Цілодобово під обстрілами: як працює влада в Авдіївці

Авдіївка знаходиться фактично на лінії фронту з 2014 року. Тому до неї, на відміну від більшості інших українських міст, війна прийшла не 24 лютого. Втім, незважаючи на воєнні дії, всі вісім років Авдіївська громада, до складу якої входить також селище Опитне, активно розвивалась.

За останні п'ять років у місті відновили лікарню, дитячі садочки, відбудували та оснастили сучасним обладнанням школи, відремонтували місцеві автошляхи, а цьогоріч планували відкрити один з кращих скейтпарків Донеччини.

Ще донедавна в Авдіївці проходили відкриті турніри по тенісу, обласні змагання з кікбоксингу, концерти, фестивалі та інші культурні і спортивні події. Своєю діяльністю місцева та центральна влада спільно з не байдужими до долі рідного краю активістами всіляко намагалася продемонструвати, що хоча це і прифронтова територія, але не "богом забута". Проте ворог зламав усі плани.

Де хто?

З початком повномасштабного вторгнення путінської армії в Україну Авдіївка постійно, майже цілодобово, перебуває під щільним вогнем: ворог "накриває" місто, використовуючи артилерію і авіацію, окупанти здійснюють обстріли з реактивних систем залпового вогню із запалювальними снарядами та шрапнеллю. У місті не залишилося жодного вцілілого будинку, потрапляння є всюди, вщент вигоріло дві школи (№1 та №6), понівечені вирвами від снарядів спортивні майданчики та інші улюблені місця відпочинку містян.

Від школи залишилась тільки стіна фасаду, магазин згорів вщент

Весь цей час місцева влада, яку очолює Віталій Барабаш, продовжує працювати. І «ОстроВ» дізнався, як саме.

18 березня росіяни з «Градів» поцілили у будівлю Авдіївської міської адміністрації, яка ще близько двох тижнів потому залишалася військово-цивільною (нагадаємо, що Указом Президента України від 30 березня 2022 року на її базі утворено Авдіївську міську військову адміністрацію). В момент обстрілу там перебували співробітники та безпосередньо очільник Авдіївки разом зі своїми заступниками. Снаряди зруйнували кілька кабінетів, але з працівників місцевої влади тоді дивом ніхто не постраждав.

Будівля ВЦА після обстрілу

Після цього колектив ВЦА вимушений був перебратися у більш безпечне на той час місце в Авдіївці, де продовжив працювати. Через активні бойові дії, які розпочалися у місті після 24 лютого, більшість працівників апарату адміністрації виїхали з міста разом із родинами – хтось у центральні чи західні регіони України, дехто – до європейських країн.

Більшість співробітників структурних підрозділів адміністрації працюють наразі дистанційно, і продовжують надавати певні послуги та виконувати свої обов'язки на відстані. Наприклад, управління соціального захисту населення або відділи економіки та освіти, – пояснює заступник начальника Авдіївської міської військової адміністрації з соціальних питань Сергій Легенький.Частина працівників, на жаль, не в змозі здійснювати свою діяльність дистанційно з об'єктивних причин. Це стосується відділу культури, музичної школи, дитячо-юнацької спортивної школи, будинку дитячої та юнацької творчості та комунального закладу "Спорт для всіх". Тож наразі співробітники цих підрозділів перебувають у простої та отримують дві третини окладу.


Навчання і лікування

Працівники відділу освіти – у відпустках, але загалом освітянам є чим займатись: вони готуються до початку нового навчального року, розробляють навчальні плани та іншу необхідну документацію. Зупинки в процесі не буде, хоча навчання з першого вересня буде дистанційним. Наразі в місті перебуває шість-сім вчителів, які до початку навчального року мають виїхати з Авдіївки, адже щоб проводити уроки дистанційно, потрібний стабільний інтернет-зв'язок, про що Авдіївці поки що залишається тільки згадувати та мріяти.

За словами Сергія Легенького, лікарня в Авдіївці продовжує функціонування з мінімальним штатом фахівців: «Залишилось лише двоє лікарів, які фактично живуть на роботі», – каже чиновник.

У зв'язку з відсутністю аптек у місті, усі волонтерські медикаменти, які отримує Авдіївка, передаються до лікарні, де їх беруть на особливий облік Тож якщо жителям потрібні ліки, вони звертаються до центрального медзакладу Авдіївки, де безкоштовно отримують необхідні їм препарати, якщо ті, звісно, є. Маломобільним громадянам співробітники адміністрації і волонтери розносять ліки адресно.

Медичний директор Авдіївської центральної міської лікарні Віталій Ситник отримав ліки

Швидкої допомоги в місті немає, вони виїхали. Натомість її функції наразі виконують місцеві рятувальники ДСНС, які на спеціально обладнаному автомобілі, отриманому від волонтерів, вивозять важко хворих чи поранених людей до найближчих лікарень – у Селидове чи Покровськ, – пояснює нюанси роботи влади і інших служб у місті, де точаться активні бойові дії, Сергій Легенький.

Ключі від автівки, яка виконує роль «швидкої», Віталій Барабаш отримав від волонтерів і передав авдіївським рятувальникам ДСНС



«Блага» в обмеженому доступі

Місцева влада в Авдіївці активно залучає волонтерів, українські і міжнародні організації, та навіть використовує особисті знайомства і контакти задля організації надходження допомоги у місто. Це і харчові набори, і речі для тривалого перебування в укриттях, і генератори, і прилади для зарядки телефонів, а також газові пальники, будівельні матеріали, продукти довготривалого зберігання... Все, що передавали для Авдіївки, зберігалося у міському гуманітарному штабі, який був розташований у школі №6. Як відомо, в результаті чергового обстрілу ворожої армії 21 червня штаб згорів разом зі школою.

Зараз ведуться роботи з його відновлення в іншому місці. Проте попередньо ми облаштували тимчасову перевалочну базу в Покровську, де наразі акумулюється уся гуманітарна допомога, яка надходить для міста, – каже Сергій Легенький.

Сергій Легенький з отриманою допомогою

Від початку російської так званої "спецоперації" на території України в Авдіївці відсутнє водопостачання. З середини весни у місті немає ані тепла, ані світла. Лагодити та запускати ці мережі фахівцям ремонтних бригад ставало дедалі складніше та небезпечніше, адже поступово, день у день, інтенсивність обстрілів на території громади наростала.

Газу в Авдіївці також немає, бо його постачання по всій Донецькій і Луганській областях наприкінці травня зупинене через пошкоджений обстрілами російської армії магістральний газопровід. Відновлення транспортування газу неможливе через активні бойові дії.

Мобільний зв'язок в Авдіївці також працює з перебоями.

Господарську діяльність та питання життєзабезпечення міста координує заступник начальника Авдіївської міської військової адміністрації Євген Удовенко, який розповів про те, з чим стикається щодня.

Є питання по роботі з держреєстром. Деякі реєстри закриті для нашої області, до частини є обмежений доступ. Через це, через відсутність електроенергії і Інтернету, через небезпеку для життя і здоров'я державних реєстраторів надання послуг неможливе. Деякі служби працюють дистанційно. Але проблема в тому, що маломобільні громадяни не можуть скористатися, до прикладу, послугами соціального обслуговування (приготування їжі, прибирання, покупки в магазинах), тому що у зв'язку з активними бойовими діями і ризиками для здоров'я та життя, соцпрацівники відповідного територіального центру знаходяться поза межами Авдіївки, – пояснює пан Євген. – Та ж сама лікарня забезпечена медпрепаратами, але послуги первинної медицини надаються не в повному обсязі, оскільки не вистачає лікарів. Ряд пацієнтів не можуть безпечно дістатися пункту надання цих послуг. Тому люди обмежені в їх отриманні.

В умовах відсутності водопостачання в Авдіївці організували підвіз технічної і питної води. Завдяки наявним в місті свердловинам є можливість роздавати технічну воду населенню по графіку: всі мешканці, які мають потребу в цьому, ознайомлені з місцями роздачі води і знають час, коли можна її набрати.

В укриття завозимо технічну і питну воду за допомогою автоцистерн, – додає Євген Удовенко.

Органи влади організовують, фінансують та координують роботу комунального підприємства "Служба єдиного замовника".

На тому рівні, який можливий в умовах постійних обстрілів, з дотриманням всіх засобів безпеки комунальні послуги надаються в тих об'ємах, в яких вони можуть надаватися за відсутності води, світла та інших благ цивілізації. Зокрема, за наявних сил та засобів захисту проводиться прибирання вулиць та обслуговування санітарно-технічних мереж. Крім того, будівельна група комунального підприємства допомагає місцевим мешканцям закривати плівкою та плитами OSB розбиті вікна. Використовуючи підручні матеріали, фахівці КП роблять полиці та лавки для осіб, які знаходяться в укриттях, беруть участь у розвантаженні-завантаженні гуманітарної допомоги, її розвозі та роздачі, – розповідає Євген Удовенко.



Комунальники «закривають» вікна та роблять лави для використання в укриттях



«Ждуни» не дочекаються!

Незважаючи на небезпеку, яка чатує людей на кожному кроці (адже обстріли цивільної інфраструктури здійснюються ворогом спонтанно і не вибірково), в Авдіївці досі проживає кілька тисяч містян, які не бажають залишати рідне місто, здебільшого мотивуючи це тим, що їм нікуди їхати і все їхнє життя – то Авдіївка. Під час бомбардувань вони ховаються в укриттях, облаштованих в районі багатоповерхової забудови та у підвалах власних домівок у приватному секторі.

Значна частина тих, хто виявив бажання виїхати, вже виїхав. З іншими влада постійно проводить роз'яснювальну роботу: під час зустрічей з людьми, які перебувають у сховищах, у соцмережах та на офіційному сайті. Людям пропонують, як і куди виїхати, роздруковують цю інформацію, щоб можна було передати іншим «з рук у руки».

…В середині червня 2022 року під час виїзду з Авдіївки автомобіль, яким переміщувався начальник Авдіївської міської військової адміністрації, потрапив під артилерійський обстріл. Віталій Барабаш тоді отримав осколкове поранення. Під час лікування він був на зв'язку і керував містом дистанційно, але сьогодні він вже приступив до роботи на місці.

Все нормально з начальником Авдіївської військової адміністрації. Вже в строю. Не дочекаються! Наразі найскладніше – це робота з людьми, які залишились у місті. Тобто навіть не обстріли, прильоти, руйнування… Хоча і це також складно морально, бо знаю, скільки і як все це відновлювалось, скільки наша команда вклала у це сил, коштів, душі… Але при цьому значно важче говорити з людьми і буквально вмовляти їх виїжджати. Коли вони тебе не чують, коли вони тобі якісь відверті відмовки "ліплять", що нібито вони приглядають за своїм житлом, хоча самі живуть у підвалах на великій відстані від нього, і не були там по декілька місяців, а дехто по три місяці навіть на вулицю не виходив жодного разу. Вони навіть не знають, що з тим житлом, Кажуть: "Нам нема куди їхати", "немає, за що їхати". Навіть якщо ми їм пропонуємо чіткі локації, куди їхати, де організовано безкоштовне харчування і проживання, все одно залишаються у місті. Це складно. Я просто не розумію людей. Моя особиста думка, що, імовірно, певний відсоток з них – це "ждуни руського миру", – каже пан Віталій.

Віталій Барабаш: прикро, коли тебе не чують…

Противник багаторазово анонсував наступ на Авдіївку, та всі його спроби провалювалися. Влада залишається у місті, і Авдіївка в прямому сенсі під контролем української влади.

-У кожного свій фронт. Простіше за все для мене особисто було взяти автомат і піти воювати, тобто робити те, що я особисто вмію дуже добре робити, – говорить Віталій Барабаш. – Але якщо ми тут, то зараз саме це наш фронт і ми маємо його тримати, максимально вкладатися в те, щоб цю роботу виконувати якомога краще, якісніше, ефективніше. Тому тільки перемога! Це наша земля. Якщо ми зараз не переможемо цю наволоч, цю навалу… Вони і так сотні років спокою нам не давали і ще стільки ж планують. Тому саме зараз той історичний момент, коли треба перемагати їх, добивати і не зупинятися.

***

Станом на 11 липня у період з початку повномасштабного вторгнення в Авдіївці загинуло 68 мирних мешканців, 128 людей поранено, з них – двоє дітей. Це вже перевищило аналогічний показник по місту за попередні 8 років війни. За період з 2014 року до 24 лютого 2022 кількість жертв серед цивільного населення складала 60 осіб.

Урсула Верес, Авдіївка, Донецька область, спеціально для «ОстроВ»

Фото авторки

Статті

Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Світ
16.04.2024
10:17

«Енергійний контрудар може стати джокером у рукаві Сирського». Російські ЗМІ про Україну

"Загальна оцінка українських резервів приводить до висновку: наявних сил і засобів командуванню ЗСУ не вистачить для проведення стратегічного наступу. Але їх достатньо для енергійного контрудару оперативного масштабу на одному напрямку".
Донбас
14.04.2024
18:21

Нове видання обіцяє жителям "ДНР/ЛНР" новини про кішку, яка народила кошенят, і нефарбований паркан. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу були традиційно нудними. Численні близькі до місцевої влади Телеграм-канали слідом за офіційними джерелами масової пропаганди цитували політиків чужої країни і на честь 12 квітня тиражували нічим не підкріплені...
Всі статті