У "ЛНР" розберуться з джерелами інформації, які "маніпулюють нашою свідомістю". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Головним героєм публікацій окупованого Донбасу вкотре став президент РФ Володимир Путін. Місцеві видання улесливо ловили і цитували кожне його слово, ніби переконуючи жителів "республік", що "жити стало краще, жити стало веселіше". Насправді ж у більшості випадків людям було не до сміху.

31 січня російський диктатор провів перший із серії передвиборчих заходів. Він зустрівся зі своїми довіреними особами. "Кандидат у Президенти РФ на майбутніх виборах Володимир Путін закликав своїх довірених осіб активно налагоджувати зворотний зв'язок із громадянами, щоб краще вивчити очікування росіян", - повідомили інформаційні ресурси "республік", що господар Кремля обов'язково врахує всі їхні очікування. Ось тільки стане президентом... вп'яте.

Ще більше порожніх обіцянок жителям регіону Путін дав під час "наради щодо соціально-економічного розвитку Донбасу і Новоросії". "Глава держави зібрав у Кремлі нараду, щоб обговорити ключові питання соціально-економічного розвитку, а по суті, якщо прямо сказати, відродження Донецької та Луганської народних республік, Запорізької та Херсонської областей", - йдеться в повідомленні "Донецького агентства новин".

"У цій великій і складній відповідальній роботі дрібниць немає, важливо все, що оточує людей: те, в яких умовах вони живуть, вчаться, працюють, виховують дітей", - процитувало "офіційне" видання "ДНР" нібито добрі слова ВВП.

Однак, судячи з публікацій, у менш пафосних каналах інформації окупованого Донбасу було дуже багато постів про "дрібниці", яких ані місцева влада, ані, тим паче, її господар, не помічають. "У Макіївці люди сидять без тепла - комунальники розводять руками"; "У квартирі +10, виживаємо як можемо, спимо в одязі. Я замість капців ходжу по дому в зимових угах"; "У мікрорайоні Текстильник уже тиждень немає води. Мешканці продовжують топити сніг, щоб мати хоч якусь воду в будинку для побутового використання"; "Люди набирають воду в ті години, коли вода надходить у підвали. Але далі той ще квест - баклашки потрібно підняти додому, а ліфти також на працюють"; "У Донецьку засилля безпритульних собак... Біля Дитячої стоматології (Ленінський проспект) бігає понад два десятки псів. А там щодня ходять сім'ї з дітьми! Влада на проблему закриває очі або дочекається, коли на дитину нападуть?! Чому в нас усе так?! Нічого не робиться на випередження, тільки коли півень уже клюне", - такими, що називається, криками душі переповнені місцеві Телеграм-канали. 

Не оминули "народні ЗМІ" і проблему доріг. З високих трибун, наприклад, повідомляють про те, що "понад 350 км автодоріг відремонтовано в ДНР у 2023 році за програмою "Единой России". Хваляться новими дорогами і в "ЛНР". Однак на практиці картина зовсім інша.  

Дорога в Макіївці

Дорога в Краснодоні

Ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник традиційно звинуватив у повному занепаді всієї комунальної структури і тяжкому становищі доріг Україну. "Велике будівництво в Донбасі, розпочате після його входження до складу Росії, виявило дороги і комунальні об'єкти, які не ремонтувалися з минулого століття". За його словами, Луганщина до 2014 року фінансувалася за залишковим принципом, увагу розвитку регіону не приділяли. Нібито "останній ремонт доріг здійснювався в 1983-1985 роках". Це відверта брехня. За період з 2020 по 2022 роки Україна виділила кошти на ремонт і будівництво 650 км доріг у Луганській області.

Однак помиляються ті, хто вважає, що російська влада не звертає увагу на негативні публікації в соціальних мережах і Телеграм-каналах. Дуже навіть звертає. Наприклад, створена в "ЛНР" місцева контора Росспоживнагляду заявила, що "проаналізує інформаційний простір" окупованої частини Луганської області.

"На жаль, є структури, які схильні до маніпулювання нашою свідомістю і громадською думкою. Ось саме ці питання ми і плануємо розробляти", - розповів керівник "регіонального управління Росспоживнагляду" Дмитро Докашенко.

Тож цілком імовірно, що скоро жодних скарг від невдячних "новоросів" не буде. Усі інформаційні майданчики будуть заповнені радісними повідомленнями про те, що "Донбас завдяки допомозі Росії перетворюється на процвітаючий регіон. Ми бачимо, що таке російські стандарти. Це школи, лікарні, які відновлені або побудовані заново вже за тими високими стандартами. Це дійсно свідчить про те, що для нас Донбас стає тим Донбасом, у якому хочеться жити". До речі, автор цього реверансу на адресу російських окупантів ватажок "ДНР" Денис Пушилін воліє більшу частину часу проводити не в Донецьку, а в столиці РФ. "Я бачу, що люди повертаються в Донецьк", - заявив він, виступаючи на черговому форумі в Москві.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті