Ми ніколи не пробачимо того, що Росія використовувала ДНР/ЛНР у своїх цілях. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Без сумніву, весь інформаційний порядок денний сепаратистських ЗМІ окупованого Донбасу минулого тижня був зав'язаний на наступі ЗСУ у сусідній Харківській області. "Офіційні" канали інформації як могли утримувалися писати щось на цю тему. Мовляв, у "республіках" все добре, жителі "республік" можуть спати спокійно.

Відлуння Харкова

Жителі окупованого Донбасу, тим часом, чудово розуміли, що харківські події мають до них безпосереднє відношення. Яскравим підтвердженням тому стали публікації численних "воєнкорів" та нібито лідерів громадської думки, які одними й тими самими словами закликали населення не переживати. Хотіли якнайкраще, а вийшло, як завжди. У провалі російської армії анонімні автори кремлівської методички звинуватили… насильно мобілізованих чоловіків Донецької та Луганської областей. "Никакой паники нет. В Балаклее стояли в основном мобилизованные…".

У регіоні, де майже в кожній родині до "ополчення" забрали чоловіка, брата чи сина, ці "заспокійливі" мантри прочитали однозначно: російське командування кинуло "наших хлопчиків" на забій. Олії у вогонь підлив творець терористичного батальйону "Схід" Олександр Ходаковський. "Пишут, под Балаклеей наши мобилизованные парни не были должным образом экипированы и оснащены. Мой зять, который воюет на Херсонском направлении в качестве мобилизованного, недавно приезжал домой на побывку, и я снова одевал его и экипировал, а его сослуживцы уже выстроились в очередь за тем, что я давал ему первый раз, хоть оно и изрядно потрепано после пяти месяцев боев… Им не дали средств ночного наблюдения, да и вид у них так себе, если честно", - розповів він про те, що, в принципі, всі і так знають.

На цьому фоні в сепаратистському сегменті соціальних мереж почалася справжня буря: мешканці Донбасу масово та абсолютно непатріотично почали проклинати Росію. "Ясно ведь российские пропагандоны сказали, что никакой катастрофы нет, потому что, на передке не люди, а донбасские мобики, коих не жалко. Так что уважаемым россиянам не стоит переживать за своих мальчиков… То, как использовали в своих целях Донбасс российские стратеги никогда не простят: и мобиков на передке с мосинками (трилінійними гвинтівками Мосіна - "ОстроВ") и заградительными отрядами", - начали прозревать любители "русского мира".

"Сообщается, что противник ведет атакующие действия под Красным Лиманом в ДНР. С такими темпами наступления через неделю вся эта лавина подойдёт к Донецку или Луганску, а может и будет там и там. Всё идёт по плану, только чьему?", - гірко жартують навіть найвірніші Кремлю "воєнкори".

Відволікаючий маневр

Для того, щоб показати, що насправді винищення чоловічого населення регіону винні зовсім не "російські стратеги", сепаратистські ЗМІ завели стару платівку про те, як "українські карателі" бомбардують Донбас. Звісно, народу вселяли, що по центру Донецька стріляють із важкого озброєння, яке, безжально дряпає асфальт і розбиває шибки. "Вооруженные формирования Украины… обстреливают Донецк из артиллерийских орудий натовского калибра 155 мм… Отмечено прямое попадание в многоквартирный жилой дом, повреждено остекление в ряде зданий в Киевском и Ворошиловском районах". Як доказ використання смертоносної зброї місцеві пропагандисти демонструють на камеру дрібні фрагменти незрозумілого боєприпасу та заявляють, що "удар наносился из гаубицы М777 калибром 155мм. Это хорошо видно по осколкам с характерной каемкой".

Читачам та глядачам у тому числі пропонують фотографії та відео, які, за задумом авторів викривальних сюжетів, мають підтвердити "звірства нацистів". Однак на них чітко видно, що руйнування і, на жаль, загибель мирних жителів, які ні в чому не винні, є результатом мінометного обстрілу. У прифронтовому Донецьку кожен знає, що жоден український міномет не добиває від лінії бойового зіткнення до центру Донецька.

Так, за версією сепаратистських ЗМІ, виглядає "варварський обстріл" центру Донецька.

Для довідки: отак російська армія "звільняє" український Слов'янськ. Відчуйте різницю.

І ось тут до інформаційного поля "ДНР/ЛНР" вривається невтомний Олександр Ходаковський. Колишній командир спецназу СБУ раптово заявляє, що Україна – країна не агресивна та ніколи не збиралася завойовувати "народні республіки"."Есть один важный момент... Украина, предполагая столкновение с Россией и осознавая разницу потенциалов, готовилась к оборонительной войне. Среди множества документов, попавших нам в руки и определявших тактику действий Украины, не было ни одного, который бы регламентировал действия в наступлении - только в обороне. Под эту задачу была выстроена, в принципе, толковая система, имевшая не один эшелон обороны и хорошее инженерное обеспечение", - визнає зрадник Батьківщини, що ЗСУ ніколи не планувала бомбити Донбас…

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті