На тлі успіхів ЗСУ багато донеччан нервують та збирають валізи. Донецький щоденник

Розгубленість, тривога та паніка. Так сьогодні можна охарактеризувати настрої донеччан, які працюють у державних та бюджетних організаціях. А причиною цього – успіхи української армії на Харкiвщинi та Херсонщинi. Хоча слід зазначити, що багато хто з цих людей вісім років мріяв про звільнення від "русского мира". Але, як відомо, страх має великi очі.

А нагнати цього страху допомагають російські та місцеві ЗМІ. Використовуючи перевірені прийоми впливу на психіку, населенню окупованої частини Донбасу розповідають про звірства в містах Харківської області, які після 8 вересня "тимчасово" опинилися під контролем ЗСУ. Мовляв, фільтрацію проходять не лише представники місцевих органів самоврядування, які не встигли виїхати, а навіть ті, хто працював у лікарнях, школах та дитячих садках. І, зрозуміло, під словом "фільтрація" явно маються на увазі допити з пристрастю і навіть жорстокі тортури.

Телеграм-канал "Рибар" пише:

Для більшої переконливості публікують моторошнi історії на кшталт страшилок про розп'ятого хлопчика. Так, у Телеграм-каналі "Рамзай" з'явилася розповідь жінки, сестра якої була змушена залишитися в Ізюмі, оскільки її чоловік паралізований:

Людей лякають розправами над усіма, хто залишився жити у Донецьку у 2014 році чи повернулися пізніше та на даний момент тут працюють у різних сферах. Газети ряснiють заголовками типу: "Настали темні часи" або "У втрачені міста заходять фільтраційні команди".

Місцеві писаки, посилаючись на заяви представників української влади, вбивають у свідомість людей, що всіх, хто зараз живе в "республіці", у разі повернення території під контроль України, чекає страшна доля.

І, забуваючи, що багато мешканців "ДНР" вже півроку живуть без води та світла, повідомляють про те, яке лихо несуть "українські карателі" до звільнених міст.

А тут ще зрадливо зник бензин на всіх заправках Донецька, що ще більше налаштувало людей на думку: "Нас зливають". Вже декілька днів спостерігається паніка серед власників автотранспорту. На АЗС є лише газ, який останнiм часом подорожчав на 2 рублі. Тепер його вартість складає 28-29 рублів. "Влада" повідомляє, що дефіцит нафтопродуктів викликаний «затримкою вагонів у дорозі та ажіотажним попитом». Але люди, які понад вісім років живуть у страху та обмані, сумніваються в правдивості інформації та трактують даний факт по-своєму - нас тут хочуть залишити, щоб у російських новинах було більше історій про катування цивільного населення, яке вибрало у 2014 році шлях свободи та незалежності.

Щодо ажіотажу на АЗС, то цей факт реально існує. Як тільки у соціальних мережах з'являється інформація про наявність бензину на якійсь заправці, туди прямують сотні машин, створюючи кілометрові черги.

Панічні настрої донеччан провокують і дії російських та місцевих військовослужбовців, які спішно вивозять свої сім'ї за межі "республіки". Про те, що вони їдуть в один кінець, красномовно свідчить той факт, що батьки забирають зі шкіл документи своїх дітей. Бо якби вони мали намір повернутися через якийсь час, можна було б цього не робити, оскільки в "ДНР" зберігається дистанційне навчання.

А ще донеччан змушує нервувати інформація, що періодично вкидається, щодо втечі Пушиліна, чергової евакуації населення або про те, що з банків "ДНР" вивозяться кошти.

І хоч через деякий час у ЗМІ з'являється спростування та запевнення у тому, що це фейки, жителі "республіки" впевнені, що диму без вогню не буває і про всяк випадок вже збирають "тривожні валізки".

Люся Молчанова, Донецьк, для «ОстроВа»

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті