, немає проблеми притягнути його десь там, знайти у Запорізькій області місце, яке дістає до Кримського мосту та пульнути з наземної установки, але... А скільки у нас тих ракет? А які пошкодження вони завдадуть Кримському мосту? А чи не варто їх приберегти для надводних цілей? Це великі питання. Поки що на них немає відповіді" , - сказав радник глави Офісу президента.

Він вкотре заявив, що ідеальним варіантом було б використовувати для удару мостом HIMARS.

Українська влада регулярно говорить про необхідність постачання далекобійних ракет до американських РСЗВ, але поки що рішення не було прийнято. Полковник запасу, воєнний експерт Роман Світан вважає, що передачу 300-кілометрових ракет гальмують переговори з Росією .

"Нам спочатку пообіцяли передати 300 км ракети, а потім відбулися "зернові" переговори. Я думаю, що на "зерновому" майданчику сталося багато домовленостей, у тому числі і щодо постачання цих ракет. Але врешті-решт ракети будуть поставлені. Наш лобіст у США - це все-таки Пентагон, а не політики. Пентагон продавлюватиме політиків, щоб поставити нам далекобійні ракети ATACMS", - сказав він у коментарі "ОстроВу".

Генерал-лейтенант Ігор Романенко вважає, що Захід перебуває у пошуку компромісу, який би не посилив ситуацію до максимальної ескалації , тому не поспішає передавати Україні необхідне для атаки на Кримський міст озброєння.

"Вони шукають той компроміс, який би не посилив ситуацію до максимальної ескалації. Росіянам залишилося застосувати лише тактичну ядерну зброю або масований ракетний удар "судного дня". Вони можуть це зробити , у них є можливості. Просто Путіна поки що стримують. Стратегія американців на сьогодні - Повільний тиск, стратегія удава, який вже захопив і душить", - сказав він.



Реакція в РФ та в Криму

Особливо цікаво спостерігати за тим, як російська та окупаційна влада коментує можливий удар ЗСУ по Кримському мосту. Вони це роблять з особливою жовчю та озлобленістю.

Заступник голови Ради безпеки росії Дмитро Медведєв вже пригрозив Києву "судним днем" та атаками у відповідь по центрах прийняття рішень у разі атаки на міст.

"Окремі екзальтовані криваві клоуни, які там вискакують періодично з якимись заявами ще й намагаються загрожувати нам, маючи на увазі напад на Крим і так далі. Хочу у зв'язку з цим сказати, що цілком очевидно, вони розуміють наслідки таких заяв. А наслідки очевидні " У разі, якщо щось подібне станеться, для них усіх миттєво настане судний день . Дуже швидкий і важкий. Сховатися буде дуже складно", - заявив він.

Реагуючи на заяви української влади про можливі атаки на міст, так званий голова "Верховної ради Криму" Володимир Константинов запропонував розширити географію південного напрямку "спецоперації" до Одеси .

"Упевнений, що географія спецоперації у південному напрямку має бути розширена на Миколаїв та Одесу. Звільнені також мають бути Дніпропетровськ та Харків. Це російські міста, і їм не місце у нацистській Україні", - заявив окупант.

Так званий глава Криму Сергій Аксьонов прямо пригрозив Києву ударами по центрах прийняття рішень "за будь-яку спробу реалізувати подібні загрози"

"Навіть мокрого місця не залишиться", - грізно заявив він.

Окреме місце приділяється заспокійливим мантрам, що півострову нічого не загрожує і ситуація знаходиться під контролем. Крім заспокоєння місцевих жителів, це потрібно для успішного туристичного сезону на півострові.

"З точки зору протиповітряної оборони всю сухопутну частину півострова прикрито максимально, включаючи Кримський міст. Тут нікому нічого не загрожує. Територія вся прикрита, я щодня з Міністерством оборони і з колегами з Південного федерального округу на зв'язку, знаю ситуацію. Сьогодні можу сказати, що на Кримському мосту засобыв ППО більш ніж достатньо", - запевнив він.

Щоправда, місцевих мешканців півострова не надто заспокоюють запевнення "влади". Як розповіли "Острову" місцеві мешканці, у тому числі ті, хто підтримує війну, останні новини їх не радують і змушують сумніватися, чи все йде за планом.

"Спочатку крейсер "Москва", потім постійні вибухи в Білгороді та інших прикордонних районах Росії, зараз атака безпілотника в Севастополі. У нас точно все під контролем? Точно все йде за планом. Раніше всі сміялися з приводу повідомлень про атаки на Кримський міст, а зараз вже не смішно. Де гарантії що завтра цей безпілотник не опиниться над мостом? Я вже мовчу про цілі "спецоперації", про які всі давно забули", - розповіла "ОстроВу" мешканка Сімферополя Світлана .

Подібні повідомлення можна також зустріти на місцевих форумах та соціальних мережах.

"Нам увесь цей час говорили, що ми в безпеці, Росія нас захищає, а що зараз? Нацисти вже націлилися на Севастополь та Кримський міст. Вони вже сміються з нас. А ми тільки й можемо, що лякати судним днем та ударами по центрах прийняття рішень. Нас уже там не бояться і не вірять, що Росія може зробити щось більше. У мене вже кілька знайомих поїхали на материк, кажуть, краще перечекати все далі від лінії фронту", - пише Олексій на одному з місцевих севастопольських форумів .

Крім того, в українській розвідці вважають, що поступово населення Криму починає усвідомлювати реальність перенесення війни на територію півострова .

"Поступово до населення Криму це доходить. Ми реально відстежуємо ті питання, які стосуються таких суспільних настроїв. Скажу одне: по-перше, вони змінилися, змінилися у тих людей, які мають родичів на території нашої держави – чи то Київ, чи Харків, родичів на окупованих територіях, де були просто знищені села та міста. І друге – це родичі, де брати, сини, батьки загинули... Загроза перенесення війни на територію Криму для них це вже стає реальністю", - розповів представник ГУР МО Вадим Скибіцький .

У зв'язку з цим навіть просто заяви про можливу атаку на Кримський міст виглядають для кримчан лякливими, адже на сьогоднішній день це єдина нитка, яка пов'язує півострів і РФ. Авіасполучення скасовано, а їхати через материкову Україну небезпечно через активні бойові дії. І якщо це просто психологічна операція, і в найближчій перспективі Україна не планує такого удару, її наслідки відчуваються вже зараз.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті