На чотирьох напрямках ЗСУ малими групами за підтримки артилерії переходили в контрнаступ. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу вкотре зазнали приниження. Йдеться про дивний приїзд на непідконтрольну Луганщину людини, схожої на президента РФ Путіна. Зрозуміло, що ніхто не збирався запрошувати для висвітлення цієї демонстрації "хоробрості й незламності" кремлівського старця місцевих журналістів. Але луганським інформаційним агентствам, Інтернет-виданням і телевізійним каналам навіть відповідної методички не надіслали.

Барин приїхав

Інформація про те, що "к нам приехал, к нам приехал Владимир Владимирыч дорогой" у медійному полі окупованої частини Луганської області з'явилася на кілька годин пізніше, ніж у центральних російських ЗМІ. Так званий "Луганский информационный центр" (ЛИЦ) був змушений посилатися навіть не на прес-службу Кремля, а на ТАСС.

Згодом місцеві пропагандисти все ж таки отримали з бліц-візиту людини, схожої на Путіна, максимальну кількість так би мовити регіональних новин. Для цього, як завжди, задіяли чиновників, які вдавали з себе лідерів громадської думки та людей з народу.

"Президент РФ Володимир Путін дорученням Уряду Росії показав розуміння того, як влаштована економічна інфраструктура ЛНР", - прокоментувала для місцевих ЗМІ заяви Путіна в Луганську "депутат народної ради республіки" Анна Мосіна. Її не збентежило, що президент країни-агресора якраз продемонстрував (або зробив вигляд) повне незнання ситуації. "Я такої кількості стареньких автомобілів - "Лад" і "Жигулів" - давно вже не бачив. Це свідчить про те, що доходи в людей досить скромні. Парк автомобілів відразу наводить на певні думки", - із задоволенням процитували луганські та донецькі журналісти його слова. Природно, ніхто з них не нагадав читачам, що до російської агресії автопарку Донбасу міг позаздрити найпрестижніший автосалон.

Кладовище знищених російськими окупантами автомобілів у Маріуполі

Як довго Путін пробув на окупованій Луганщині, ніхто не знає. Однак місцеві пропагандисти та ньюсмейкери розповіли, що "раптовий візит президента - ще одне підтвердження залученості нашого лідера до перебігу спеціальної військової операції".

"Він прагне особисто побачити ситуацію як вона є. Це підхід, що дає змогу максимально швидко дізнатися про будь-які проблеми та реагувати на них. І його необхідно брати за взірець керівникам усіх рівнів", - написав Пасічник обов'язковий для розповсюдження у всіх регіональних ЗМІ пост у себе в Телеграм.

"Відвідування Верховним головнокомандувачем Збройних Сил Росії штабу національної гвардії "Восток" в ЛНР на початку світлого великоднього тижня дорогого коштує! Особистий приклад президента надихає. Засукати рукава і працювати, підтримувати на фронті хлопців - ось що необхідно для спільної Перемоги!" - заявив "т.в.о. глави ЛНР".

Не обійшлося, як і годиться, без гласу народного. Журналісти оперативно вийшли на вулиці Луганська, щоб дізнатися, що думають прості люди про візит до їхнього міста призначеного ним президента сусідньої країни. Жителі окупованого обласного центру не підкачали.

"Позитивно ставлюся, ми тільки за. Чекаємо поліпшень на всіх фронтах"; "Це дуже чудово, що такого масштабу людина приїхала, подивилася на власні очі, як і що, як проводяться в нас якісь роботи, яка військова обстановка"; "Напевно, незабутнє відчуття. Очікувано і незабутньо, нехай приїжджає частіше", - ідеологічно вірно прозвучав в ефірі місцевого телебачення Vox populi.

Готовність номер один

Ложку дьогтю в бочку славослів'я і запевнень, що приїзд Путіна на Донбас означає, що він, як "Чапаев впереди на лихом коне", поведе придуману ним "СВО" до швидкої перемоги, додали "воєнори" і "військові експерти". Так, наприклад, колишній офіцер СБУ, а нині командир Росгвардії в "ДНР" Олександр Ходаковський висловив занепокоєння з приводу ситуації на фронті.

"Помітна активізація на багатьох ділянках лінії зіткнення, почастішали випадки вилазок ДРГ, артилерія витягує заощаджені запаси і працює на придушення противника, танки виходять на пряму наводку... Загалом така картина. Проба пера, чи розсіювання уваги, чи спроба перед масштабнішим рухом змусити нас виснажуватися, - складно сказати. Може, це просто ситуативні сплески, які не мають чіткої системи. Але, тим не менш, наступу з їхнього боку чекаємо і готуємося", - написав він у себе в Телеграм.   

На думку ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна, ЗСУ вже спробували почати контрнаступ, але, як завжди, "Красная Армия всех сильней".

"На чотирьох напрямках противник переходив малими групами в контрнаступ за підтримки артилерії. І тут справді нашим підрозділам доводилося в дуже непростих умовах відбивати ці контрнаступи, але практично нічого не вдалося противнику відбити або зайняти з наших позицій. Але це ціною дуже серйозних зусиль", - процитували всі місцеві ЗМІ його заяву.

А ось "депутат народної ради ДНР" Владислав Бердичевський сам в атаку не піде, але впевнений, що хвилюватися нема чого. "Контрнаступ для України може стати останнім ривком у цій війні. Україна хвалиться, яке вона озброєння застосує проти Донбасу. Але тоді і проти неї застосують озброєння, якого ще не використовували до цього", - заспокоює він. 

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті