Рік повномасштабної війни. Підсумки і що далі?

З моменту повномасштабного вторгнення РФ до України пройшов рік. За цей час війна набула затяжного та позиційного характеру. Україна успішно утримує оборону та готується до контрнаступу. Росія також накопичує сили та атакує на кількох напрямках, але за останні місяці може похвалитися лише захопленням кількох невеликих населених пунктів.

"ОстроВ" запитав воєнних і політичних експертів про те, чого досягла РФ за рік повномасштабної агресії і які вони бачать перспективи закінчення війни.

Воєнний експерт, полковник запасу ЗСУ Сергій Грабський

"РФ за час повномасштабної війни "досягла" того рівня, де і має бути, і посіла перше місце в клубі країн-ізгоїв цивілізованого світу. Те, що вона поки що утримує окуповані території України, це все тимчасово. Росіяни поклали там купу людей після роки війни вони ледве здатні утримувати ці території, що далі їх ресурсна база об'єктивно скорочується, зверніть увагу на те, що всі їхні територіальні "досягнення" були отримані в результаті раптового удару в перші місяці повномасштабної війни, після чого всі їх територіальні досягнення припинилися. Після цього вони здебільшого відступали. Росіяни не можуть утримати навіть ті території, які захопили першого місяця після 24 лютого. І це лише питання часу, коли вони залишать або будуть знищені в тих областях, які вони поки що утримують".

Натомість, зазначає військовий експерт, Росія не відмовилася від захоплення всієї території України. Але нині вона не має таких можливостей.

"На це впливають українські сили оборони та світова спільнота. Тому ми бачимо, що противник відступає. Ті потуги, які вони зараз роблять, просуваючись на деяких напрямках, з військового погляду не мають стратегічного значення. За рік просунутися на 50 км, втративши десятки тисяч своїх солдатів,- це не про наступ. Це злочин. Візит президента Байдена до Києва загнав Росію за штрафну зону аутсайдерів. З РФ уже ніхто не рахується, вони агонізують, але агонія може продовжуватися довго, тому що територія велика. Але росіяни вже ніяк не можуть оперативно переламати ситуацію, чи можуть вони зосередити сили і запропонувати щось нове на полі бою?» Такі очікування є, але, виходячи з того, що ми бачимо, я в цьому сумніваюся.

…Росіяни вже нічого не можуть досягти на полі бою. Чи можуть вони взяти Бахмут? Можуть, але що буде далі? Це схоже на ситуацію наприкінці червня, коли противник захопив Сєвєродонецьк, зазнав величезних втрат і зупинився. Тому навряд чи у росіян вистачить сил для подальшого наступу. Але вони, звісно, можуть попити нам крові”.

Сергій Грабський вважає, що на полі бою нічого якісно нового росіяни не зможуть запропонувати.

"Чи може Росія оголосити і провести нову хвилю мобілізації? Так, звичайно. Чи зможуть вони провести організаційний процес зі створення боєздатних частин? Досвід показує, що росіяни на це не здатні. Вони можуть продовжити закидати нас тілами своїх солдатів, і в цьому немає сумнівів, але нічого якісно нового вони запропонувати не зможуть. Усі ті вкидання, які ми чуємо про можливі постачання озброєння з Китаю та Ірану, свідчать про глибоку системну кризу в РФ".

Військовий експерт обережно оцінює перспективи українського контрнаступу.

"Це залежить від наших сьогоднішніх дій, від того, наскільки противник буде виснажений на Донецькому та Луганському напрямку, де вони зосереджують свої зусилля. Це залежить від того, як ми зможемо сконцентрувати різні види озброєнь у кількісному та якісному співвідношенні. Можна фантазувати дуже багато, але ми не маємо спільної картини. Виходячи з того, що ми бачимо сьогодні, - український контрнаступ неминучий. Загальна ситуація на фронті дозволяє нам з оптимізмом дивитися в майбутнє у наступні кілька місяців".

Водночас Сергій Грабський не поділяє оптимістичних поглядів щодо закінчення війни до кінця 2023 року .

"Якщо хтось думає, що війна закінчиться цього року, то це неприпустимі оптимістичні очікування. Нам потрібно готуватися до серйозних випробувань, зосереджуватись на справі зі звільнення України".

Політичний експерт, аналітик Сергій Гармаш

"За останній рік Росія домоглася протилежного до тих цілей, які озвучував Путін. Якщо він говорив про «демілітаризацію», то сьогодні Україна озброєна як ніколи. «Денацифікація» - сьогодні націоналістичні настрої в Україні більш поширені, ніж будь-коли. «Безпека РФ» – НАТО стала тільки ближче та згуртованіше. Захист "народу Донбасу" - навіть говорити не варто. Практично всі цілі Росії провалені. Більше того, Кремль отримав зворотній результат. Крім того, путін добився знищення проросійських сил в Україні. Якщо на момент початку повномасштабного вторгнення у них був електорат близько 25%, то сьогодні він практично нульовий.

Сергій Гармаш зазначив, що рішення в Кремлі, як і раніше, ґрунтуються на неадекватній оцінці реальної ситуації в Україні.

«Там, як і раніше, не розуміють реального стану справ в Україні. Навіть той факт, що росіяни продовжують обстрілювати нашу енергетичну інфраструктуру, говорить про те, що вонисподіваються на протестні настрої українців, які вимагатимуть припинення війни будь-якими шляхами. На мою думку, це свідчить про неадекватну оцінку ситуації в Україні".

Аналітик вважає, що зараз путін вже не сподівається завоювати всю Україну. Його розрахунок – відвоювати Донецьку та Луганську області та затягувати конфлікт, наскільки це можливо. "Він сподівається на ресурсну втому західних суспільств".

"Путін йде на затягування конфлікту. Ми дуже сильно залежимо від Заходу і у фінансовому, і у військовому плані, а його позиція може змінюватися залежно від внутрішньополітичної ситуації у наших союзників. Наприклад, ми не знаємо, чим можуть закінчитися майбутні президентські вибори в США. Підтримка Заходу точно не припиниться, але вона може сповільнитися і послабшати, і тоді можливе затягування конфлікту, його консервація або якісь «компроміси», які вже розробляються. Саме тому Путін зацікавлений у затягуванні війни» .

Говорячи про повоєнні контури, Сергій Гармаш припустив, що Захід може розглядати питання Криму як компроміс.

"На жаль, я не бачу на Заході прагнення до того, що режим Путіна має бути знищений. Розуміння майбутнього України в Заходу є, а от розуміння майбутнього Росії - ні. Це говорить про те, що Захід теоретично може погодитися на подальше перебування при владі путінського режиму. А для того, щоб зберегтися при владі, путін має отримати якісь компроміси, він не може просто програти. І одним з таких компромісів може стати демілітаризація Криму, коли російські війська підуть звідти, але юрисдикція буде або спільною, або російською. "Я думаю, що нам не варто погоджуватися на такі умови, тому що вони все одно приведуть, зрештою, до війни. Але все залежатиме від ситуації на фронті та нашої ресурсної забезпеченості".

За словами аналітика, активна фаза війни може завершитися наступного року, виходячи з темпів постачання західного озброєння .

"Захід хоче якнайшвидшого закінчення цієї війни, тому що зазнає економічних та політичних збитків. Та ж адміністрація Байдена хоче завершення війни до виборів у США 24 роки. Але от наскільки Захід готовий на ділі підтримувати закінчення цієї війни - це питання. Ми досі не бачимо чіткої картини щодо літаків та далекобійних ракет. Для того, щоб ми звільнили всі наші території, нам потрібна технологічна перевага перед російською армією. А її поки що немає".

Полковник запасу, воєнний експерт Роман Світан

"Росіяни за цей рік окупували майже всю Луганську область, частину Донецької області, пробили сухопутний коридор у Крим, убезпечивши таким чином півострів від оперативного оточення. Можна сказати, що вони досягли частини своїх завдань. Але росіяни не відмовилися від захоплення всієї території України. Доки існуватиме російська імперія, доти вона намагатиметься розширювати свої кордони, а наша країна у них у пріоритеті. Механізми можуть бути різні – як військові, так і політичні, але захоплення України – це вже мета їх існування, і відмова від цієї мети призведе до розпаду самої імперії".

Водночас, за словами військового експерта, росіяни найближчим часом не зможуть розширити свої територіальні "придбання".

"Найближчого року росіяни не зможуть захопити більше українських територій. Російська армія не готова до широкомасштабних наступальних дій, максимум – це локальні операції. Росіяни можуть зібрати кілька хвиль мобілізованих. Перша хвиля вже зайшла на територію України, вона зараз обточуватиметься об нашу оборону". Цього року вони можуть зібрати ще дві хвилі: одну ближче до літа, другу – до осені. Але вони не будуть масштабнішими, це буде близько 300 тисяч чоловік. І лише ближче до літа вони зможуть забезпечити другу хвилю технікою. У нас є час до літа максимально видавити росіян до кордонів України, зміцнитися, зачекати на другу хвилю, відбити її, знову просунутися вперед, дочекатися і вибити третю хвилю і тоді вже закріпитися на кордонах 1991 року. Але для цього потрібно багато зусиль як з боку нашого армії, так і наших міжнародних партнерів".

Роман Світан також зазначив, що масштабний наступ російських військ триває з початку 2023 року, але його пік очікується наприкінці лютого.

"Російський наступ почався 7-8 січня рухом у бік Соледара. Спочатку був точковий рух (так звана розвідка боєм) в районі Оріхового (Запорізька область), Вугледара (Донецька область), Куп'янська (Харківська область) Білогорівки та Кремінної (Луганська область). Це була масштабна розвідка боєм перед збільшенням наступальних дій, які зараз йдуть в арифметичній прогресії, збільшується їхня географія та масштаб. В даний час росіяни виконують наступальні дії на 200 км фронту – від Вугледара до Куп'янська, розгорнувшись полками та дивізіями. В кінці лютого ми очікуємо надходження додаткових російських військ, і ось тоді очікується пік їхнього наступу. Після цього буде плато, поки вони зітруться  об нашу оборону. Це може зайняти від тижня до місяця".

Щодо українського контрнаступу, то Роман Світан прогнозує його на березень. А вихід на кордони станом на 1991 рік може відбутися до кінця цього року.

"Війна триватиме, доки російська імперія не припинить своє існування, доки вона не розвалиться на кілька державних утворень, тому цей процес може тривати ще років 10. А от гаряча фаза цієї війни закінчиться після виходу наших Збройних сил на кордони 1991 року. При нинішній динаміці поставок західного озброєння ми це зможемо виконати цього року: до літа вийдемо на Крим, до кінця осені зачистимо Донбас, але це все залежить від кількості озброєння, що поставляється, і його номенклатури. Чим довше нам не постачають авіацію та далекобійні ракети, тим довше триватиме гаряча фаза війни".

"Після виходу України на кордони 1991 року потрібно приймати рішення про вступ до НАТО, яке прикриє нас ядерною парасолькою від російської імперії, що розвалюється, або потрібно самим приймати рішення і створювати тактичну ядерну зброю".

Військовий експерт, полковник ЗСУ Петро Черник

"За цей рік росіяни як мінімум виконали одне військове завдання – прорубали сухопутний коридор у Крим. Але максимальну мету, а саме ліквідацію української державності, вони не змогли здійснити. І найголовніше – московська недоімперія стала на шлях свого кінцевого занепаду, щоправда, у мене немає оптимізму, що це станеться швидко. Україна, у свою чергу, стала відродженою консолідованою нацією, і в нас нарешті є унікальний історичний шанс із часів Святослава Хороброго вирватися з геополітичного азіатського лану”.

Він наголошує, що Росія досі не відмовилася від захоплення всієї території України.

"Доки Росія існує в нинішньому вигляді, вона не прийме існування незалежної України. І в найближчій перспективі російське керівництво робитиме все, щоб завоювати нашу країну".

Водночас Петро Черник обережно ставиться до прогнозів щодо завершення війни. За його словами, передумови можуть скластися до кінця весни – у середині літа.

" Ця війна рано чи пізно завершиться, питання тільки в тому, в якій точці і фазі це станеться. Не буває так, щоб війни не закінчувалися. Навіть найдовша столітня війна тривала 116 років, але вона закінчилася. Геополітичний ребус у тому, як завдати Росії поразки, не розваливши цю державу, тому що розвал РФ неприйнятний для Євроатлантичного світу та англосаксів. У Сибіру сконцентровано колосальну кількість природних ресурсів, і ніхто не хоче віддавати це Китаю, який уже вважає себе світовим гегемоном. Мені здається, що все буде відбуватися поступово, і нині немає доктринальної системи розуміння того, як виглядатиме світ після перемоги України.

Рано чи пізно Україні потрібно виходити на свої межі 1991 року, тут дискусій не може бути. Питання полягає в тому, коли це станеться і за яких умов. Крим може бути відвойований тільки військовою силою, або наш військовий кулак буде настільки сильний, що нові еліти, які з'являться в Росії, дійдуть висновку, що боротися за півострів не має сенсу".

Військовий експерт, екс-начальник прес-служби Генерального штабу ЗСУ полковник Владислав Селезньов

"За цей час росія стала країною-ізгоєм, потрапила до когорти найбільш "видатних" країн-ізгоїв (разом із Північною Кореєю, Іраном, Сирією), втратила статус ключової країни-експортера природних ресурсів на європейський ринок, а також стала країною, військово-політичному керівництву якої не довіряє жодна нормальна людина у світі. Крім того, росія втратила понад 145 тисяч "хороших 200-х росіян", тисячі одиниць бронетехніки, сотні одиниць авіації. Але росія досить адаптивно сприймає нинішню реальність. Коли у неї закінчується сучасне озброєння , вона знімає з довгострокового зберігання техніку 60-70-х рр. (танки Т-62, ракети Х-22 тощо).

За його словами, керівництво Кремля мріє про те, щоб продовжувати свою агресивну політику щодо України .

"Вони розуміють, що якщо дадуть задню або почнуть зворотний наступ, російське суспільство їх просто змете. Той системний договір, який донедавна діяв у росії, про те, що у них «друга армія у світі» і вона може легко дійти до Ла-Маншу , він більше не працює. Весь світ бачить, що російська армія – це армія військових злочинців, мародерів та ґвалтівників".

Військовий експерт звертає увагу, що Україна платить величезну ціну у цій війні.

"Україна щодня платить величезну плату – це життя та здоров'я наших воїнів. Тим не менш, Україна загартовується в цьому казані війни: ми отримуємо новий досвід, військово-технічну допомогу від наших західних партнерів, працюємо над створенням такої потужної армії, яка буде спроможною не лише тримати оборону проти перевищуючих сил путінської армії, а й проводити контрнаступ для деокупації всіх українських територій”.

За його словами, перебіг військових дій безпосередньо залежатиме від ресурсної бази як української, так і окупаційної армії .

"Я повністю довіряю думці екс-командувача військ США в Європі генерала Бена Ходжеса, який заявив, що Україна здатна звільнити Крим до кінця літа цього року, якщо отримає все необхідне озброєння, у тому числі далекобійні ракети ATACMS, артилерію та бронетехніку " .

Владислав Селезньов вважає, що Україна зможе до кінця року вийти на кордони станом на 1991 рік .

"Я впевнений, що думка українського генерала Кирила Буданова, який говорить про те, що цього року цілком можливо звільнити всю територію України, це абсолютно реальне бачення ситуації. Але треба розуміти, що зі звільненням усієї території України війна не закінчиться, треба знищити весь військовий потенціал путінської армії, щоб вона не була здатна нападати".

Заступник голови СБУ у 2014-2015 роках, генерал-майор запасу Віктор Ягун

"Крім того, що Росія загнала себе в кут, з якого немає виходу, більше нічого вона не досягла за рік повномасштабної війни. Ті території, які вона захопила, їй критично не важливі. Всі розмови про те, що ці території інтегруються до РФ - це все блеф. Фактично там відбувається геноцид українського населення. Крім того, економіка Росії наближається до краху. Я не думаю, що це відбудеться найближчим часом, але те, що вони не зможуть відновити економіку в найближчі кілька десятиліть, це однозначно".

"Україна, разом з цим, величезними темпами інтегрується до Європи та НАТО. Так, ми втратили людей і території, в нас сильно просіла економіка, але перспективи  України набагато зрозуміліші. Навіть за найгірших розкладів ми маємо перспективи вступу до ЄС і НАТО. Захід буде з ентузіазмом допомагати нам у відновленні країни та будівництві нових підприємств".

Військовий експерт не вірить у перспективи фронтових проривів росіян та захоплення великих міст.

"Зараз ситуація патова. Україна чекає на постачання обіцяних західних озброєнь, ми готуємо наші резерви та нові бригади. Ворог також готується, але у нас є перевага, тому що ми бачимо перспективу, ми розуміємо, що ми отримаємо і як це буде поставлятися. У росіян зовсім інша ситуація: їм потрібно втриматися на вже захоплених позиціях, або хоч трохи просунутися вперед, використовуючи мобілізоване "гарматне м'ясо." У перспективи фронтових проривів і захоплення великих міст я не вірю".

За його словами, закінчення війни цього року не передбачається.

«Ще рік точно. Не раніше наступного року ми матимемо перспективу закінчення війни. У березні 2024 року в Росії пройдуть президентські вибори, і ми повинні готуватися, щоб до цієї дати вийти на переговори про нашу перемогу. А цього року ми бачитимемо свою перспективу, що звільнили, де ми стоїмо».

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті