"У росіян я почув: "Це не наша війна". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня в публікаціях окупованого Донбасу яскраво звучала тема невпевненості в швидкій перемозі російського агресора. Тон задав Олександр Ходаковський, колишній офіцер СБУ, засновник терористичного батальйону "Восток", нині один із начальників "управління Росгвардії по ДНР"... 

Міражі перемоги

Як людина освічена і начитана, Ходаковський свої сумніви одягнув у форму філософських міркувань. "Чи можемо ми у військовий спосіб звалити Україну? Зараз і в найближчій перспективі - ні", - доходить він до несподіваного для російської пропаганди висновку, що підпадає під статтю про дискредитацію ЗС РФ.

"Коли я сам у собі міркую про нашу перемогу в цій війні - я не маю на увазі, що ми поповземо... вперед, перетворюючи все на бахмути на своєму шляху. І легкого зайняття міст я не передбачаю", - визнає він, що всі перемоги "другої армії світу" - це руйнування всього, що трапляється в неї на шляху.

За версією Ходаковського, найближчим часом Росія увійде "у фазу, яка є найбільш невигідною для України в її "самостійному" стані: фазу ні миру, ні війни... У нашій реальності, яка вже відбулася, справа дійде до "перемир'я". У нас почалися певні процеси в економіці, спричинені підвищеним навантаженням, але загалом ми витримали і зловили рівновагу. Балансуємо - не без того, - але йдемо по канату", - заявив він.

Ці песимістичні міркування у себе в Телеграмі підтримав якийсь офіцер із ніком "ДЯДЯ САША". Судячи з його постів, він комісар, замполіт або, як сьогодні кажуть, фахівець управління ЗС РФ з виховної роботи. Він розповів, що був відряджений в один з підрозділів із мобілізованих Алтайського краю. "У росіян я почув: "Це не наша війна". Не всі так вважають! Але, все стало ясно!", - прозріває він.

Далі - більше. "Прихильники війни, не розумію вас. Взагалі не розумію. Стало ясно, що перемоги не буде. Ви готові посилати на забій все нових і нових солдатів...", - написав "ДЯДЯ САША" в наступному пості.

"Ви розповідаєте про російських добровольців і волонтерів, так, вони є. Але після перших боїв кількість ваших добровольців, тих, хто перебуває добровільно, скорочується в 10 разів. І я не перебільшую. Хоч один ваш добровольчий підрозділ прославився в кращий бік?", - продовжив відверто говорити офіцер.

"Ви хочете продовжити горе жителям, руйнування і смерті наших солдатів. Даремно, тому що все закінчиться миром і політичними умовами. Договором. І чим раніше, тим краще. Не на камеру поспілкуйтеся з жителями прифронтових селищ і солдатами після боїв", - закликає він столичних "патріотів".

Показово, що одкровення російського офіцера передрукували деякі місцеві пабліки.  "Хто з ним згоден?", - викликав земляків на дискусію ТК "ЧП ДОНЕЦК".

Вулиця імені дочки ідеолога російського фашизму

Щодо "офіційних" ЗМІ окупованого Донбасу, то їхні автори та ньюсмейкери продовжують випромінювати оптимізм і заявляти про немислимі успіхи "русского мира". Виходить не дуже. Так, наприклад, навряд чи когось в окупованому Донецьку потішить новина про те, що одну з вулиць прифронтового міста назвали ім'ям невідомо ким ліквідованої дочки ідеолога російського фашизму Олександра Дугіна.

"Рік тому пішла з життя Даша Дугіна. Для нас вона своя. Не раз Даша була в Республіці... На згадку про Дар'їю  Дугіну ми вирішили назвати вулицю її ім'ям. Тепер у Донецьку вулиця імені Дар'ї Дугіної проходить поруч із парком імені першого Глави ДНР Олександра Захарченка... Вона для нас теж Герой. Ми її будемо пам'ятати, нащадки наші будуть її пам'ятати - вона цього гідна", - передрукували всі місцеві видання заяву Дениса Пушиліна. Ім'я якої донецької вулиці було принесено в жертву окупаційній топоніміці заради шовіністки, яка "активно і відкрито підтримувала проведення СВО, глибоко розуміла коріння військового конфлікту, стверджувала, що Росія воює не з Україною, а з усім Заходом, з глобалізмом", ватажок "ДНР" не уточнив.

Деякі новини "офіційних" ЗМІ при уважному прочитанні викликали більше запитань, ніж відповідей. Наприклад, луганські видання розтиражували інформацію про те, що Леонід Пасічник провів зустріч із головним тюремником "ЛНР". "Сьогодні ми поговоримо про взаємодію влади регіону з управлінням Федеральної служби виконання покарань по Луганській Народній Республіці. Регіональне відомство відіграє важливу роль у підтримці правопорядку на території Республіки", - дав зрозуміти ватажок "республіки", що на окупованому Донбасі від "сумы да тюрьмы" зарікатися марно.

І, в розвиток цієї думки, місцеві журналісти озвучили головну тему цієї зустрічі: "Обговорили ще одне значуще питання - розширення мережі виправних центрів і створення робочих місць для засуджених до примусових робіт". Викликає подив, чому за серйозного зменшення чисельності населення Луганської області окупаційній владі знадобилося збільшувати кількість місць позбавлення волі та відроджувати "архіпелаг ГУЛАГ". Але турботливі місцеві ЗМІ все пояснили. "Цю практику необхідно застосовувати для розвитку Луганщини", - процитували вони слова Пасічника. Тепер усе зрозуміло - що більше в'язниць, то успішніший розвиток...

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті