Врятувати «Альтаїр»: у ФХУ звинуватили дружківську владу у саботажі, голова МВА надав пояснення

Ввечері 2 січня російські терористи завдали ракетного удару по місту Дружківка. Внаслідок влучання ракети було зруйновано льодову арену «Альтаїр». Для співробітників хокейного клуба Донбас, які базувалися там з 2014 по 2021 рік, фактично, зруйновано другу домівку. А для тисяч дітей, які займалися хокеєм та фігурним катанням, це означало руйнування місця сили, розвитку та становлення.

Російські телеграм-канали завели звичну пісню про «расположение ВСУ», але окрім хокейного інвентаря та продуктів, що призначалися для гуманітарної допомоги, на арені не було більше нічого. Ймовірно, рашисти просто помітили якусь велику будівлю серед міста і вирішили, що там точно якійсь склад. Зрештою, хто ж чекає від них логічних дій?

Утім, як з’ясувалося пізніше, льодову арену «Альтаїр» у Дружківці можна було врятувати. Ні, звісно ж, фізично будівлю з місця не зрушиш, але холодильне обладнання та інвентар можна було вивезти. Про можливість такого ходу в інтерв’ю «ОстроВ» розповідав і президент Федерації хокею України Георгій Зубко.

ФХУ вважає, що місто саботувало евакуацію обладнання з «Альтаїру»

Наступного дня після теракту на сайті Федерації хокею України було опубліковано заяву. У ній очільники ФХУ прямо звинуватили керівництво міста у саботажі. Назвали навіть конкретні імена: начальник Дружківської військової адміністрації Сергій Боєвський та директорка комунального підприємства «Дружківська льодова арена» Юлія Фоміченко.

«Процедуру евакуації обладнання з «Альтаїра» Федерація хокею України розпочала ще влітку. На початку осені вдалося вивезти з арени льодовий комбайн та деякі дріб’язкові комплектуючі. Те, що тієї миті вдалося вмістити в автівку. Решту обладнання планувалося перевезти пізніше. Однак «пізніше» не настало, хоча всі необхідні документи були підписані на папері та обговорені в усній формі. Перевезти ФХУ збиралася кригогенеруючий агрегат, систему вентиляції, борти. Для перевезення Федерація вже встигла винайняти транспортну компанію і навіть наперед оплатила її послуги. Транспортники прибули за день до запланованої евакуації обладнання і встигли для зручнішого під’їзду розібрати паркан поруч з ареною», - повідомили у Федерації хокею України.

За версією спортивних функціонерів, названі вище особи пояснили свою відмову вивозити решту обладнання «вірою в ЗСУ, які забезпечують Дружківці безпеку»…

У ФХУ зазначили, що відновити саму арену та обладнання, що залишалося на ній, сьогодні вже неможливо.

«Пункт договору було порушено»: у Дружківській МВА відреагували на заяву ФХУ

«ОстроВ» звернувся до Дружківської міської військової адміністрації із проханням роз’яснити, чому обладнання не було передано ФХУ згідно із домовленостями.

«До Дружківської міської військової адміністрації надійшов лист від Всеукраїнської громадської організації «Федерація хокею України» від 14 червня 2022 щодо збереження обладнання льодових арен. 28 червня 2022 року було підписано договір про партнерство, співробітництво та відповідальне зберігання між КП «Дружківська льодова арена», Всеукраїнською громадською організацією «Федерація хокею України» та благодійною організацією «Благодійний фонд «Українська хокейна мрія». Відповідно договору, повинна була здійснитися евакуація майна з м. Дружківки до м. Києва з метою збереження його від можливих пошкоджень», - повідомив «ОстроВу» голова Дружківської МВА Сергій Боєвський.

За актом приймання-передачі було передано наступне майно:

- Льодовий комбайн

- Пульт мікрофонний

- Табло електроне

- Акустична система

- Лампи

Очільник Дружківської ОВА зазначає, що згідно з пунктом 1.4. договору, зберігання обладнання Льодової арени повинно було здійснюватися у Києві, на об’єкті за адресою вулиця Промислова, 4. І наголошує: все обладнання було передано згідно з актом прийому-передачі.

Згодом, за свідченнями Сергія Боєвського, від ФХУ надійшов ще один лист із наполегливою вимогою передачі на зберігання і іншого обладнання та майна комунального підприємства. А саме:

- Холодильний агрегат Qхол=520кВт (-14/-11оС)

- Клапан запобіжний

- Клапан зворотній міжфланцевий

- Фільтр сітчастий фланцевий

- Вібровставка фланцева

- Труби та запірна арматура

- Припливно-витяжна вентиляційна установка зовнішнього виконання.

«КП «Дружківська льодова арена» було підготовлено додаткову угоду про передачу майна, проведені роботи щодо його демонтажу, але напередодні дня підписання та передачі майна, у засобах масової інформації з’явилося офіційне повідомлення Президента ФХУ Георгія Зубка про те, як Федерація намагається врятувати льодові арени в тих місцях, де зараз тривають активні бойові дії. В інтерв’ю він повідомив, що обладнання льодової арени м.Дружківкі буде вивезено до м.Ужгород з метою його встановлення на новому місці, а для м.Дружківки, можливо, згодом побудують нову», - пояснив Сергій Боєвський.

Ясна річ, що у Дружківці такий поворот не зрозуміли, оскільки це порушує один із пунктів договору. Адже згідно із ним, сторона, що бере на себе відповідальність за зберігання обладнання в чітко зазначеному місці, мала б сповістити сторону, яка передає обладнання, про те, що до зберігання буде залучено третіх осіб. Міська влада запевняє, що таких сповіщень від ФХУ не отримувала. Відповідно, пункт договору було порушено.

«Дружківська міська військова адміністрація розуміє, що діяльність комунального підприємства обмежена у своїх діях Законами України і не має правових підстав для передачі, дарування або продажу майна громади з його подальшим використанням. Тому все майно та обладнання залишилося у власності комунального підприємства», - зазначив начальник міської військової адміністрації.

Найголовніше: основне обладнання підприємства на сьогодні не постраждало, попри значні руйнування арени. Тепер його буде евакуйовано до безпечного місця найближчим часом.

У підсумку історії варто зазначити, що узгодженість усіх сторін та грамотна комунікація – ключ до швидкого та ефективного вирішення усіх проблем. І якби сторони базово обговорили повний перелік обладнання, затвердили б місце зберігання та утримувались би від зайвих заяв і бюрократії, можливо, переживати за долю обладнання «Альтаїру» не довелося б.

Данило Вереітін, «ОстроВ»

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті