Радуються, що Київ у темряві, а самі сидять без опалення. Донецький щоденик

Зима все ближче, температура повітря вночі наближається до нульової позначки, а в Донецьку, як і раніше, більшість будинків залишається без центрального опалення. У деяких квартирах затеплилися батареї на 2-3 дні, а потім з'ясувалося, що труби діряві і вода йде у ґрунт або в підвальні приміщення. Почалося традиційне копання землі в пошуках аварійної ділянки, але за два тижні ремонтів рідко який будинок був підключений до тепла повторно.

Щоб розділити тягар відповідальності за зрив опалювального сезону, "чиновники" зі сфери ЖКГ стали звинувачувати населення "народної" у безтурботності та нерозсудливості, оскільки ті нібито зливають воду з опалювальної системи. Але в цьому питанні народ складно обдурити, і на дверях під'їздiв з'являються красномовні листування мешканців будинку з "владою".

"Глава" "республіки", який після "приєднання" "ДНР" до РФ став раптом "тимчасово виконуючим обов'язки", усім своїм виглядом показує, як переймається долею донеччан, що мерзнуть у своїх квартирах. Надихнувшись прикладом президента України Зеленського, він почав викладати свої відеозвернення для громадян у соціальних мережах щодня, мабуть, сподіваючись, що це їх зігріє.

Головний акцент цих видосиків вiд другої половини жовтня концентрується на опаленні. Точніше, на його відсутностi. Пушилін закликає до терпіння та нагадує, що Донецьк з весни зазнає труднощів з водопостачанням. Тому питання з опаленням буде вирішене лише після усунення цієї проблеми. А зараз, мовляв, робимо все можливе, що в наших силах. Але, як показує досвід, сили правителів вистачає лише на казки та фантазії, якими вони невтомно «надихають» донеччан.

Ще на початку вересня Пушилін з гордістю розповів мешканцям "ДНР" про водовод, що почали будувати для Донецька. Усі регіональні ЗМІ спішно розтрубили, з яким розмахом стартував запуск проекту та які важливі гості прибули на захід. Не забули похвалитися й тим, що цей водовід будується із сучасних пластикових труб російського виробництва, які можуть служити людству аж п'ятсот років.

До речi, це вже другий водовід. А перший буцiмто запустили ще 15 липня. Його протяжність близько двох кілометрів і постачає вiн приблизно 15 тисяч кубометрів води на добу з Ольхівського водосховища. Передбачалося, що з його запуском донеччани відчують покращення ситуації з водою. Але люди не тільки не відчули поліпшень, а з точністю навпаки - перейшли на більш довгий графік подачі води - через три дні, коли ще в червні отримували її раз на два дні, а в деяких районах - через добу.

Тим часом "голова" "народної", роздуваючись від гордості, розповідав журналістам: "ЗСУ постаралися влаштувати водну блокаду, яка за своїм впливом на громадянське населення мала б значно серйозніші наслідки, ніж у Криму. Новий водовід, побудований за допомогою Росії – один з елементів протидії "водному тероризму".

"Голова уряду" Віталій Хоценко, який разом із Пушиліним запускав перший водовід, зазначив, що ця епохальна подія сталася завдяки спільній роботі військово-будівельної компанії, до якої входять фахівці з РФ та співробітники "МНС" "ДНР" та гірників шахти "Жданівська". Для більшої важливості Хоценко розповів журналістам про те, що для прискорення будівництва доводилося навіть змінювати закони та розпорядження "влади" "ДНР".

Новий водовід, як нам розповіли, має інше призначення. Він має забезпечити систему теплопостачання "республіки". "Ми вже практично закінчили проектно-кошторисну документацію на будівництво нового водоводу з Вуглегірського водосховища. Це дозволить нам вийти на новий рівень забезпечення водою. Це далеко ще від того режиму, за яким ми скучили, проте це дозволить заживити систему для теплопостачання", - розповів Пушилін в ефірі Першого телеканалу. Але люди, які не відчули покращень після введення в експлуатацію першого водоводу, критично сприйняли і будівництво нового.

 

 

Сумніви донеччан щодо ефективності нового водоводу підтвердилися вже зовсім скоро. До початку опалювального сезону його реально не встигли збудувати. Але правителі "народної" вигадали ще одну казочку про буріння свердловин біля котелень, коли побачили, що шляхом підвезення води спеціальними машинами проблему не вирішити.

Хоча спочатку на них покладалися великі надії. Пушилін невтомно рапортував, скільки машин із водою приїхали з різних регіонів Росії. Він зазначав, що питання запуску тепла в багатоквартирні будинки дуже складне, але на його вирішення сьогодні спрямовано "найсерйозніший ресурс".

"Якщо раніше для котелень ДНР прибувало 2,5 тис. кубів води щодобово, то сьогодні надходить до 6 тис. кубів води щодобово. Незважаючи на труднощі, ситуацію вдається контролювати", - повідомив Пушилін у своєму черговому відеозверненні. Тільки донеччанам від цифр легше не стало.

Думаю, мало хто здивувався, дізнавшись, що витівка з бурінням свердловин також провалилася з тріском. У Донецьку 333 котельні. Судячи з доповідей "чиновників" із сфери ЖКГ, на сьогоднішній день пробурено лише 7 свердловин та ще 5 у роботі.

А все тому, що казкарі "народної" не врахували важливу деталь при складанні фантастичного проекту. Виявилося, що на Донбасі, де розташована велика кількість підземних виробок, масове буріння свердловин може призвести до технологічної катастрофи. У тому числі, до руйнування фундаментів багатоповерхових будинків через підтоплення. З огляду на цей факт стало очевидним, що адлеко не біля кожної котельні можна проводити відповідні роботи.

Але в "народній" не прийнято одразу думати, а потім робити. Тут головне - розповісти про черговий прорив, показати видимість бурхливої ​​діяльності та заколисати громадян своїми фантазіями. І начхати, що за період існування казкової "республіки" люди зрозуміли ціну обіцянок усіх цих правителів, які з року в рік наполегливо продовжують вішати локшину на вуха.

Втiм, на жаль, вух ще достатньо.

Що буде далі із опаленням не зрозумiло. Але перспектива далеко не райдужна. Не сьогодні-завтра стовпчики термометрів опустяться нижче за нульову позначку і якщо система буде розморожена, то полопаються труби, і Донецьк може стати другим Алчевськом. Й тоді анi буріння свердловин, ані нові водоводи, ані цистерни з російською водою не допоможуть відновити теплопостачання в зимовий період. Цікаво, яку казку в цьому випадку вигадає головний казкар "республіки" зі своєю компанією? Отже, запасаємося терпінням, теплим одягом та чекаємо.

Люся Молчанова, Донецьк, для «ОстроВа»

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті