Стимуляція евакуації? Чи "ви мені нахєр не всралися"-2?

В Україні звикли до повідомлень про проблеми з водопостачанням на окупованих територіях Донеччини. Але в підконтрольних Україні містах Донецької області люди також мають проблеми з доступом до води, причому як до технічної, так і до питної. Місцеві жителі все впевненіше кажуть, що справа не лише в обстрілах з боку російських окупантів, а й у дивній позиції місцевої влади, яка, на їхню думку, навмисно погіршує умови життя населення. Хтось бачить у цьому зраду мерів та підігравання окупантам, інші – державну політику…


Місцеві жителі незадоволені та закликають розібратися

У ході одного з діалогів з місцевими жителями кореспонденту «ОстроВ» вдалося дізнатися, що проблеми з водою давно мають жителі Костянтинівки.

«У деяких багатоповерхівках та приватному секторі, що ближче до центральної труби, іноді буває вода на півгодини чи годину. У багатьох районах, які розташовані вище, води немає з квітня-травня. Особисто на моєму районі весь літній період город поливали водою з джерела, колодязя та свердловини. Мої батьки з відрами все літо пішки туди-сюди», - розповів один з місцевих жителів.

Так, війна у Костянтинівці відчувається, місто не так далеко від лінії розмежування і за останні півроку туди прилітає досить часто. Люди частково поїхали, але ще чимало тих, хто продовжує залишатися і відмовляється виїжджати. Переважно це люди старшого віку. А також жителі приватного сектору, які вважають офіційною причиною обов'язкової евакуації населення, що не належить до себе, – відсутність газу для теплопостачання. Вони опалюють свої будинки і без газу… Тому для них проблема водопостачання є більш актуальною, ніж відсутність газу. І відсутність води вони вважають штучним, щоб змусити їх виїхати зі своїх будинків.

«У місті є кілька місць, де знаходяться резервуари. Я так розумію, вони іноді їх наповнюють ночами, а потім «самотеком» спускають. До кого під тиском дійшло – той у шоколаді. За пару тижнів у своїй багатоповерхівці, у липні місяці, я лише раз на 4-му поверсі встиг за 20 хвилин набрати діжку у 100 літрів у квартирі. Загалом, офіційно, «води немає, евакуюйтеся», - розповів один з місцевих жителів.

Так це чи ні, але місцеві керівники замість того, щоб вирішувати проблему з водою, не втрачають можливості попіаритися на її відсутності. Наприкінці серпня у Костянтинівці місцеві жителі могли прочитати у міських групах ось таке повідомлення:

«З ініціативи начальника Костянтинівської міської військової адміністрації Олексія Рослова та Донецької обласної державної адміністрації, за підтримки благодійних організацій, 29 серпня о 12:00 біля Палацу культури та дозвілля (вхід з боку будівлі) для мешканців громади безкоштовно видаватиметься питна вода».

Слід сказати – це небезпечна ініціатива. Оскільки публічно позначати, де і коли збереться багато народу – це провокувати ворога на обстріл цієї геолокації. Але справа навіть не в цьому.

Ситуація набула несподіваного розвитку в останній день серпня. Місцевий мешканець Михайло Єрємєєв на своїй сторінці у Facebook написав, що небайдужий громадянин, який вирішив роздавати зі своєї свердловини безкоштовно воду для сусідів та всіх бажаючих, зазнав тиску від поліцейських. В результаті їхніх дій чоловік був змушений припинити благодійну діяльність.

«За оперативними джерелами, у Костянтинівці на селищі Новоселівка одного чоловіка, який роздавав безкоштовно воду сусідам та всім охочим зі своєї свердловини, кілька днів тому якісь "браві" поліцейські приїхали і під погрозами "відправимо на фронт" змусили його припинити займатися такою. благодійністю. Мовляв, людям треба евакуюватись, а він "заважає" такими діями. Тепер місцеві жителі шоковані таким підходом з боку УКРАЇНСЬКИХ ПРАВООХОРОНІКІВ. Це як розуміти???...», - написав Михайло і доклав до цієї посади відео з роздачею безкоштовної питної води у Костянтинівці.

Про схожі проблеми говорять і в Покровську, причому вже не вперше. Проте там ситуація час від часу покращується, що нібито пояснюється впливом на місцеву владу військових. Там уже цілий напрямок фольклору виник, якщо вірити якому, мер міста Руслан Требушкін вже не раз ходив із синім обличчям після спілкування з військовими, а також відвідував разом із ними Карлівське водосховище, звідки постачається водою місто. Там нібито з'ясовується, що водопостачання можливе, але «ви ж самі сказали, щоб воду не давати», і після цього проблема на якийсь час вирішується. Ми не стали з'ясовувати у мера, чи це правда, щоб не ставити його в незручне становище, якщо щось подібне було насправді. Тим більше, враховуючи глобальність проблеми для Донецької області, очевидно, якщо така політика і має місце, то не окремі мери її визначають.



А що каже вищестояче начальство?

Журналіст «ОстроВа» написав у особисті повідомлення у Facebook голові Донецької обласної військової адміністрації Павлу Кириленку з проханням прокоментувати цю ситуацію. Обласний керівник прочитав повідомлення та… проігнорував його.

Тоді ми вирішили звернутися до міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук. Її відомство також займається евакуацією з прифронтових регіонів. Питання просте: наскільки відповідають дійсності чутки про те, що в деяких регіонах Донецької області водопостачання зникає не через бойові дії, а є стимулом місцевого населення активніше евакуюватися?

У прес-службі Ірини Верещук кореспондентові «ОстроВа» спочатку не відповіли нічого, а друга спроба через кілька днів принесла ось таку відповідь:

«На жаль, немає можливості дати вам коментар через щільний графік. Дякуємо за розуміння".

Тобто у міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій серйозно вважають, що питання про водопостачання сотень тисяч людей не є першочерговим – є важливіші справи. Наприклад, такі як коментування підсанкційному виданню «Страна.ua» долю російських вчителів, затриманих на звільнених територіях. На це навіть звернули увагу користувачі соцмереж.

Пам'ятайте, інцидент, що широко висвітлювався у нас, в окупованому Донецьку, коли люди в Кіровському районі міста, які місяцями сиділи без води, спілкувалися з цього приводу з місцевим чиновником, який приїхав на місце. Спочатку він відповідав щось невиразне, потім почав з ними лаятися, а завершив свій спіч фразою "Ви мені нахєр не всралися"... Вам це нічого не нагадує?

Пам'ятається, президент Зеленський у ході своєї виборчої кампанії неодноразово говорив про те, що не люди для держави, а держава для людей. В даному випадку, чим би не керувалася держава, навіть добрими мотивами безпеки місцевого населення, людям треба пояснювати ситуацію, а не створювати їм нестерпні умови життя «заради їхнього блага». Тому що останнє точно не сприяє їхній лояльності такій державі, та ще й у прифронтовій зоні.

Данило Вереітін, «ОстроВ»

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті