Ціна "братства". Чому в росії життя військових оцінюється дешевше техніки

Росія зазнає колосальних військових втрат у грошах через путінську авантюру з так званою "СВО". Очевидно, що ціна агресії має ще більше зрости найближчим часом за рахунок конфіскації закордонних активів РФ на користь України. У поєднанні з санкційним тиском на російську економіку це гарантовано штовхає її дедалі глибше у прірву.


Російські баби ще понародять?

Генштаб ЗСУ в середині вересня повідомив про знищення повітряних цілей РФ лише за 3 дні на $157,5 млн. Серед них 5 крилатих ракет Х-101 приблизною вартістю $13 млн за шт., 2 керовані авіаційні ракети Х-59 по $300 тис. за шт. ., 2 ударних вертольотів Ка-52 по $16,2 млн/шт., 3 штурмові винищувачі Су-25 по $11 млн/шт. та 10 безпілотників "Орлан-10" за $100 тис./шт.

Цифри вражають, повністю підтверджуючи тезу про те, що війна – дороге "задоволення" для агресора.

При цьому слід зазначити коректність української статистики про втрати ворога: вона практично збігається з російською. Яка зі зрозумілих причин не публікується, але, проте, стала доступною громадськості.

Російський опозиціонер Михайло Ходорковський у середині вересня опублікував довідку Мінфіну РФ про грошові виплати сім'ям загиблих під час "СВО". Документ підготовлений для керівника апарату уряду РФ Дмитра Григоренка та містить пропозиції щодо фінансування цієї статті витрат у 2023 р.

За даними Мінфіну РФ, станом на 24 серпня налічувалося 48759 військовослужбовців, убитих під час загарбницької війни, розв'язаної путінським режимом проти України. За інформацією Генштабу ЗСУ, на 11 вересня такі втрати становили вже 52 950 осіб.

Очевидно, що втрати росіян у живій силі та техніці настільки величезні, що українській стороні просто немає сенсу перебільшувати їх ще більше.

Отже, Мінфін РФ прозвітував про виплату сім'ям загиблим 361,9 млрд руб., або $5,98 млрд за поточним комерційним курсом. Принагідно повідомивши, що на ці цілі витрачено 98% передбачених коштів - тоді як до кінця року необхідно ще 271,5 млрд руб.

Потребу витрат російські чиновники визначили суто арифметично: поділили кількість убитих на кількість днів. Вийшов прогнозований розмір майбутніх втрат у кількості 8132 особи на міс.

Так само можна вивести і середню ціну життя російського військового, який прийшов зі зброєю на українську землю. Сім'я кожного такого "визволителя" отримала від путінського режиму $122,6 тис. На 2023 р. Мінфін РФ просить передбачити для таких виплат 724,1 млрд. руб., або $11,96 млрд.

З цього випливає, що якщо порівнювати їх із вартістю знищеної російської військової техніки, то втрати живою силою є найменш витратними для путінського режиму.

Раніше ЗМІ підрахували, що за перші півроку війни в Україні російська армія втратила озброєння на загальну суму $16,56 млрд.

Найбільш дорогі втрати зазнали флот та авіація. Зараз пальму першості за разовими збитками утримує знищений українськими ракетами крейсер "Москва" вартістю $750 млн.

Наведена нижче інфографіка показує, що бронетехніка також робить свій вагомий внесок. На неї припало 33% усіх втрат російської воєнщини в грошах.

З інфографіки можна отримати вартість одного російського танка: $1,549 млн. Таким чином, вже до 11 вересня відповідно до даних Генштабу ЗСУ цифра збільшилася з $2,98 млрд до $3,36 млрд.

За вертольотами – з $2,08 млрд до $2,23 млрд. За бронемашинами з $2,53 млрд до $2,77 млрд. За літаками - з $5,3 млрд до $5,5 млрд. При цьому, за оцінками ЗМІ, лише під час контрнаступу в Харківській обл. за 6-11 вересня ворог втратив військову техніку на $670 млн. І все це без урахування вартості збитих ракет.



Конфіскація прийде

Якими б не були великі прямі військові втрати агресора в грошах (завдяки успішним і героїчним діям ЗСУ), поки вони перекриваються доходами від експорту нафти, газу та вугілля. Згідно з доповіддю фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря CREA, опублікованій на початку вересня, Росія за перші півроку війни проти України отримала €158 млрд від експорту енергоресурсів . А витрати російської воєнщини за цей період CREA оцінив у €100 млрд. Крім прямих втрат у грошовому вираженні цифра включає витрати на виплати особовому складу окупаційних підрозділів, на паливо для танків та авіації, витрата боєприпасів та інші статті.

Тому особливої актуальності набуває наступ проти Росії на фінансовому фронті. Успіх якого своєю чергою залежить від дій на фронті дипломатичному. Але із цим, здається, проблем немає.

Міністр юстиції Денис Малюська 12 вересня повідомив про розробку міжнародного правового механізму, який дозволяє конфіскувати на користь України раніше "заморожені" в країнах Заходу російські активи.

Оскільки міністр озвучив цифру $300 млрд, очевидно, що йдеться про активи центробанку РФ. За словами Д.Малюськи , керівництво країн, у яких вони знаходяться, згідно з передати ці активи Україні. Нині питання лише у тому, як це все оформити юридично.

"Це буде великий міжнародний договір, де країни зможуть приєднуватися та на виконання цього договору передавати нам активи та знімати імунітет з активів РФ", - пояснив глава Мін'юсту.

За його словами, треба переконати західних юристів та політиків реалізувати цей механізм – оскільки історія ще не знала таких випадків. Це залежатиме багато в чому від ходу конфіскації російських активів на українській території.

"Якщо наш приклад візьмуть за основу країни Заходу, де знаходиться левова частка активів російських олігархів або топ-чиновників, – це хід війни може змінити", - підкреслив Д.Малюька .

Нагадаємо, закон про конфіскацію майна росіян і колаборантів (тих, хто їх підтримує з українських громадян) набув чинності 24 травня. Перший великий кейс з його виконання міністр обіцяв вже у вересні.

Це має бути рішення суду щодо конфіскації майна російського олігарха Володимира Євтушенкова. Відповідний позов до Вищого антикорупційного суду було підготовлено протягом літа.

Поки що ж в Україні є лише рішення про арешт активів (що, по суті, і означає їхнє "заморожування"). Серед значних нових прикладів можна назвати арешт 169 об'єктів нерухомості та іншого майна колишнього депутата Держдуми РФ Володимира Крупчака.

Зокрема йому належить київський картонно-паперовий комбінат. Вартість заарештованого майна оцінюється у 10 млрд грн. Про арешт Національна поліція повідомила 9 вересня.

Наступного дня, 10 вересня, Денис Шмигаль повідомив про повторне накладення санкцій на активи російського олігарха О. Дерипаскі, а також В. Януковича та його оточення. За словами прем'єра, це необхідно для остаточного вилучення їхнього майна на користь держави.

Таким чином можна констатувати, що процес поступово набирає обертів. Навряд чи це (конфіскація активів РФ та її громадян в Україні та за її межами) змінить перебіг війни. Але дуже суттєво вплине на її результат та (що теж дуже важливо) терміни завершення.

Віталій Кримов, " ОстроВ "

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті