Спокуса грошима. Донецький щоденник

Як відомо, важко подолати спокусу грошима. І цей гріх властивий людству з давніх-давен. Найвідомішим прикладом є біблійний персонаж - апостол Іуда, який за 30 срібняків зрадив свого вчителя та духовного наставника Ісуса. Але Біблія стверджує, що більший гріх не на тому, хто піддався спокусі, а на тому, хто створив його.

Росія, яка випинає перед усім світом свою релігійність, благодійність та святість, яка кричить без угаву про те, що трепетно ставиться до дотримання церковних канонів і зберігає інститут сім'ї, показала свою справжню диявольську сутність у конфлікті з Україною. І крім кривавих гріхів, на ній лежить ще гріх розбещення людини.

З перших днів захоплення українських земель місцеве населення присаджували "на голку" утриманства. Спочатку це були "білі камази",  які привозили багатостраждальному «народу Донбасу»  гуманітарку з РФ. Продуктових наборів на сім'ю давали стільки, що люди незабаром забули, що втратили роботу, стабільний щомісячний заробіток і просто нормальне життя. Ну, якщо не забули, то перестали відчувати гострий біль втрати.

Потім почалися різноманітні соціальні виплати. Так, вони були більшою мірою символічними в порівнянні з цінами на продукти харчування та побутову техніку, але по телевізору невтомно розповідали про те, що ця допомога значно вища, ніж у "нацистській" Україні. І люди охоче цьому вірили. Бо тут у них була реальна перевага перед тими, хто виїхав із Донецька – вони мали власне житло, та комунальні тарифи якийсь час трималися на довоєнному рівні.

Отримувати паспорти фейкової "республіки" жителів "ДНР" також мотивували грошима. Виплати на дітей шкільного віку у розмірі 10 тисяч рублів могли отримати лише "громадяни", тобто ті, хто мав на руках основний документ "народної".

Коли розпочалася кампанія з видачі тепер вже російських паспортів, то для збільшення кількості "охочих" у Кремлі вигадали чергову замануху - отримуєш паспорт і тобі дають 10 тисяч рублів. Просто так. Ну, кому ж завадять дармові гроші! І реально, після цієї обіцянки народ заворушився з більшою інтенсивністю. Щоправда, потім виявилося, що виплати можуть отримати лише ті, хто має реєстрацію на території РФ. Для багатьох це виявилося неможливим. Після цього, черга за російськими паспортами значно зменшилася.

Після "паспортизації" найжадібніших, у Москві  придумали ще один спосіб збільшити кількість "росіян" на окупованій території - за рахунок людей репродуктивного віку. У хід пішли серйозніші суми - так званий "материнський капітал" . Це спеціальна програма РФ для державної підтримки російських сімей з дітьми у вигляді виплат коштів з бюджету, яка з 2021 року поширювалася на жителів ЛДНР, які встигли отримати російське громадянство. За першу дитину родині нараховувалося 483 881,83 рублів, а за народження другої ця сума збільшувалася на 155 тисяч 550 і становила 639 431,83 рубля.

У лютому 2023 року Путін розширив географію і у своєму зверненні до Федеральних зборів запропонував надавати материнський капітал сім'ям із "нових російських регіонів", у яких є діти, які народилися, починаючи з 2007 року. І сума виплат суттєво збільшилася. Тепер за першу дитину сім'ї буде нараховано 586,9 тис. рублів, а за другу, народжену після 2020 року - 775,6 тис. рублів.

Думаю, мало хто повірить, але у Донецьку реально побільшало новонароджених. Буквально у кожному багатоквартирному будинку з'явилися молоді мамки з візочками. Тому зовсім не смішною виглядає новина про будівництво у "столиці народної" перинатального центру. Хоча, на перший погляд, ця інформація мала викликати лише поблажливу посмішку, адже за поширеною версією руськомирців тут "9 років бомбардують Донбас" та "нас вбивають". Але як виявилось, за гроші донеччани готові виробляти на світ дітей. І навіщо думати про те, яке "щасливе" дитинство їм дістанеться у воюючій країні.

У лютому минулого року, коли оголосили евакуацію та автобусами вивозили донеччан на територію РФ, усім "евакуйованим" обіцяли щомісячні виплати у розмірі 10 тисяч рублів та комфортне розміщення у готелях та пансіонатах. З виплатою грошей не обдурили, але із житлом пощастило одиницям. Багатьох привезли до неопалюваних корпусів дитячих оздоровчих центрів, комусь надали розкладачку у спортзалі сільської школи, а когось просто вивантажили разом із речами перед покинутою будівлею. Ті, хто не був готовий до подібних поневірянь, повернулися додому вже за тиждень. Поки залишалися гроші на купівлю квитка від тих десяти тисяч, які їм видали як допомогу.

"Спецоперація" під назвою "евакуація" працює на території "ДНР" досі. Вона була розпочата 18 лютого 2022 року , коли Путін доручив уряду забезпечити щомісячні виплати в 10 000 рублів кожному біженцю, який прибуває в Ростовську область з Донбасу. І сьогодні зовсім не обов'язково "евакуюватись", щоб отримувати "біженські". Головне приїхати та оформити всі необхідні документи. У соціальних групах пропонують цю послугу за певну плату та всього за один день.

Нескінченні черги на кордоні "ДНР" з РФ красномовно доводять, що кількість жадібних людей в "республіці" не зменшується. По одному та організованими групами вони раз на місяць виїжджають до Ростовської області, щоб збагатитися на 10 тисяч. Дехто намагається вигадати виправдання своїм діям і каже, що це свого роду компенсація за зіпсоване життя і "біженські" не будуть зайвими в сімейному бюджеті. Але вони забувають, що за ці 10 тисяч вони зреклися українського громадянства. І це вже виходить за межі розуміння "з паршивої вівці хоч вовни жмут". Бо по-суті, вони зрадили свою країну, яка робить все можливе, щоб прогнати варварів із захоплених земель і повернути Донбас під українську юрисдикцію.

Коли диктатор Путін підписав указ про депортацію неугодних громадян з окупованих територій, то як пряник пустили чутку про те, що всім пенсіонерам, у кого є паспорт РФ, буде здійснено перерахунок пенсій. Зрозуміло, озвучувалися казкові цифри мінімальних виплат у 28 тисяч рублів. Це коли половина росіян отримує пенсії по 12 тисяч? І відразу уточнювалося, що потенційні " іноагенти " отримуватимуть 10 тисяч і то лише до 1 липня 2024 року, а потім їх позбавлять і цих копійок, якщо вони не приймуть російське громадянство.

Настала черга бігти за російськими паспортами довірливим пенсіонерам, які отримують мінімалку. Вишикувалися вони стрункими рядами в " міграційні ", а представники служб масової дезінформації тут як тут - знімають "правдиві" сюжети про те, скільки донеччан хочуть отримати російський паспорт. Хоча насправді цим людям не важливо громадянами якої країни бути. Як це не сумно усвідомлювати - для багатьох з них важливо урвати більше грошей.

Як відомо з Біблії, Іуда незабаром усвідомив, що зробив неправедний вчинок. «Тоді Іуда, що зрадив Його, побачивши, що Він засуджений, і розкаявшись, повернув тридцять срібняків первосвященикам і старійшинам, говорячи: Згрішив я, зрадивши кров невинну. Вони ж сказали йому: Що нам до того? Дивись сам. І, кинувши срібняки в храмі, він вийшов, пішов і удавився» (Від Матвія 27:3-5).

"Первосвященики ж підібрали монети і сказали: "Не за законом це, класти їх у храмову скарбничку, бо це ціна крові". Порадившись, вони купили на ці гроші ділянку землі, що називалася Полем Горшечника, щоб там ховати чужинців". (Від Матвія 27:5-7). До речі, це місце має ще іншу назву - Криваве Поле, оскільки куплено воно на гроші, за які пролилася невинна кров.

Чи розкаються ті донеччани, які за 30 срібняків зрадили свою країну? Не з політичних переконань – тут питань немає, – а через гроші. Чи відчують вони колись свою провину за те, що колись розвинений індустріальний регіон України перетворився на Криваве поле, земля якого просякнута кров'ю невинних людей?

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті