Мобілізація в Україні: оптимізація на старті, але без "Дії"

Тема мобілізації в Україні продовжує обростати новими скандалами. До масових роздач повісток на вулицях із застосуванням грубої сили, рейдів ресторанами та спортивними клубами, військкомів на машинах швидкої допомоги приєдналися військовозобов'язані блогери та артисти, які з дозволу Мінкульту виїхали за кордон і залишилися там жити.

За інформацією "ОстроВа", ці скандали змусили вище керівництво країни переглянути політику мобілізації.

"Звичайно, мобілізацію найближчим часом скасовувати не будуть. Але було ухвалено рішення, точніше дано доручення, про те, що процес вручення повісток має бути якщо не реформований, то оптимізований. Зараз не хочуть змінювати законодавство, щось посилювати, щоб зайвий раз не кошмарити українців, тож поки обмежаться усними вказівками", - сказав співрозмовник в оточенні президента.

За його словами, Офісу президента та Володимиру Зеленському сподобався більш креативний підхід до мобілізації, а саме створення "Гвардії наступу", куди за місяць подалися 28 тисяч добровольців.

"І це все мотивовані люди з якимось досвідом та знаннями. Практика однозначно отримає не менш креативне продовження", - зазначило джерело.

Що ж до скандалів із масовою роздачою повісток на вулицях, а також блогерів та артистів, які їздять за кордон, то в монобільшості побоюються, що опозиція активно використовуватиме цю тему для дискредитації влади.

"Коли все це розкрилося і всі почали про це писати, складно ігнорувати тему. Наскільки нам відомо, в Офісі президента розлютилися, коли скандал з артистами сплив назовні. Ну добре, ми зараз щось там посилимо, щось візьмемо під контроль, але все це вже через рік війни. Опозиція не спить і тільки й чекає, за що зачепитися, яку тему підняти і зробити собі рейтинг. Тема зараз на контролі", - сказав співрозмовник у "Слузі народу".

Крім того, в інформаційному просторі знову випливла тема з розсилкою повісток через "Дію".

"ОстроВ" розбирався, як останні скандали вплинули на процес мобілізації в Україні.

У Раді незадоволені методами військкомів

У середині лютого вийшло інтерв'ю нардепа від "Слуги народу", члена комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського, в якому він розкритикував методи військкоматів щодо вручення повісток українцям.

За його словами, деякі методи мобілізації "не задовольняють" членів оборонного комітету ВР і наступного тижня пройде засідання комітету, на якому планується заслухати відповідальних за мобілізаційні заходи керівників ВСУ.

"На жаль, є мобілізаційні методи, які нас, членів Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, не задовольняють. Наступного тижня ми ініціювали засідання комітету, де заслухаємо керівників на рівні Збройних Сил України, які відповідають за мобілізаційні заходи, з резонансних випадків , коли представники військових комісаріатів вручають повістки буквально на вулиці, іноді завдаючи тілесних ушкоджень громадянам. Це неправильний механізм", – сказав він.

Примітно, що Веніславський помітив це лише у середині лютого, хоча випадки роздачі повісток на вулицях, блокпостах, зупинках, біля торгових центрів було зафіксовано ще влітку минулого року. Численні відео можна легко знайти в соціальних мережах.

Можливо, зіграв роль випадок, коли одному з народних депутатів, члену комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки також вручили повістку просто на вулиці.

"Це свідчить про те, що йде не зовсім кваліфікована процедура", – пояснив він.

Він також зазначив, що за підсумками засідання Комітету буде вироблено рекомендації Кабміну для "визначення чітких кордонів, у межах яких представники військкоматів можуть діяти, а в яких – ні".

Щоправда, за інформацією "ОстроВа", ініціатива такого засідання комітету виходила від Офісу президента.

"Неприємно про це говорити, але президент і Офіс самоусунулися від теми мобілізації та роздачі повісток. Зеленський періодично робить заяви про необхідність резервів, але не більше. Він все ще не хоче говорити на неоднозначні теми, які викликають резонанс у суспільстві. Ні Єрмак, ні Подоляк, ні Арахамія не говорять про це. А проблема є. Тому заява Веніславського, який є дуже близьким до президента, стосувалася саме розгляду питання у Верховній Раді. Хоча достатньо було б одного звернення Зеленського", - сказав він.

Чи відбулося засідання комітету, поки що невідомо. Офіційно про це не повідомляється. За інформацією співрозмовника у монобільшості, засідання комітету з нацбезпеки часто проходять онлайн та без анонсів "в режимі секретності".

Однак він звертає увагу, що нещодавно в Офісі президента відбулася неформальна нарада за участю силовиків, де обговорювалася тема роздачі повісток на вулицях. За його словами, військове та політичне керівництво зійшлося на тому, що видавати повістки можна будь-де (у тому числі й на вулиці), але робити це потрібно максимально коректно, без застосування сили і не привертаючи зайву увагу.

"Обговорення звелося до того, що без роздачі повісток на вулицях та блокпостах обійтися не можна, але от кричущі випадки, коли застосовувалася груба сила або співробітники військкомату їздили на швидких, треба припиняти. Володимир Зеленський залишається у своєму стилі (у хорошому сенсі цього слова) і просить більше креативу у питанні мобілізації. Окремо було відзначено успішну кампанію з набору добровольців до "Гвардії наступу", коли відгукнулися десятки тисяч українців. Подібна практика буде розширюватися", - зазначив він.

Співрозмовник звертає увагу, що недарма нещодавно з'явилися роз'яснення від українського омбудсмена, де йдеться про те, що місце вручення повісток ніяк не регламентоване законодавством: це може бути робота, блокпост, кафе чи вулиця.

"Якщо ви помітили, то останні пару тижнів, справді, зникли повідомлення про роздачі повісток на вулицях. Це нікуди не поділося, просто трохи змінилися методи, вони стали менш радикальні. Було проведено роботу. Мобілізація в Україні повинна йти спокійно і тихо, ми в цьому зацікавлені", - сказало джерело.

Результатом цього, зокрема, стала нарада керівництва Міністерства оборони та Генштабу з керівниками обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, що відбулася 1 березня.

У ході наради сторони обговорили питання оптимізації та цифровізації роботи ТЦК СП, дотримання прав осіб, які призиваються по мобілізації, а також роботи військкоматів із родичами загиблих та безвісти зниклих.

Крім того, за словами заступника міністра оборони України Ганни Маляр, представники Генштабу та військкоматів розглянули низку питань, з яких надходять скарги громадян.

"Повномасштабне вторгнення створило нові виклики, у тому числі і для ТЦК СП. З'явилася низка завдань, продиктованих війною. Тому ми обговорили, що потрібно оптимізувати в роботі ТЦК СП і як цього досягти", - заявила Маляр.

Посилення виїзду за кордон

Нечуваний скандал вибухнув, коли український стендап-комік Андрій Щегель в інтерв'ю Роману Скрипіну без сорому розповів, що виїхав до Туреччини за дозволом Мінкульту і не планує повертатися назад. За його словами, в Україні він отримав три повістки, але поки що "повертатися не планує".

 

На скандал відреагував міністр культури Олександр Ткаченко та анонсував жорсткіший порядок отримання дозволів з посиленням відповідальності за порушення правил виїзду.

"Через подібні випадки, як з Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно захищає Україну та веде боротьбу на культурному фронті, ускладнюється", – заявили в Мінкульті.

Трохи згодом став відомий ще один кричущий випадок, коли український режисер-кліпмейкер Тарас Голубков, який отримав тимчасовий дозвіл на виїзд від Мінкульту, зняв кліп у Росії для співачки Клави Коки (підтримує війну в Україні).

Голубков отримав дозвіл на виїзд з 14 по 30 листопада для зйомок документального фільму про війну The War Diary, але, судячи з інформації з відкритих джерел, Голубков після цього з'явився в РФ для зйомок кліпу.

Нині новий порядок, розроблений Мінкультом, не опубліковано, але вже відомо, що волонтерам стало набагато складніше отримати дозвіл на виїзд через систему "Шлях".

"Всіх тепер підвісили за я***. Протупив один, а страждати тепер усім. Мені вже дзвонили кілька людей, яким або анулювали дозвіл у "Шлях", або вимагають більше документів для внесення до системи. Загалом процес сильно посилили після скандалу. з цим блогером. Страждають реальні волонтери та навіть артисти, які не сидять місяцями в Європі, а роблять справу", - розповів "ОстроВу" український чиновник на правах анонімності.

За інформацією нашого видання, нові вимоги для виїзду артистів та блогерів за кордон будуть опубліковані та прийняті найближчим часом. Але вже відомо, що охочі виїхати мають надати підтвердження, що в їхніх організаціях ведеться військовий облік, контракт (мета поїздки) та звіт щодо повернення. Крім того, такий виїзд не повинен перевищувати 60 днів.

"Дія" розбрату

"ОстроВ" вже писав про те, що Генеральний штаб неодноразово ініціював процес видачі повісток через додатки "Дія".

Нагадаємо, що у новому порядку організації та ведення військового обліку в Україні прописано можливість подання відомостей для військкомату через "Дію", зокрема, при реєстрації нового місця проживання. Проте нині немає підстав стверджувати, що найближчим часом цей функціонал запрацює.

У прийнятій ухвалі не вказано терміни початку роботи цієї системи. Там лише йдеться, що Міноборони України має визначити та встановити "механізм та вимоги до технічного опису сервісу електронної інформаційної взаємодії між порталом "Дія" та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних та резервістів".

Співрозмовник "Острова" в уряді зазначає, що військове керівництво країни вже давно хоче задіяти "Дію" як для ведення військового обліку, так і для розсилки повісток. Але нині ці спроби не мали успіху.

"Якщо ви думаєте, що Генеральний штаб отримав кілька разів відмову від Мінцифри і заспокоївся, то ви глибоко помиляєтесь. Тема актуалізується постійно, причому з різних сторін. Нещодавно навіть намагалися підключити міністра оборони Олексія Резнікова, щоб він якось вплинув, але він, як відомо, не найзапекліший прихильник повальних роздач повісток. Але міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зайняв чітку та принципову позицію", - зазначив він.

Справді, Федоров неодноразово заявляв, що повісток через "Дію" немає і не буде.

"Такого ніколи не буде", – чітко сказав міністр ще влітку минулого року.

Незважаючи на це, чутки про розсилання повісток через "Дію" виникають практично щомісяця.

Наприклад, на початку березня військовий комісар Харківського територіального центру комплектування Володимир Арап заявив, що нібито українцям варто чекати на цифрові повістки в "Дії".

"Електронний реєстр у нас був до початку війни. Було створено програму "Оберіг", до якої вносяться всі військовозобов'язані, призовники. Електронна база всеукраїнська, до якої вносяться всі наші чоловіки від 18 до 60 років. База набирається. Незабаром усі наші військовозобов'язані будуть у цьому реєстрі, його підв'яжуть до "Дії". Люди зможуть навіть отримувати повістки через "Дію", і виклики в РТЦК будуть здійснюватися вже в електронному вигляді. До цього все йде", - сказав він.

Заява викликала резонанс в інформаційному просторі України. Її відразу довелося коментувати в Міністерстві цифрової трансформації.

"У "Дії" повісток не буде. Щодо військового обліку — дані про військовозобов'язаних знаходяться в реєстрі "Оберіг", який належить Міноборони. До "Дії" цей реєстр не має жодного відношення", — заявив керівник з розвитку електронних послуг Мінцифри Мстислав Банік .

Здавалося б, скільки можна піднімати одну й ту саму тему і отримувати ту саму відповідь, що повістки через "Дію" не розсилатимуться. Співрозмовники "ОстроВа" в монобільшості та оточенні президента вважають, що військові в такий спосіб "качають тему і видають бажане за дійсне".

"Звичайно, їм хотілося б повноцінно використовувати "Дію" для роздачі повісток та ведення обліку. Адже "Дія" - це не тільки потенційний спосіб швидкої доставки повістки, а й база даних з актуальними адресами. Наприклад, той же "Є-документ" підтягує реальну адресу, вказану в банку. Таким чином, можна не тільки відправити електронну повістку, але й з'явитися за реальною адресою до людини. Як ви думаєте, після одного такого випадку, висвітленого у ЗМІ, скільки українців видалять "Дію" і більше ніколи її не встановлять? Питання риторичне, тому подібна перспектива не має шансів на реалізацію. Принаймні, за нинішнього керівництва Мінцифри", - розповіло джерело в монобільшості.

Максимум, на що можна розраховувати, це відображення у "Дії" військового квитка. Але й у цбому разі є побоювання, що такий крок може бути сприйнятий як провісник повісток. Тому, за інформацією "ОстроВа", найближчими місяцями введення такої опції малоймовірне.

У Мінцифрі також натякають, що в короткостроковій перспективі не варто очікувати запуску опції відображення військового квитка в "Дії".

"Що стосується військового квитка. Зараз вже вся нормативка включає опції електронного відображення документів і запуску електронних послуг. Чи зробимо ми його? Так. Які будуть терміни, поки невідомо, це питання опрацьовується з Міністерством оборони. Але сказати, що це якесь невідкладний короткостроковий план із запуску, поки не можу", – сказав Мстислав Банік наприкінці січня 2023 року.

Зазначимо, що плутаниною з мобілізацією та видачею повісток активно користується російська пропаганда, яка створює чи підхоплює фейки та поширює їх в українських соцмережах. Це стосується зокрема фейків про нібито роздачу повісток за кордоном, "змагання" військкоматів і так далі.

"Ці фейки поширюються насамперед, звичайно, для зниження морального духу українців, щоб згодом знизити мобілізаційні показники", - сказав виконуючий обов'язки керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Шаповалов.

Тому варто бути максимально обережним та перевіряти інформацію лише в офіційних джерелах. Щодо мобілізації в Україні, то вона продовжується і не завжди проходить гладко, але якихось посилень або запровадження нових способів вручення повісток найближчим часом не передбачається.

Статті

Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Луганськ
20.04.2024
19:37

«Ця війна не схожа на жодну іншу»: Україна продовжує напрацьовувати досвід психологічної підтримки поранених і тих, хто повернувся з полону

«Правду кажучи, мені не хочеться знов про все це згадувати… Так, я визнаю, що потребую допомоги психолога. Але зараз мені її не надають»
Всі статті