Сьогодні мирне життя у містах Донбасу ніби поставлене на паузу. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Сепаратистські ЗМІ рідко відзначаються серйозними публікаціями, найчастіше вони обмежуються офіційними новинами про "небувалі" успіхи у справі "інтеграції" окупованого Донбасу до Росії та про ще більш приголомшливі перемоги на фронті. Проте минулого тижня один з головних засобів масової дезінформації "ДНР" ризикнув випустити великий репортаж про захопленій ПВК "Вагнер" українській Соледар. Скажімо чесно, вийшло чудово – самі того не бажаючи, місцеві пропагандисти показали, що найманці Пригожина – це звичайне приватне бандформування, яке Кремль використовує для досягнення своїх загарбницьких цілей. При цьому "музиканти" теж використовують Москву у своїх цілях…

Ціна питання

Отже, на тлі багаторічних заяв про готовність увійти до Берліна та взяти Лондон, ПВК "Вагнер" вихваляється тим, що внаслідок багатоденного штурму крихітного українського містечка "музиканти" увійшли до Соледара. Пропагандисти ДАН та їхні співрозмовники-вагнерівці визнають, що цей успіх дістався їм дуже дорогою ціною. Ще більшу ціну заплатив захоплений бойовиками ПВК населений пункт: "Бої за місто йшли спекотні, і більшість будинків відновленню не підлягає: Соледар доведеться фактично будувати заново".

"Якщо військовий Маріуполь зустрічав обгорілими, але здебільшого вцілілими багатоповерхівками, то околиці Соледара змушують згадати хроніки двох кровопролитних воєн в історії людства. Одні кістяки з голими пічними трубами в оточенні обвуглених дерев", - визнають автори репортажу, що ситуація в Соледарі є гіршою, ніж у майже повністю зруйнованому Маріуполі.

Показово журналісти описують долю мирних жителів, тобто тих, кого, за заявами путінської пропаганди, Росія прийшла "звільняти". "Наразі цивільних у Соледарі немає. Вулиці пустельні, навіть відносно вцілілі будинки приватного сектору - покинуті та занедбані", - йдеться в репортажі про те, що місто знищене не тільки фізично, а й духовно.

"Вагнерівці", анітрохи не соромлячись, розповідають містечковим журналістам, що навіть не збиралися зберігати інфраструктуру Соледара та життя його мешканців. "Ми використовуємо свою тактику: у нас щільно працює артилерія, противник практично не може підняти голови, він змушений ховатися від вогню, і коли він це робить - ми залітаємо в окопи, не залишаючи йому шансу... Наші бійці навчені, у нас працюють професіонали, вони зробили свою роботу так, як мали зробити", - вихваляються найманці Пригожина.

"На питання про те, чи були в цей час у будинках цивільні, відповідь очікувана: "Так, хоч здебільшого у підвалах, але мирні були", - не приховують вони, що доля цивільних їх не цікавила.

Хто у домі хазяїн

Тож українські війська Соледар залишили. В результаті він опинився у повному розпорядженні "вагнерівців". Тут не формуються органи російської, нехай навіть окупаційної, але все ж таки влади. Немає тут і так званої "республіканської" влади. Попри те, що всі місцеві ЗМІ процитували повідомлення, про те, що "місто Соледар указом  т.в.о. голови Донецької Народної Республіки (ДНР) включено до зони відповідальності адміністрації міста Шахтарська", населений пункт знаходиться під повним контролем приватної бандитської структури. "По Соледару можна пересуватися тільки у супроводі бійців ПВК "Вагнер", які взяли місто і зараз контролюють його. Вони не називають себе військовими чи солдатами, віддаючи перевагу формулюванню "співробітники компанії", або визначенню "музиканти", що вже прижилося в медіасередовищі", - радісно повідомляє автор репортажу, що місто віддано на поталу та пограбування анонімним бандитам. "Їхні обличчя приховані балаклавами, видно лише очі. На відміну від бійців регулярної армії, "вагнерівці" не передають на камеру привіти рідним, не називають навіть позивних", - так описує він "визволителів" Соледара, який вони перетворили на руїни. "Видно, що "музиканти" пишаються своєю роботою, і для них вона більша, ніж "контракт з Батьківщиною", - продовжує розсипатися в компліментах пропагандист "ДНР", не забуваючи при цьому фотографувати результати цієї "роботи".

А результати, до речі, не лише у Соледарі жахливі. "Сьогодні мирне життя в містах Донбасу ніби поставлене на паузу. Немає концертів з багатотисячними натовпами на майданах, немає святкових гулянь і ходів. Веселощі і безтурботність тепер - недозволена розкіш. Набагато більше мовчазної зосередженості... Окрім вибухів, гавкання собак та шуму вітру – жодних інших звуків. Сама ж картинка, як фільм, поставлений на "стоп", - підбивають журналісти підсумок 9 років "російської весни".

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті