"Особливий донбаський дух" і "особливий донбаський характер" як утіха. Огляд публікацій окупованого Донбасу

У перший тиждень 2024 року на інформаційному полі окупованого Донбасу розігрався справжнісінький крутий детектив. За сюжетом міжнародні злочинці вирішили зіпсувати жителям "ДНР" новорічну ніч, скинувши на них міжнародні бомби. Сміливий журналіст, захисник простого народу, вступив у нерівну боротьбу зі злом, але був підло вбитий. Його тіло так і не знайшли, а ім'я його так і залишилося невідомим....

А был ли мальчик?

Перші повідомлення про те, що ЗСУ в новорічну ніч обстріляли центр Донецька, з'явилися відразу після привітань по телевізору російського диктатора Володимира Путіна. Телеграм-канали поспішили повідомити, що удар було завдано по традиційному місцю народних гулянь - площі Леніна. Там нібито загинув російський "воєнкор", ще кілька журналістів дістали поранення.

"Коли шаровари повні лайна, коли не знаєш, що робити і як помститися - бий по Донецьку, по площах і по центру... Уночі загинув відомий військкор. Хто - поки не повідомляють, але серце підказує страшне. Поки мовчу, чекаю, коли повідомлять офіційно", - дав зрозуміти, що знає ім'я загиблого колеги "воєнкор" Дмитро Стешин ("Русский танрантасъ").

Російський пропагандист Олександр Сладков теж підтвердив загибель і поранення своїх колег. Він заявив, що знає про кого йдеться, але імен також не назвав.

Забігаючи наперед, скажемо, що жодних імен "невинно убієнних воєнкорів" ніхто так і не назвав. "Офіційні" особи "ДНР" вирішили не розвивати цей драматичний, але явно вигаданий сюжет. "Підтверджено інформацію про сімох поранених, їм надається медична допомога. На жаль, є загиблі - попередньо троє людей", - заявив, наприклад, глава окупаційної адміністрації Денис Пушилін.

Згодом автори з безіменних "воєнкорів" переключилися на опис наслідків "цілеспрямованого ракетного обстрілу центру Донецька".

"Один зі снарядів "Град" влучив на саму площу Леніна, де в новорічну ніч завжди збиралися донеччани", - спробував драматизувати ситуацію один з авторів місцевих Телеграм-каналів. Однак, за його ж власними словами виходить, що ЗСУ "цілеспрямовано" вдарили по порожній площі: "добре, що цього року міську ялинку не встановлювали". І все ж, порушуючи всі закони логіки, "телеграфіст" наполягає, що самотній боєприпас, який ледве пошкодив тротуарну плитку на площі, - це "черговий навмисний удар по мирних з боку ЗСУ".

Пізніше з'ясувалося, що якщо і були внаслідок дивного обстрілу центру Донецька загиблі й поранені, то йдеться про VIР-персон, які відзначали Новий рік у найшикарнішому донецькому ресторані при готелі "Донбас Палас", який, до речі теж, серйозних руйнувань не зазнав. Якщо це і так, то їхні імена, тим паче, не будуть названі...

Сверхрусские люди Донбасса

Вільний від розповідей про те, як "десять років Донбас бомбили" час місцеві ЗМІ присвятили формуванню у мешканців Донецької та Луганської областей почуття винятковості та унікальності. Приводом для "позитивних новин" стало проведення на полях виставки-форуму "Росія" на ВДНГ так званого "Дня Донецької Народної Республіки". За великим рахунком, ця подія стала зоряним часом ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна, який з ентузіазмом пояснював землякам, що насправді "Донбас став у Росії унікальним місцем синтезу культур, сформувавши особливе середовище".

"Донецький край - місце синтезу культур, яке не тільки зберігає їхнє різноманіття, а й народжує новий унікальний культурний простір. Це особливий донбаський дух, особливий донбаський характер, особливе світовідчуття і світорозуміння", - усіма силами намагався Пушилін довести існування так званого "народу Донбасу".

Ідея винятковості цього самого "народу Донбасу" вельми сподобалася місцевій попсі. Один із донецьких виконавців (фрагмент його "творчості" на відео), договорився до того, що "завдяки своїй закритості Донецьк викував якусь свою родзинку".  Молодий чоловік, ймовірно, не в курсі, що до приходу "русского мира" Донецьк був визнаним центром світового балету, найкращі музиканти виступали на його майданчиках. А після 2014 року раптом трапилася "закритість" і доводиться пишатися тим, що "війна викувала самобутність донецької творчості".

Але, як з'ясувалося, музична культура окупованого Донбасу, через свій "донецький характер", звісно, унікальна, але якось мало кому відома. Щоб ліквідувати цю прогалину в Донецьку вирішили створити "музей музикантів Донбасу". "У Донецьку свої рок-зірки, поети і репери, які не отримували визнання за межами регіону. Музей буде місцем безсмертя нашої культури. Тут ми розповімо про музикантів, які залишили слід у серцях жителів Донбасу", - пообіцяли його засновники.

Судячи з усього, місцевій попсі набридло варитися у власному соку. "Завжди потрібно підживлюватися від чогось іншого.  Донецьку музику треба виводити на інший рівень, тому що музиканти в нас не просто якісні й талановиті - вони працьовиті. Це те, чого не вистачає багатьом", - активно рекламують вони себе.

"Восток" – дело тонкое

Раптово засновник терористичного батальйону "Восток" Олександр Ходаковський визнав, що ЗСУ майже повністю перемололи на фронтах його дітище, яке нині включено до складу Росгвардії. 

"Понад рік підрозділ був розкиданий по ділянці фронту, що значно перевершувала "норми покладеності", і танув доволі швидкими темпами", - написав він у себе в Телеграм.

"Звідти" вибиралися в госпіталь або на цвинтар, і тільки кількість фотографій бійців, що пішли назавжди, на пам'ятному стенді своїм зростанням свідчила про те, що десь ведеться важка робота, несумісна з життям", - повідомив він про серйозні втрати створеного ним НЗФ.

"Обставини нарешті дозволили вивести людей на відпочинок і поповнення, і мені відкрилася досить гнітюча картина: ще трохи такого режиму - і від підрозділу не залишилося б нічого і нікого боєздатного", - визнав він.

За словами Ходаковського, "Восток" не єдине військове з'єднання, яке зазнало серйозних втрат у боях проти ЗСУ. "Довелося поспілкуватися з великою групою з іншого батальйону, теж виведеного для визначення подальшої долі - виглядають не краще", - написав бойовик.  

"Поки вони сиділи десь у полях, ними можна було сміливо розпоряджатися, плануючи чергові особисті подвиги", - звинуватив він у некомпетентності російське військове керівництво.

"Подвиги не виходили і тільки фотографій на стендах ставало дедалі більше", - підбив зрадник Батьківщини сумний підсумок року, що минув.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті