"Місцеві безправні, у них нікого немає, хто б замовив за них слово - з ними можна не церемонитися". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Перший тиждень нового року підніс жителям окупованого Донбасу усвідомлення того, що "русский мир", про який вони так мріяли, виявився зовсім не "рідною гаванню", а скоріше злою мачухою. Раптом з'ясувалося, що тарифи на комунальні послуги, а також ціни в магазинах "ДНР/ЛНР" не відповідають середньоросійським, тому неухильно підвищуватимуться. Точніше, вже підвищуються.

Кінець "економічного дива"

Вісім років існування так званих "республік Донбасу", говорячи мовою сепаратистської пропаганди, як "самостоятельных государств", народу нав'язували думку, що економіка "ДНР/ЛНР" успішно розвивається і це дозволяє утримувати вартість послуг ЖКГ на недосяжно низькому для вільної України рівні. Однак з'ясувалося, що фейкове "входження" Донецька та Луганська до складу РФ означає, що безкоштовний сир для штучно створеної на сході України Вандеї закінчився - мишоловка зачинилася. У минулому огляді "ОстроВ" розповідав про той шок, який пережили мешканці "нових територій РФ", прочитавши в місцевих ЗМІ або почувши по телевізору, що тепер платити за квартиру доведеться по новому - у 2,5 рази більше, як у Ростові.

Як з'ясувалося, на цьому "перехід на російські стандарти" не закінчився. Одразу після новорічного олів'є магазини "ДНР/ЛНР" заявили про те, що все тепер коштуватиме на 20% дорожче.

Місцеві ЗМІ, навіть найпатріотичніші, почали робити репортажі про нові цінники на прилавках та у вітринах: "в Республике ощутимый рост цен уже почувствовали простые жители Донецка".

"Мы тоже как бы Россия, но пока этого не чувствуем", - сміливо заговорили на камеру ошукані громадяни. "Подорожание на многих отразится очень серьезно. Наша семья еще как-то это выдержит, но пенсионерам, понятно, будет трудней"; "Пожилым жителям ДНР придется ущемлять и без того скромные траты на жизнь, чтобы прокормить себя за счет маленькой пенсии"; "Как прикажите людям выживать в таких условиях? Сколько раз уже Пушилин заявлял, мол "разберёмся"?! Трепаться научились, а до дел руки так и не дошли!!!"; "Игра «попробуй выжить» продолжается. Если не от снаряда, то от нищеты и голода, бля, загнёмся…"; "Вот как изменились цены буквально за одну ночь, на некоторые позиции до десяти рублей. Теперь поход за базовыми продуктами — дело роскоши. Да-да, это богатство стало в ряд с водой, теплом и тишиной в Республике. Руководство словно хочет проверить, сколько издевательств еще мы выдержим и не умрем с голоду, холода или от ракет. Прекратите мучить людей!!!" - наповнився інформаційний простір близькими до "дискредитації російської дійсності" коментарями.

"Офіційні" засоби масової дезінформації намагалися заспокоїти обурений народ. Мовляв, ніякого підвищення цін немає. Просто як у всій Росії "теперь в цену будут закладывать налог на добавленную стоимость в размере 20%". Найдопитливіші "нові росіяни" справедливо не повірили, що справа тільки в ПДВ. На прикладі Ростова, який маріонеткова влада поставила їм як орієнтир, з'ясувалося, що багато товарів у сусідів коштують у 2-2,5 рази дешевше.

"У нас цены дороже чем в Москве", - заволали обивателі. "В ДНР сравнили цены на продукты с московскими. Оказывается, у нас Республика кишит миллионерами и олигархами, потому что только они могут покупать товары с такими ценниками. Помнится, как врио главы ДНР нам заливал об "исправлении ситуации" и о том, что мы уравняемся с российскими ценами. То ли мы еще не Россия, то ли Пушилину уже пора бы в отставку!!!", - повіяв у сепаратистських ЗМІ поки що легкий вітерець "революційної ситуації".

З життя гарматного м'яса

Показово, що в перший тиждень нового року розчарування торкнулося не лише обивателів, яким вперше за 8 років холодильник виявився ближчим, ніж телевізор. У місцевих соціальних мережах невдоволення стали виявляти навіть так звані силовики "ДНР/ЛНР". Якийсь "воєнкор" на прізвисько "Мурз" раптом прозрів і повідомив своїм читачам, що насправді не було жодного "повсталого народу Донбасу", а ополченці та "народні міліціонери", ті самі "шахтарі та трактористи", насправді були лише ширмою для повзучої до 24 лютого російської окупації регіону.

"Кто рассказывал Народным Милиционерам ЛНР и ДНР, что воевать им не надо будет, что они - для мебели, что, если понадобится, придет армия РФ и все сделает? Кто, завершая "командировку на Донбасс", в Россию не только сам выезжал, но и прикупленную иномарочку на трейлере за собой тянул? Ну вот так получилось, что я видел, как это выглядело. Вывозят в РФ покомандовавшего на Донбассе россиянина, а за ним тянут на прицепе машинку. Купленную, как нетрудно догадаться, на "сэкономленную" солярочку. А навстречу везут новых, пьяных вдребезги, до беспамятства, еще до пересечения границы", - обурюється він.

Творець терористичного батальйону "Схід" Олександр Ходаковський теж визнав, що військовослужбовці так званих "народних міліцій ДНР/ЛНР" у розв'язаній РФ війні на своїй, за великим рахунком, рідній землі, знаходяться в самому низу "харчової піраміди"."Местные бесправные, у них никого нет, кто бы замолвил за них слово - с ними можно не церемониться. А как на это посмотрит солдатская масса, такие же бесправные офицеры? Это добавит им мотивации? Нет. Это покажет им деструктивный характер мышления современного генералитета и напомнит советские шаблоны про царских "держиморд": мы, дескать, что-то одно, а вы - что-то другое. Это неправильно", - все більше приходить бойовик до розуміння, що Донбас у геополітичній грі Кремля використовували як розмінну монету.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті