«Лідери європейських держав змушені питати у Зеленського». Російські ЗМІ про Україну

Віддана кремлівська прислужниця - газета «Московский комсомолец» - відшукала такого собі «політолога, професора Вищої школи економіки» Марата Баширова, який «розшифрував» сенс «стрімкого вояжу» Володимира Зеленського країнами Європи. Поки інші кремлівські «експерти» пов'язують ці поїздки «з активізацією диверсій на території Росії» і стверджують, що Зеленський «просто втік, побоюючись відплати», Баширов копає глибше. Виявляється, стверджує він, усі ці візити «не пов'язані з поточними подіями в зоні СВО», і насправді - «все це димова завіса». Просто на Заході «готують мирні переговори», і «розуміють, що якщо переговорний процес і почнеться, то з боку Києва там має сидіти хтось адекватний...».

«Шукають спільні треки...»

Змовницьким тоном політолог-професор Баширов повідомляє «Московскому комсомольцу», що коли Зеленський «вирушив до Риму, зустрівся у Ватикані з папою римським Франциском, туди ж для контролю над Зеленським, щоб він нічого іншого не сказав і продовжував війну, прилетів глава британської розвідки MI-6 Річард Мур».

«Потім Зеленський військовим бортом вирушив до Німеччини, слідом до Парижа, де провів переговори з президентом Франції Макроном. Усе це, як мені здається, пов'язано з ініціативою Китаю щодо якогось мирного вирішення конфлікту в Україні. Німеччина і Франція шукають спільні треки для того, щоб представити узгоджену позицію Китаю. Тому Зеленський так стрімко і їздив трьома цими «точками» - до Риму, до Берліна, до Парижа», - переконує Баширов.

Він звертає увагу, що в пресрелізах і звітах щодо цього візиту йдеться про подальшу підтримку Києва, як фінансово, так і в плані поставок озброєнь, але запевняє: «При цьому, це все, звичайно, димова завіса. Йде пошук можливих «точок дотику». На сьогоднішній день Європа в плані переговорного треку набагато більш залежна від України, ніж це було, наприклад, рік тому. Тому лідери європейських держав змушені запитувати у Зеленського, розуміючи при цьому, що за його спиною стоять англосакси».

Щоправда, тут же Баширов спростовує свої ж попередні слова. «Я думаю, що в бесідах і розмовах робляться спроби промацати самостійність Зеленського. Хоча зрозуміло, що вона відсутня. Самостійність Зеленського повністю імітаційна, хоч би що він говорив і хоч би що він демонстрував. Ми з вами бачимо, що ця людина залежна. Багато хто звернув увагу на його фізичний стан. Звідси величезна кількість мемів, які з'явилися після інтерв'ю Зеленського західним ЗМІ», - явно непереконливий Баширов.

Те, що під час європейських візитів Зеленського «на Кремль полетіли безпілотники ЗСУ, потім Луганськ був двічі обстріляний ракетами англо-французького виробництва Storm Shadow», кремлівський політолог пояснює просто: «Це демонстрація того, що ЗСУ, начебто, намагаються здійснити контрнаступ. Озброєнь їм, насправді, передали величезну кількість. Ми, щоправда, багато чого з цієї маси знищуємо. Але Києву треба продовжувати демонструвати Заходу, що вони готові, що вони впираються, діють ефективно. Тому ЗСУ і йдуть на подібні провокації. З точки зору військової ефективності вони нікчемні. Це не має відношення до системного, потужного контрнаступу. Але, виходячи з медійної складової, звучить голосно».

Баширов також запевняє, що «вже зараз відбувається гальмування в низці поставок озброєнь Києву».

«Той самий Макрон за підсумками зустрічі із Зеленським у Єлисейському палаці заявив, що підтримка продовжиться, Франція передасть ЗСУ десятки одиниць бронетехніки, зокрема легкі колісні танки AMX-10RC. Але це не те, що потрібно Києву і Зеленському для ефективного наступу. Їм потрібні важкі танки, важкі артилерійські системи. Лідери європейських країн посміхаються, обіймаються із Зеленським, але він у підсумку не привозить своїм Збройним силам ту важку техніку, ті літаки, які вони просять. Єдина, хто постачає Києву далекобійні ракети, це Британія», - заспокоює Баширов.

«Звичайно, те, що британці поставили Києву крилаті ракети великої дальності Storm Shadow, звучить страшно. Але і це - завдання, яке можна вирішити, як з американськими системами HIMARS, - бравірує політолог. - ...Те ж саме буде і зі Storm Shadow. Тому, вояж Зеленського країнами Європи я б насправді назвав поточним зондажем».

«Те, що Зеленському не дали виступити на пісенному конкурсі «Євробачення», але «примусили» віддати 12 із 12 можливих балів Швеції, виглядає вже, як відверте використання. Але Швеції треба було піднести такий «пряник» за вступ до НАТО», - наївно переконує Баширов.

«Це несе загрозу для російських територій»

У політолога Баширова знайшовся однодумець, який також добре знає, як боротися з британськими ракетами Storm Shadow, - «про наслідки постачання Києву» цих ракет на сторінках газети «Известия» розмірковує головний редактор інтернет-проєкту MilitaryRussia Дмитро Корнєв.

«Слід зазначити, що свого часу, коли вирішувалося питання з танками, Великобританія першою дала добро на поставку Challenger2. Тепер вони дали добро на поставку Storm Shadow. Хто знає - можливо, табу знято, і слідом за Лондоном можуть дати добро американці на свої ATACMS, а там, можливо, й іще якісь ракети того самого класу можуть з'явитися - подібні системи озброєнь багато хто виробляє у світі. Відповіддю на цю загрозу може бути нарощування сил ППО і робота по базах зберігання і по точках базування літаків - носіїв цих ракет», - заявляє Корнєв.

На його думку, «так чи інакше, якщо ракети Storm Shadow вже отримані ЗСУ, це найбільш далекобійна система, яка є в їхньому розпорядженні, і з тих територій, які зайняті зараз українськими силами, такі ракети можуть застосовуватися по будь-яких цілях».

«У тому числі по цілях на території Росії. Хоча Великобританія заявляє: ЗСУ запевнили їх, що по російській території (у межах до 2022 року) Storm Shadow застосовуватися не будуть. Наскільки можна вірити цим заявам, питання риторичне. Нові ракети дадуть українським силам можливість діяти по глибоких тилах наших збройних сил, по пунктах управління, складах. Теоретично вони можуть працювати і по населених пунктах, причому на дальності до 250-270 км від точки пуску. А враховуючи, що ракета авіаційного базування, літак може спробувати проникнути крізь лінію бойового зіткнення. Це несе загрозу для російських територій. Теоретично можуть бути зачеплені Курська, Бєлгородська, Воронезька області», - визнає Корнєв.

«Звичайно, поява у ЗСУ такої системи озброєнь - не дуже хороша новина, - нарікає він. - Є навіть імовірність, що контрнаступ, який вони анонсували вже кілька місяців, затримався спеціально до отримання й освоєння цих ракет. З ними можливості ЗСУ стануть трохи вищими. Для нас це, звісно ж, неприємна мета, але, тим не менш, наша система протиповітряної оборони зможе з ними ефективно боротися. Особливо в тих місцях, де насичення засобами ППО достатнє».

Звідки у Корнєва така впевненість, особливо після знищення в один день одразу кількох вертольотів і літаків РФ, він не каже.

І продовжує заспокоювати, переконуючи: «Десь такі ракети можуть проскочити - там, де вони масовано можуть застосовуватися, якийсь відсоток може пройти до цілей. Але взагалі, для російської протиповітряної оборони це цілком штатна ціль, для ураження якої ці засоби, власне, і призначені. Які комплекси можуть працювати по таких цілях? Найбільш ефективний на останньому рубежі оборони - це «Панцир». По цих ракетах може застосовуватися «Тор», «Бук», особливо останніх модифікацій. Системи великої дальності С-300 і С-400 теж можуть вражати такі цілі».

Але й тут є заковика: «...В останньому випадку є проблема - якщо ракети йтимуть на надмалих висотах, вони можуть виявитися затіненими складками місцевості, і комплекси ППО можуть їх не побачити на великій дальності...».

«Прийняли рішення воювати до перемоги»

Офіційне видання уряду РФ - «Российская газета» - пафосно повідомляє, що «на одному із запорізьких напрямків тримають оборону добровольчі козачі загони «Кубань» (Барс-11), у складі яких пліч-о-пліч служать професійні контрактники, мобілізовані та добровольці».

«Загалом бойові завдання в зоні СВО виконують понад чотири тисячі козаків Кубані на різних напрямках. З початку спецоперації в Росії було організовано волонтерські об'єднання, які підтримують солдатів у зоні СВО. Добровольці з усієї Кубані не тільки відправляють на лінію зіткнення одяг, взуття, речі та продукти, а й самі виробляють тактичні пристосування для армії», - розповідає урядова газета про вторгнення в Україну немов про якусь гуманітарну місію.

«Перед поїздкою в зону СВО козаки Єкатеринодарського відділу отримали запчастини до великокаліберного кулемета «Корд». «Зараз заберемо і відвеземо сьогодні ж, - наголосив учасник СВО з позивним Лідер. - Кулемети ставлять на станини, які зараз виготовили на заводі. Слава богу, що заводчани нам не відмовили і пішли назустріч, допомогли. Вони роблять станину з низкою механізмів і напрямним прикладом, щоб збільшити сектор і кут обстрілу з більш точним попаданням у ціль. Після цього їх ставлять на бойову машину, яка виїжджає до певної точки для знищення живої сили противника», - дбайливо переказує «РГ».

«Крім того, козаки Єкатеринодарського і Пашківського відділів на чолі з отаманом Вадимом Черновим доставили гуманітарний вантаж козакам-добровольцям, які виконують бойові завдання в Запоріжжі. Разом із гуманітарною допомогою для бійців на передову передали видрукувані портрети родичів-фронтовиків і георгіївські стрічки, а також листи з побажаннями підтримки від учнів із козацьких класів і шкіл із регіональним статусом «козача освітня організація». Перед від'їздом духівник Єкатеринодарського козацького відділу ієрей Миколай Симора окропив святою водою козаків, які від'їжджають на передову, і супроводжуючих», - прямо таки ласкаво інформує газета російського уряду.

«Хочеться, щоб якомога більше людей зрозуміли й усвідомили важливість того, що відбувається. Не чекали, коли їхні сім'ї торкнуться військові дії, а допомагали зараз. І необов'язково вирушати добровольцем у зону спецоперації. Достатньо надати гуманітарну допомогу. Навіть добрим словом ви підтримуєте наших бійців. До речі, козаки ухвалили рішення воювати не за терміном контрактної служби, а до перемоги...», - з розчуленням підсумовує «Российская газета».

«А ми справді не можемо...»

Депутат російської Держдуми Віктор Водолацький обіймає начебто мирну посаду - «першого заступника голови комітету у справах СНД, євразійської інтеграції та зв'язків зі співвітчизниками». Однак, за сумісництвом він - ще й «козачий генерал, отаман «Всевеликого війська Донського», і «герой ЛНР». А це зобов'язує його періодично одягатися у військову форму і з виглядом «миротворця» виїжджати на окуповану територію України. Під час чергової такої поїздки Водолацький потрапив під обстріл Луганську та «отримав поранення». Про це він розповів «Парламентской газете».

«З приводу травм - обличчя і нога постраждали трохи. У лікарні наклали кілька швів, чимось там помазали - тож нічого серйозного не сталося, - заспокоює читачів генерал-отаман. - Дві ракети прилетіли на територію непрацюючого заводу. Там навколо густонаселений район, зовсім поруч стоять кілька житлових багатоповерхівок. Ми припускаємо, що саме на них спочатку і наводилася артилерія, але завод, оскільки там є високі металеві конструкції, перетягнув ракети на себе. Було свято - День Луганської Народної Республіки. Багато людей гуляло на вулицях, зокрема й діти. У момент обстрілу - це було о 19:20 - я якраз перебував неподалік, повертався з лінії бойового зіткнення, з розташування своєї бригади. Відповідно, питання «що робити?» навіть не виникло - розвернув машину і поїхав до місця НП».

«Почув крики людей, які просили про допомогу. Незабаром нагодився голова уряду ЛНР Сергій Козлов - він якраз там живе неподалік. Разом почали надавати постраждалим допомогу - і в цей момент пошкоджені конструкції заводу завалилися, накрили нас цеглою і металевим облицюванням. Так все і сталося», - розповів Водолацький про свій скромний подвиг на пару з Козловим.

Московський депутат нарікає, що артилерійські обстріли Луганська чомусь «помітно посилилися».

«Сьогодні з мирного міста Луганськ перетворився на місто, яке обстрілюють буквально щодня. Людей це, звичайно, турбує і тривожить, вони шоковані і не розуміють, чому ми не можемо запобігти обстрілам. А ми дійсно не можемо. Річ у тім, що наш противник застосовує, я б сказав, єзуїтську тактику. Спочатку на наші позиції запускаються звичайні розвідувальні дрони. Потім - ударні. Потім - ракети, які ми вміємо збивати. Ну і, нарешті, ці самі англо-французькі Storm Shadow, з якими нам раніше працювати не доводилося. Таким чином, по-перше, вони змушують нас витрачати боєприпаси, а по-друге, вираховують, коли в наших знарядь час перезарядки і коли вони, відповідно, небоєздатні. І саме в ці моменти запускають ці самі нові ракети», - розкриває підступний задум противника Водолацький.

І тут же заспокоює: «...Я не думаю, що тут доречно говорити про початок контрнаступу. На мій погляд, уся справа виключно в передачі ракет. З'явилася нова зброя - нею почали активно користуватися, відкрилися нові можливості для збройних сил України, ось і все пояснення того, що відбувається».

Знає він і що потрібно «робити, щоб захистити мирних громадян».

«Потрібно посилювати протиракетну оборону, звичайно, виділяти додаткові ресурси на захист наших територій та їхнього населення... У нас пройде з цього приводу зустріч робочої групи з СВО з представниками Міністерства оборони, будемо там ці питання вирішувати. Щойно щось стане точно відомо, я обов'язково про це повідомлю», - багатообіцяюче підсумовує гість-окупант із Москви.

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Світ
16.04.2024
10:17

«Енергійний контрудар може стати джокером у рукаві Сирського». Російські ЗМІ про Україну

"Загальна оцінка українських резервів приводить до висновку: наявних сил і засобів командуванню ЗСУ не вистачить для проведення стратегічного наступу. Але їх достатньо для енергійного контрудару оперативного масштабу на одному напрямку".
Всі статті