Радості за нову звільнену територію немає. Як немає і самого Бахмута, який перетворився на руїни і навряд чи буде відновлений. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня ТОП-темою всіх ЗМІ окупованого Донбасу стало оголошене Євгеном Пригожиним "повне взяття" Бахмута. Власнику ПВК повірили на слово, після чого місцеві та російські "політики", "політологи" і "воєнкори" почали дружно обговорювати цю, навіть якщо й перемогу, то значною мірою піррову.

Торговали – веселились, подсчитали – прослезились

Першим, звичайно ж, висловився ватажок "ДНР" Денис Пушилін. "Є особливий символізм у тому, що саме сьогодні ми говоримо про повне звільнення Артемівська, який українські пропагандисти називали не інакше, як "неприступною фортецею". Рік тому цього ж дня в Маріуполі здалися в полон останні бойовики нацбатальйону "Азов" - 20 травня вже двічі стало для нас особливою датою", - пригадав він ще одне зруйноване "визволителями" місто Донеччини. 

Про символізм дати "визволення" Бахмута, не виключено, що не випадково обраної, розповів і російський пропагандист Олександр Коц. "Дуже символічно, що Бахмут повністю взятий у День визволення Маріуполя", - почав він за здравіє.

Однак, одним із перших він висловив побоювання, що захоплені ціною величезних втрат руїни міста мало що змінять під час проведення так званої "СВО".

"Чи все так райдужно? Рік тому... про подальший захист Маріуполя подбали так само, як і про наш - на словах. ЗСУ вільно роздобули далекобійні ракети, і ні про яку безпеку мови йти більше не може, стріляють скрізь", - визнав він нові реалії на фронті.

Його побоювання розділив "воєнкор" Андрій Медведєв. "Бахмут узято. Насправді, зараз, звісно, не час для особливої радості чи оптимізму... Ще немає критичної суми виграних нами боїв - військових, ідеологічних, культурних, - щоб нам надто радіти. І шлях нам належить ще довгий і важкий, і пройти нам ще належить чимало. Будуть і поразки, і розчарування. Будуть дні темного розпачу і зневіри", - закликав він готуватися до найгіршого.

Песимізму додав і дехто під ніком "Позивний Брюс". "Я спостерігав за Бахмутською м'ясорубкою зсередини з найперших її днів, відчуваючи нерв подій, що відбуваються, достатньою для репортера мірою. І знаєте... Особисто в мене радості за нову звільнену територію немає. Як немає і самого Бахмута, який за 224 дні перетворився на руїни і навряд чи буде відновлений найближчими роками", - визнав він факт тотального знищення міста. 

Ну і, звичайно, не обійшлося без Олександра Ходаковського, колишнього офіцера СБУ, а нині командира Росгвардії на окупованій Донеччині. "Як і владу, яку мало захопити, але потрібно ще й утримати - результат будь-якої перемоги потрібно закріпити і зберегти... Я говорив раніше і повторюся зараз: Бахмут - не Берлін, - і його падіння не знаменує закінчення війни. Таких "бахмутів" тільки на Донецькій землі залишилося не взятими не один і не два, і кожен із них може стати новим "Бахмутом", - упевнено заявив він.

Соковиту ложку дьогтю в бочку радості від української стороною не підтвердженого захоплення маленького провінційного містечка влив "воєнкор" Геннадій Дубовой. "Народ радіє - "Бахмут наш! " Наш. Тільки ні стратегічно, ні навіть тактично від узяття Бахмута нічого не змінилося. Попереду - Слов'янсько-краматорський укріпрайон ЗСУ. Штурмувати його фронтально - як ми це робили в Бахмуті й робимо під Авдіївкою і в Мар'їнці - покласти половину нашої армії... ЗСУ обстрілюватимуть наші міста ще інтенсивніше, ніж до взяття Бахмута", - спрогнозував він.

Знову двійка!

Але були на минулому тижні і хороші новини. Так, наприклад, молоді донецькі журналісти вийшли на "світовий рівень". Фотокореспондент "Донецького агентства новин", журналіст телеканалу "Юніон" і відеооператор телеканалу "Оплот" були запрошені в Санкт-Петербург на Міжнародний медіафорум молодих журналістів "Діалог культур". Цілком можливо, молоді журналісти отримають на цьому "найбільшому майданчику в Росії для представників медіа" елементарні знання з історії, географії та математики і не припустять таких ляпів, як їхні старші товариші з провідного інформаційного агентства "ДНР".

Річ у тім, що у своєму бажанні показати масштабність заходу автори "Донецкого агентства новостей" свій репортаж із форуму назвали так: "Діалог культур" у СПб зібрав молодих журналістів із півтора десятка країн".  Заголовок справді чіпляє - одразу хочеться дізнатися, з яких же держав приїхали в країну-ізгой молоді журналісти. Виявилося, "з країн пострадянського простору", точніше, "з країн СНД".

Ось тільки арифметика не сходиться - у найкращі для СРСР часи до його складу входили "п'ятнадцять республік, п'ятнадцять сестер". До СНД же на сьогоднішній момент входять лише дев'ять держав, колишніх союзних республік. У репортажі жодна з них не називається, тому наскільки "Діалог культур" є "міжнародним" так і залишилося загадкою. 

Ще одним рівнянням із 35 невідомими стала інформація про те, як "чергова група поліцейських офіційно поповнила лави органів внутрішніх справ Росії в Донецьку". Про це в п'ятницю повідомили в прес-службі МВС у регіоні. Звідки взялося це поповнення в кількості 35 осіб, журналісти не уточнили. 

Судячи з фотографій із заходу, йдеться про колишніх українських поліцейських, які перейшли на службу до окупантів.  "Правоохоронці зачитали слова присяги на вірність Росії та її народу, присягнулися свято дотримуватися Конституції Російської Федерації та її законів, а також гідно виконувати свій службовий обов'язок і покладені обов'язки по забезпеченню безпеки, законності та правопорядку", - написали місцеві ЗМІ, не акцентуючи увагу на тому, що стало з даною колись присягою на вірність народу України.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті