Путін образив донеччан. Донецький щоденник

Вкотре донеччан принизили і образили, інакше кажучи, - витерли ноги об тих, хто ще в 2014 році повісив портрет "рятівника всіх руських" у червоному куті своєї «хати». Вони так самозабутньо звали Путіна, щоб той захистив Донбас від "бандерівців", терпляче чекали, коли він визнає "республіку", а потім, коли "приєднає" до Росії. Вірили у процвітання промислового регіону та у надхмарні зарплати та пенсії. Сподівалися, що паспорт РФ зробить їх справжніми росіянами та пишалися, що живуть у столиці самої народної "республіки". За фактом, за 9 років війни вони практично з цього нічого не отримали повною мірою, але ще плекали думку про те, що про них пам'ятають і готові були ще трохи потерпіти. І яке ж було їхнє розчарування, коли вранці 20 березня їм по телевізору сказали, що "цар" відвідав Маріуполь та поспілкувався з його жителями, а про Донецьк навіть не згадав. Такого ляпаса вони не чекали. Хоча бачили, що у "звільнене" місто вливаються величезні кошти на відновлення, тоді як їхнє місто стали нещадно вбивати після "приєднання".

З 2014 року кремлівські маріонетки докладали всіх зусиль, щоб у одурманених роспропагандою мешканців не зникла віра в те, що незабаром Донецьк перетвориться на "місто-сад" із процвітаючою економікою. Російські та місцеві засоби масової дезінформації невпинно розповідали, як відновлюються промислові підприємства, відкриваються нові лави на шахтах та збільшується збут продукції місцевого виробництва. Самі лише казки про інвесторів, які вже вишикувалися в чергу, щоб вкластися в економіку регіону чого варті!

Для переконливості у липні 2021 року у "столиці" провели міжнародний форум "Росія-Донбас: єдність пріоритетів". І щоб ні в кого не виникло сумнівів у "міжнародності" заходу, для масовки запросили чеченців, абхазів та білорусів, які про значення слова "інвестиція" мали досить невиразне уявлення. Натомість гідно оцінили фуршет, проживання у готелі "Донбас Палас" та дівчат, яких їм відправили для розваги.

Пропутинська партія "Єдина Росія", яка, власне, і стала організатором форуму, обіцяла незабаром переродити економіку Донбасу. Заявлені проекти передбачали створення робочих місць, підвищення соцстандартів , розвиток медицини та освіти.

"Кілька мільярдів рублів планується включити до цієї програми. Це велика сума. Більш точні цифри почуєте пізніше, коли буде затверджено програму. Вона сформована на 90%. Думаю, що до кінця року будуть доопрацьовані деякі параметри цієї програми з урахуванням того, що все більша кількість жителів Донбасу стають громадянами РФ" , - заявив журналістам перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД, євразійській інтеграції та зв'язкам із співвітчизниками Віктор Водолацький. За його словами, ця програма розрахована на три роки.

Ватажок "ДНР" у відповідь розшаркався в реверансах і подякував "старшому братові" за підтримку молодої "республіки". "Ми розуміємо, що саме завдяки допомозі Росії живе та розвивається Донбас. І це здебільшого ваша заслуга - справжніх патріотів, членів партії "Єдина Росія" , - сказав Пушилін.

Добіг кінця 21-й рік, а цифри так і не уточнили. Як, доречі, не прозвітували і про саму програму, яка, за словами Водолацького, вже в липні була сформована на 90%. Не побачили донеччани збудованих підприємств та створення нових робочих місць. Медицина з освітою, як і раніше, загиналися від дефіциту кадрів.

У вересні 2022 року, після анексії, донеччанам нагадали про те, що Донбас стоїть на порозі великих змін, пов'язаних з розвитком економічного потенціалу регіону. "З економічного погляду на нас чекають грандіозні інвестиції, зростання будівництва та відновлення. Це буде інше життя та рівень життя у населення, і ті можливості, які виникнуть — розвиток банківської системи та фінансового сектора. На нас чекають грандіозні зміни саме у фінансовому плані та залученні інвестицій ", - видала чергову порцію брехні "голова комітету" "Народної Ради" з бюджету, фінансів та економічної політики Марина Жейнова ".

Тепер донеччани мали повірити в те, що "республіка" має можливість реалізації великих інвестиційних проектів. І в те, що через кілька років потягнуться на Донбас люди з усіх куточків світу, щоб мати щастя тут жити і працювати. Проте за фактом до Донецька прибували лише військові, які мали зовсім іншу місію – руйнувати та вбивати.

І ось, у 2023 році, коли інфраструктура "республіки" практично повністю знищена, правителі "народної" вигадали ще одну казку для підняття бойового духу у "руськомірівців". Тепер вони розповідають їм про створення вільної економічної зони (ВЕЗ), яка дозволить залучити інвесторів до регіону.

"Вільна економічна зона, яка передбачає низку преференцій та пільг у плані оподаткування, — це все передбачається. Ми дивимося, які ще варіанти для інвестицій, для бізнесу, щоб він сюди приходив, можна запропонувати з нашого боку", — сказав Пушилін в інтерв'ю телеканалу "Білорусь 1", яке транслювали усі пропагандистські ЗМІ 12 березня.

"Голова уряду" "республіки" Віталій Хоценко (тепер вже колишній) так і взагалі заявив, що це буде унікальна модель ВЕЗ. "Таких умов немає ніде. Базові - це "кримські" умови, але тільки довший період... для всіх... податки на майно, прибуток - все це по нулях. Земля плюс єдиний соціальний податок - обговорюється... Але точно буде краще, ніж у Криму та зонах, які діють в (решті) Росії" , - сказав Хоценко .

А поки що черговий проект, спрямований на процвітання регіону , знаходиться в стадії "розробки", "влада" щодня розповідає про економічні перемоги, які мають ось-ось трапитися. Ось, наприклад, на сайті прес-служби "прем'єр-міністра" пишуть, що на Ясинуватському машинобудівному заводі виготовлятимуть обладнання для видобутку алмазів у Якутії. Представники "адміністрації" Макіївки радісно відрапортували про те, що кабельний завод планує відкрити філії та склади в Санкт-Петербурзі, Підмосков'ї, Ростові -на-Дону та Нижньому Новгороді.

"Голова уряду" заявив на брифінгу, що найближчим часом у "республіці" мають намір відновити близько 20 великих промислових підприємств. Щоправда, забув уточнити яких саме. Також він повідомив, що у "ДНР" підготували програму соціально-економічного розвитку регіону до 2030 року та представили її віце-прем'єру РФ Хуснулліну. За його словами, головне завдання - щоб жителі поверталися до "республіки", а для цього необхідно відновити промислову та комунальну інфраструктуру, підвищити якість життя та послуг. "Необхідно, щоб у нас у регіоні динамічно розвивалася транспортна система, дорожнє господарство, створювалися нові робочі місця з гідною заробітною платою, будувалися та відновлювалися об'єкти соцкультпобуту та запускалися підприємства" - підсумував Хоценко .

Ну як тут не розплакатися від щастя простодушним донеччанам, коли їм так переконливо розповідають по телевізору про те, що в "республіці" розвиватимуть машинобудування, сільське господарство, будівництво житла, зокрема й комерційного. "Цього разу точно не обдурять", - подумали вони. Бо навіть сам Мішустін заявив, що Кабмін має намір внести до Держдуми законопроект про створення вільної економічної зони у ЛДНР Запорізькій та Херсонській областях.

Пушилін у свою чергу поділився з народом ще однією радісною новиною – інвестори з інших регіонів Росії виявляють зацікавленість у вкладеннях в економіку. "Зараз дуже хороші сигнали, хороша тенденція щодо того, що інвесторам стає цікаво, навіть незважаючи на те, що бойові дії не припиняються. Проте підприємці, інвестори бачать певні перспективи. Це дуже добре позначається в цілому на тих тенденціях, які ми спостерігаємо у плані розвитку бізнесу" , - заявив він. І кілька разів наголосив на тому, що Донецьк у результаті цих "хороших тенденцій " отримає новий вигляд, але з елементами минулих періодів. Очевидно, тонко натякає на те, що колись розвинений промисловий центр Донбасу скоро повернеться в стан Дикого поля.

На дев'ятий рік окупації Донбасу навіть відомі роспропагандисти зрозуміли, що ідеологія "республіки" побудована на тотальній брехні. Наприклад, Тетяна Монтян в інтерв'ю блогеру Павлу Іванову розповіла про те, що донеччани з дітьми змушені жити в районах, що обстрілюються, тому що у них немає грошей, щоб виїхати. А влада тим часом на папері показує, що їх усіх евакуювали.

Її виступ опублікували у мережі 3 березня. На запитання: "Чи справді тікають місцеві жителі з Донецька?" Монтян відповіла: "Хто міг давно вже втік, а у кого немає можливості - не втік. Куди бігти, за які гроші жити, кому хтось потрібен взагалі десь? Люди такі дивні! Куди бігти? Тобі немає чого їсти, тобі неможливо влаштуватися на роботу, дітей неможливо влаштувати до школи чи садка! Кому ти потрібен, куди ти побіжиш? - сказала вона. "Ми їздимо лінією дотику і на камеру запитуємо людей, чого вони не поїхали. Люди нам в обличчя просто сміються. Кажуть, що за документами вони давно вже евакуйовані. А за фактом ніхто навіть не намагався евакуювати. Або евакуюють у такі умови, що краще під бомбами сидіти. Ось і вся правда! Я не вигадую, так люди на камеру кажуть. Люди кажуть, що з початку війни до них ніхто не приїжджав і гуманітарку не привозив, їх у вічі там ніхто не бачив", - заявила Монтян.

Нехай побічно, але в цьому інтерв'ю Монтян визнала той факт, що основа російської пропаганди про "захист Донбасу" – це брехня. І якщо такі як Монтян це, нарешті, усвідомили, то що говорити про людей, які тут живуть і бачать, що перспектив у "столиці" на обіцяне процвітання немає.

Усі заяви представників "влади" звучать красиво, але не реалізуються. А після гучного візиту Путіна до Маріуполя у всіх проросійськи налаштованих донеччан остаточно відібрали віру в те, що Донецьк важливий для Росії як головне місто "республіки". Хоча вони про це вже якимось чином здогадувалися. Адже по телевізору безперервно показують, як у "звільненому" Маріуполі будують житло, лікарні та супермаркети, реконструюють міський парк, встановлюють нові атракціони та запускають фонтани. А Донецьк згадують хіба що тільки у військових зведеннях та ще й розповідають, як ліквідують наслідки обстрілів, прибирають сміттєзвалища та усувають аварії.

З кожним днем із Донецька їде все більше донеччан. Вони втомилися любити це місто і втратили віру в те, що тут колись буде як і раніше. Це люди з різною громадянською позицією і переважно молодого та середнього віку. Так колись квітуча столиця шахтарського краю поступово перетворюється на розбите місто старих та військових. І реальна перспектива у неї одна – Дике поле. "Новий вигляд, але з елементами минулих періодів". Це, власне, той єдиний випадок, коли Пушилін сказав правду.

Статті

Світ
19.03.2024
05:50

«Поки ми не переможемо остаточно, встановлювати таку зону було б передчасно». Російські ЗМІ про Україну

Яке ж це приголомшливе почуття, коли тобі не соромно за свою країну. Не тому, що твоя Батьківщина завжди і в усьому найкраща. Зовсім не в усьому і далеко не завжди. А тому що після нищівної поразки в холодній війні Росія відмовилася прийняти...
Донбас
17.03.2024
19:51

Вибори в "ДНР": "спостерігачі" з автоматами, танці донецького "мера" і "геополітик" з Італії. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу щосили намагалися продемонструвати, що вибори президента чужої країни на анексованих територіях України відбуваються законно, прозоро і чесно. При цьому часто ліва рука не знала, що робить права. Іншими...
Країна
16.03.2024
14:16

Виплати переселенцям: хто залишиться без допомоги

З 1 березня в Україні змінився підхід до надання державних виплат внутрішньо переміщеним особам. В результаті – щомісячну допомогу втратили близько мільйона українців.
Всі статті