Масові перевірки переселенців на паузі: Кабмін передумав

У жовтні минулого року Кабінет міністрів відновив перевірки фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб, внаслідок чого багато хто з них уже втратив щомісячні виплат. Громадські та правозахисні організації засудили це рішення уряду та закликали його скасувати. Частково їхня вимога була задоволена.

З січня 2023 року такі перевірки вирішено проводити лише у виняткових випадках, тобто вони вже не матимуть масового характеру. Принаймні про це заявили у Кабінеті міністрів.

За словами віце-прем'єр-міністра Ірини Верещук, перевірки місць проживання ВПО проводитимуться виключно у випадках звернення правоохоронних органів до органів соцзахисту населення за наявності підозри неправомірного отримання допомоги. Але чи дійсно це так?

Перевірки

Нагадаємо, що згідно з постановою КМУ від 20.03.2022 №332, внутрішньо переміщені особи мають право на щомісячну матеріальну підтримку від держави у розмірі:

- 2000 грн для дорослих,

- 3000 грн для дітей та осіб з інвалідністю.

Допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися:

- з території, що знаходиться у районі проведення військових (бойових) дій;

- з території, що знаходиться у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);

Перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення військових (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджується Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій обласних військових адміністрацій. Список не є фіксованим документом, він регулярно актуалізується.

14 жовтня Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку надання допомоги на проживання (так звані "переселенські виплати"). Зазначеними змінами передбачається проведення перевірок ВПО за фактичним місцем проживання.

"Допомога внутрішньо переміщеним особам - це цільова допомога, що надається тому, хто не живе у власному будинку. Відповідно, коли людина повертається, логічно, що така виплата має припинитися. Отже, перевірка переселенців проводиться з метою подивитися, чи всім ми надаємо таку допомогу адресно ", - пояснила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Перевірки проводять територіальні органи Національної соціальної служби .

Зокрема, Нацсоцслужба має формувати списки, використовуючи інформацію з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб. Ці списки передаються його територіальним органам.

В ухвалі зазначено, що перевірки проводяться вибірково за рішенням керівника (заступника керівника) територіального органу Нацсоцслужби.

Якщо ВПО відсутня за фактичним місцем проживання, про це робиться відповідний запис до акту та залишається повідомлення про необхідність протягом 10 днів з'явитися до органу соцзахисту, в якому особа перебуває на обліку як ВПО, та пройти ідентифікацію.

Зазначається, що посадова особа територіального органу Нацсоцслужби протягом одного робочого дня передає акт органу соціального захисту населення за місцезнаходженням на обліку переміщеної особи.

І якщо переселенець, якого не було вдома, не з‘являється протягом 10 днів до органу соцзахисту для проходження ідентифікації, орган соцзахисту приймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця.

Саме так прописано механізм перевірок у постанові Кабінету Міністрів України.

"ОстроВ" звернувся з офіційним запитом до Національної соціальної сервісної служби України з проханням надати статистику, скільки переселенців втратили виплати в рамках нових перевірок.

Нам пояснили, що за результатами проведених вибіркових перевірок органами соціального захисту населення прийнято 11 335 рішень про припинення надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, які не прибули протягом десяти календарних днів до органу соціального захисту населення.

Найбільша кількість таких випадків у таких регіонах:

- Львівська область (2303 рішення),

- Дніпропетровська область (1521 рішення)

- Запорізька _ область (1445 рішень),

- Хмельницька _ область (647 рішень),

- Вінницька _ область (544 рішень),

- Рівненська _ область (518) рішень),

- Чернівецька _ область (493 рішення) область .

55-річна переселенка з Криму Ірина К., яка нині проживає в Ірпені та отримує соцдопомогу, розповіла "ОстроВу", що в середині грудня їй зателефонували з управління соцзахисту та попросили з'явитися протягом кількох днів для уточнення даних.

"Все було ввічливо і спокійно, це навіть не виглядало як якась перевірка. Я знала, що готуються перевірки, була до цього готова, тому що соціальна допомога – це важливе джерело доходу для мене. Я практично весь час перебуваю вдома, тож раптових "гостей" я не боялася.Набагато складніше було прийти в соцслужбу, тому що я живу на 12 поверсі, а світло в нашому будинку відключали не за графіком. Так що поїздка в ліфті - це для мене лотерея. Коли прийшла в управління, здивувалося кількості людей. Мабуть, вирішили півміста викликати. Загалом пару годин у черзі з криками, і мене прийняли, переглянули документи, запитали, де я живу, чи нічого в мене не змінилося, і відпустили", - розповіла вона.

На прохання нашого видання вона також розпитала співробітницю управління соцзахисту про те, як відбуваються перевірки та чого варто боятися.

"Там лише закотили очі. Вони й самі шоковані від цього всього. У них там і так роботи було багато, а тепер додалися перевірки по будинках. Працюють там переважно жінки 40-50 років, яким треба пішки обходити квартири, обдзвонювати людей. Світлана постійно немає, через це ліфти не працюють. Більше того, додзвонитися до людей неможливо, тому що з відключенням світла пропадає мобільний зв'язок. Як тут можна нормально працювати? Тому вони на місцевому рівні вирішили перевіряти переселенців на місці - тобто щоб вони самі приходили. Співробітниця пояснила, що перевірки націлені просто на уточнення актуальних даних і не націлені на масове позбавлення людей соціальних виплат, за її словами, для такої масштабної роботи у них просто не вистачає вільних рук. До того ж, поскаржилася вона, найближчим часом будуть скорочення", - розповіла переселенка "ОстроВу".

Не так пощастило 40-річній Ларисі В. з Одеси, яка внаслідок перевірки втратила виплати. Про це вона розповіла в одній із соціальних мереж.

"Що це відбувається? Я була на робочій зміні 2 доби, після цього у мене почалася законна відпустка, я поїхала до батьків до Київської області допомогти їм по господарству, тому що там нічого нормально не відновлюють і потрібна постійна допомога, то ліки привезти, то вікна вставити. Удома в Одесі не було тиждень. Живу в гуртожитку. Приїжджаю – сусіди кажуть, що приходили із соціальної служби, питали, де я. Їм усі розповіли, що я живу тут постійно, але зараз поїхала до батьків. Я приходжу до нашого місцеве відділення – а мені, сюрприз, кажуть, що всі виплати призупинено, бо я виїхала”, - пише вона.

Пізніше вона розповіла "ОстроВу", що спочатку їй не хотіли відновлювати виплати, оскільки "відповідний механізм не прописаний". Але після того, як жінка налякала оповіщенням у ЗМІ та зверненням у всілякі правозахисні інстанції, їй повернули соцдопомогу, але тільки з наступного місяця.

"Цілий місяць мене позбавили грошей за те, що я з'їздила до батьків на тиждень. Це що за закони такі? Це ж повне нісенітниця. Я написала про це в нашій переселенській групі в інтернеті, і мені написали чоловік 10 з подібними проблемами", - розповіла вона.

За словами міністра соціальної політики України Оксани Жолнович, в Україні фіксується близько 30% випадків неправомірно одержаних коштів на проживання. І не завжди це робиться зі злими намірами. Найчастіше велика кількість людей після повернення додому просто не знімається з реєстрації, тому й було ухвалене рішення про перевірку ВПО за списками.

"Ми зараз фіксуємо до 30% випадків, коли виплати надаються тим, хто не потребує. Я вважаю, що уряд має дбати про ці кошти, тому що майже всі соціальні витрати у нас здійснюються з трансфертів міжнародних партнерів, і вони хочуть бачити, що ми дуже економно і відповідально ставимося до витрачання цих коштів", - заявила вона на початку грудня 2022 року.

За інформацією "Острова", саме Міністерство соціальної політики ініціювало зміни до постанови Кабміну про поновлення перевірок переселенців .

"Це називається діяльність заради діяльності. Міністру потрібно було показати, що щось відбувається, що міністерство працює. Але, як завжди, ніхто не подумав про технічну складову в нинішніх умовах. До того ж, позбавити доходу помилково навіть одну сім'ю, наприклад, яка переїхала з Бахмута - це була б інформаційна "бомба". Тому вже через 2-3 тижні було вирішено згорнути лавочку. Щоправда, ініціатива про відміну масових перевірок вже прийшла від міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій", - зазначило джерело в Кабміні.

Із січня послаблення?

Про те, що масові перевірки місць проживання переселенців наразі не є актуальними, наприкінці грудня заявила віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Як держава ми зобов'язані проконтролювати цільове використання коштів. Разом з тим, не можемо допустити, щоб люди, які гостро потребують грошової допомоги, перебували під перевірками або помилково цієї допомоги втратили. Зараз, коли лунають повітряні тривоги, проблеми з електрикою та зв'язком, люди не повинні стояти в черзі в органах соцзахисту, щоб підтвердити актуальність зазначеного місця проживання. Потрібно чітко визначити підстави, за якими допускається проведення перевірок", – заявила вона.

В результаті було прийнято рішення проводити перевірки місць проживання переселенців виключно у випадках звернення правоохоронних органів до органів соцзахисту населення, за наявності підозри неправомірного отримання допомоги. Про що людину обов'язково повинні попередити телефонним дзвінком.

У решті випадків проведення вибіркових перевірок місць проживання внутрішньо переміщених осіб не допускається, - запевнила Ірина Верещук.

Також у Мінреінтеграції зазначили, що якщо ваші права було порушено, можна звернутися на гарячу лінію Уповноваженого з питань внутрішньо переміщених осіб: +38 (066) 813-62-39, 1548 або 1545.

Після заяви Ірини Верещук інформацію про те, що перевірки переселенців будуть проводитись у виняткових випадках, підтвердив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

"Такі перевірки будуть сфокусовані на тому, щоб перевірити дані, що надходять від правоохоронних органів, або від органів соціального захисту населення, або від органів місцевого самоврядування у разі, якщо будуть підстави вважати, що людина не проживає за місцем проживання, яке вона вказала під час реєстрації ВПО ", - заявив чиновник.

Також заступник міністра нагадав, що виплати для ВПО автоматично продовжено з 1 січня 2023 року. Одержувачам соціальної допомоги не потрібно наново подавати заяви для продовження виплат, немає потреби відвідувати ЦНАПи чи інші органи, зокрема соціального захисту. Вони триватимуть автоматично на період дії воєнного стану.

Примітно, що рішення про проведення перевірок у виняткових випадках було ухвалено лише на словах. Принаймні жодних змін до урядової постанови № 332 прийнято не було. Про те, що тепер перевірки відбуватимуться за новими правилами, нам відомо виключно зі слів віце-прем'єра Ірини Верещук та вже екс-заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка.

"ОстроВ" також звернувся до Національної соціальної сервісної служби України за роз'ясненнями того, як змінився процес перевірок з січня 2023 року. Там повідомили, що підставою для перевірки може стати не лише інформація від правоохоронних органів.

"З січня 2023 року перевірки фактичного місця проживання/знаходження внутрішньо переміщених осіб будуть проводитись у випадках надходження інформації від правоохоронних органів, органів соціального захисту населення та органів місцевого самоврядування щодо можливих фактів порушення норм законодавства внутрішньо переміщеними особами в частині не інформування факту їх переміщення ", – повідомили у Нацсоцслужбі.

За інформацією "ОстроВа", рішення про масові перевірки переселенців відкладено мінімум на кілька місяців. По-перше, уряд зараз не зацікавлений у нових скандалах, тим більше коли йдеться про 2000 грн на місяць для людей, які були змушені залишити зону бойових дій. По-друге, організувати перевірки виявилося технічно складно через повітряні тривоги, відключення електроенергії та часту відсутність телефонного зв'язку.

"Щойно обстановка хоч трохи налагодиться, спаде напруження, стане менше повітряних тривог, покращиться ситуація з електрикою, тоді і можна проводити ревізію. Давайте не забувати, що у нас отримують переселенські виплати ті, хто проживає в Донецьку та Маріуполі. Тож, загалом поквапились  із рішенням і фактично воно вже не діє", - повідомило джерело в уряді.

Він також зазначив, що спочатку Мінреінтеграції запропонувало повністю скасувати пункт про перевірки, але в результаті було вирішено, що це спричинить репутаційні ризики для Мінсоцполітики, яке ініціювало це рішення.

 

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті