Окупанти змушують отримувати російський паспорт. Донецький щоденник

З 2014 року роспропаганда вбивала у голови донеччан, що Донбас - це Росія та його українська історія закінчена остаточно та безповоротно. Хоча ще довгий час у магазинах продовжували розплачуватись гривнею і більшість жителів мали єдиний паспорт, який підтверджує українське громадянство.

Правителі "народної" робили жалюгідні спроби пояснити проросійськи налаштованій частині населення, чому "матінка-росія" не поспішає визнати "новоутворення". Просили потерпіти ще трохи – мовляв, ось-ось усі, хто тут живе, стануть справжніми росіянами з новими документами. Після чого, власне, і відбудеться "історична справедливість" щодо повернення "споконвічно російських земель" до складу РФ.

Час минав, народ здивовано знизував плечима і чекав. У серпні 2015-го ватажок «ДНР» Захарченко підтвердив, що все йде за планом, і питання перебуває на обговоренні. Аж ось, нарешті, у березні 2016-го, він став першим володарем нового паспорту. І хоч цей "документ" був теж червоного кольору, як російський, особливого захоплення у "руськомирівців" він не викликав, бо вкотре впали їхні ілюзії щодо швидкої інтеграції у безмежні простори "історичної батьківщини".

Однак, незважаючи на це, до квітня 2019 року людей змушували отримувати псевдодокумент. Тих, хто працював, лякали звільненням за його відсутність, а хто шукав роботу, без паспорта мали невисокий шанс її знайти. Тому що в "республіці" існувала негласна установка - приймати на роботу лише тих, хто має "паспорт ДНР". Без цього "документа" неможливо було віддати дитину до школи, вступити до вишу, отримати атестат та диплом.

У квітні 2019-го крига скресла. "Батько пригноблених народів" путін підписав указ про спрощену процедуру видачі російських паспортів для мешканців "народних республік". Він пояснив, що прийняте рішення має "чисто гуманітарний характер", оскільки люди не можуть нормально переміщатися, реалізовувати свої потреби та елементарні права. Але отримати паспорт РФ можна було лише у Ростовській області і лише за наявності "паспорта" "ДНР".

Російськими та місцевими каналами показували, як новоспечені росіяни складали відбитки пальців, підписували документи та зачитували присягу. Їхні обличчя світилися радістю. Зі сльозами на очах вони ділилися з телепропагандистами своїми емоціями, казали, що це найважливіша подія в їхньому житті і що весь Донбас чекав на це багато років.

А тепер трохи сухої статистики. На початок 2022 року паспорт РФ отримали 860 тисяч осіб на обидві невизнані "республіки". Якщо довіряти офіційним сайтам, то у "ДНР" на той момент проживало 2,24 млн осіб, у "ЛНР" - 1,42 млн. Отже, російські паспорти отримали 23,5% громадян "ЛДНР". Це так Донбас хотів стати російським?

Звичайно, такі показники свідчили явно не на користь окупантів. Швидше за все це і стало поштовхом до "спрощення" отримання громадянства, щоб за короткий термін можна було "ощасливити" якнайбільше людей.

Отже, 11 липня 2022 року на офіційному порталі правової інформації з'явилося повідомлення про те, що президент росії володимир путін підписав указ про спрощене отримання громадянства для осіб, які постійно проживають у Донецькій та Луганській "народних республіках" ("ДНР" та "ЛНР") та в Україні. Там же йшлося про те, що документ змінює попередні укази глави держави від 24 квітня та 29 квітня 2019 року. Власне, після цього в ОРДЛО та на нових окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей розпочалася насильницька кампанія з видачі російських паспортів.

Першими, за усталеною традицією, "ощасливили" бюджетників. Тих, хто відмовлявся від щастя стати "великим росіянином", викликали "на розмову" до керівників, "просили" написати пояснювальну, після чого погрожували звільненням. Ті, хто не хотів залишитись без роботи, йшли на певні хитрощі. Вони повільно збирали необхідний пакет документів на отримання громадянства і раділи, що згідно з чергою потрапити до "Міграційної служби МВС ДНР" зможуть не раніше, ніж через рік. А за цей час, як вони думали, ситуація може докорінно змінитись. Якщо ж на телефон надходило смс-повідомлення із запрошенням на подачу документів раніше передбачуваного терміну, то воліли не з'являтися за вказаною адресою у визначений час. Наче не бачили і продовжують чекати своєї черги.

Звичайно, серед донеччан були ті, хто прийняв цей указ із поросячим захопленням. Хто з 2014 року жадав бути громадянином РФ, але з якихось причин не мав змоги виїхати до Ростова. Вони "за покликом серця" побігли до паспортних столів та "міграційних" і вишиковувалися в чергу. Але черга знову вийшла не дуже показовою.

Після "приєднання" окупованої території Донбасу до РФ петля на шиї донеччан різко затяглася. Процес "росіїзації" набув відкрито примусового характеру для всіх категорій населення. Тим, хто не отримає російське громадянство, незабаром буде неможливо не тільки працевлаштуватися, або отримати доступ до освіти, а й проживати в "республіці".

Отримувати паспорт РФ змушують навіть пенсіонерів, які не працюють. Бо без нього вони не зможуть нотаріально оформити заповіт чи дарчу. Людина з українським паспортом вважатиметься іноземцем, її обмежать у всіх правах і навіть позбавлять права надання медичної допомоги.

І це лише видима частина айсбергу. Зрозуміло, за паспортами потягнеться й решта документації. Тепер, щоб продати нерухомість на окупованій території, потрібно буде переоформити всі українські документи на право власності та технічний паспорт за російськими стандартами. Українські  документи при цьому вилучаються.

Примушують отримувати російські паспорти та підприємців, щоб привести установчі документи у відповідність до законодавства РФ. Інакше погрожують закрити та націоналізувати підприємства. Таким чином окупанти пов'язують мешканців повальним порушенням українських законів щодо отримання нових громадянств, паспортів та інших документів.

На тлі інформації про підготовку контрнаступу ВСУ, багато донеччан опинилися в складній ситуації. Насамперед ті, хто чекає на звільнення Донбасу, але змушений тут жити і працювати. В інтернеті вони читають попередження деяких українських політиків про можливе покарання за зміну громадянства. Аж до тюремного ув'язнення на 10-15 років. Політики радять утриматись від отримання російського паспорта. Але донеччани не знають, як можна цього уникнути, перебуваючи у Донецьку.

Очевидно, окупанти поспішають "паспортизувати" населення у зв'язку з оголошеними виборами, які збираються провести найближчої осені. "І парламентські вибори, і вибори голови ДНР відбудуться у вересні 2023 року, другої неділі, в єдиний день голосування" , - повідомив "глава" "ДНР" російському інформаційному агентству "РІА Новини". Говорячи про своє висування на посаду, Пушилін зазначив, що вважає особистим обов'язком довести ситуацію до перемоги та виконати всі завдання.

Щоб прискорити процес видачі російських паспортів, у ДНР відкривають додаткові пункти. Багато з яких організовано у відділеннях "Пошти Донбасу".

У "міграційній службі" "МВС" "ДНР" повідомляють, що оформлення російських паспортів у "ДНР" наразі ведуть 34 пункти. Для порівняння слід уточнити, що до "приєднання" їх було лише два. І якщо раніше на видачу паспорта чекали кілька місяців, то зараз ця процедура займає лише 10 днів після прийому документів. Представники "влади" урочисто заявляють, що після "приєднання" "ДНР" до РФ процес "паспортизації" прискорився втричі. Якщо з весни 2019 року, коли для Донбасу було запроваджено спрощений порядок видачі паспортів, російське громадянство отримали приблизно 600 тисяч осіб, то з 30 вересня 2022 року було видано 103 тисяч паспортів РФ.

"Депутат" "Народної Ради" "ДНР" Олена Шишкіна без тіні збентеження сказала в одному з ефірів на місцевому телеканалі, що "влада" докладає неймовірних зусиль для того, щоб черги були меншими, а "росіян" побільшало.

Думаю, у багатьох, хто стежить за подіями на Донбасі, виникає паралель із періодом Другої світової війни. Так ось, на той час на окупованих фашистами територіях також видавали "аусвайси". Це було щось на кшталт посвідчення особи, без яких не можна було виходити на вулицю. У сьогоднішніх реаліях російський паспорт виконує ту саму роль. Кожна людина, яка проживає на окупованій Росією території, повинна її мати, навіть якщо це нехтує її політичними поглядами. Для російських окупантів це як маркер на "свій"-"чужий". Не хочеш брати паспорт – значить ти ворог та іноагент. А тому ти не маєш права жити на своїй землі та померти у своєму домі.

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті