Крим: рік розпачу та погляд у майбутнє

Чим запам'ятався минулий рік мешканцям окупованого Криму? Одні згадують масовані атаки на військові об'єкти, повітряні тривоги та "знайомство" з бомбосховищами, інші – рекордне підвищення цін на різні товари та послуги, треті – найбільш провальний туристичний сезон.

"Найкраще, що можна зробити, це просто забути 2023 як страшний сон. Минулого року ми відчули на собі всі "принади" війни: від вибухів до економічних наслідків. Якщо у когось були якісь ілюзії з приводу того, що все швидко закінчиться і налагодиться, або що у Росії наймогутніша ППО та інша зброя і ніхто не посміє на її території щось підривати, то вони всі розчинилися. Минулий рік чітко продемонстрував, що Крим – це не прифронтова територія, а справжнісінький фронт. З усіма наслідками, що випливають", розповів "ОстроВу" житель Севастополя Олександр, який наприкінці минулого року остаточно переїхав на материкову частину РФ.

"ОстроВ" поспілкувався з кількома жителями Криму, і всі вони зазначають, що це був найгірший рік за останні десятиліття.

"Все погане, що могло статися, сталося минулого року: нова атака на міст, удари по кораблях, підводному човні, аеродромах, військових базах, купа безпілотників, тривога, сховища, небувала інфляція на всі товари та послуги, навіть погода розлютилася на Крим. Я вже мовчу про відтік людей звідси, що триває, особливо це стосується молоді", зазначає мешканка Сімферополя Катерина М.

"Місцева влада" також не приховує песимістичного настрою. Кримський «депутат»-комуніст Сергій Богатиренко основними проблемами для мешканців півострова назвав відсутність доступного житла, робочих місць та гідної заробітної плати. Окремо виділив проблеми із демографією у Криму.

"Народженість нижче смертності в 1,7 рази! Невпевненість у завтрашньому дні не дозволяє жінкам йти на цей відповідальний крок – стати матір'ю вперше або зважитися на ще одну дитину. Кожен другий шлюб розпадається, зокрема через побутові проблеми: відсутність житла, садків, роботи", підбив підсумки року для кримчан "депутат".

"ОстроВ" з'ясовував, як ще один рік війни вплинув на життя кримчан.

Війна

За словами міністра оборони Великобританії Гранта Шаппса, за останні чотири місяці 2023 року було знищено 20% Чорноморського флоту РФ, а домінування Росії у Чорному морі перебуває під загрозою.

Довгий час місцеві жителі сприймали війну як "десь далеко". Але минулий рік, як вони самі зізнаються, став холодним душем для багатьох кримчан.

"Війна не десь там, не поряд, вона вже у нас. Це розуміння дуже довго формувалося, але тільки друга половина року сформувала його остаточно. Долетіти може куди завгодно і що завгодно. Так що охочих до закінчення війни (або СВО) стало набагато більше. Ні перемоги, ні капітуляції, а саме закінчення”, каже мешканка Євпаторії Світлана Н.

Багато що змінилося наприкінці вересня 2023 року. Після атаки на штаб Чорноморського флоту РФ у Севастополі місцеві жителі вперше дізналися, що це таке: сигнали повітряної тривоги та бомбосховища.

За словами так званого губернатора Севастополя, Михайла Развожаєва, місто з моменту атаки на штаб ЧФ РФ перейшло "в нову ситуацію", яка вимагає від влади та городян системного реагування на те, що відбувається, і чітких злагоджених дій. Щоправда, як показала практика, окупаційна влада виявилася неготовою до подібного, чим викликала бурю обурень серед місцевих жителів.

"І кому потрібна ця показуха? Ви спочатку щось зробіть, а потім уже презентуйте людям. Півтора роки йде війна, а вони за один день вирішили тривоги запровадити. Ну включили ви тривогу, і що далі? За словами сина, який під час тривоги був у школі, всіх попросили пройти в спортивний зал, який знаходиться на першому поверсі з панорамними вікнами... Ви собі можете уявити? Туди зігнали півшколи, дихати нема чим, туалет один, води немає, все кричать, галасують. Деякі класи взагалі продовжили навчання. Це дурдом", говорив тоді "ОстроВу" житель Севастополя Михайло.

Через кілька місяців севастополець розповів нам, що за цей час нічого не змінилося. Бомбосховища досі нормально не функціонують, сигнали повітряної тривоги спрацьовують через раз і не в усіх районах, іноді звучать уже після перших вибухів.

Питання про стан укриттів прокоментував російський «голова» Севастополя Михайло Развожаєв, який дав зрозуміти, що місто ремонтом та обладнанням сховищ не займатиметься.

"Не чекайте, що хтось прийде і зробить там запаси води, встановить крісла, настили, зроблять вентиляцію. Упорядкувати всі тимчасові укриття неможливо, на це потрібні мільярди. Ми готували сховища ще рік тому, поки в Севастополі було відносно спокійно. Але те, що відбувається зараз це вже реальність. І все передбачити неможливо", написав він у своєму Telegram-каналі.

Останнім часом, за словами місцевих мешканців, посилюється психологічний тиск. Наприклад, вже на початку 2024 року в Севастополі стали з'являтися листівки, в яких повідомляють про нібито заплановані українські атаки на Севастополь. "Місцева влада" назвала фейком такі оголошення, але "психологічний ефект залишився".

"Це також проявляється у коментарях у соцмережах: що там тільки не пишуть. Іноді зламують радіо, телебачення і туди пускають повідомлення із погрозами", каже мешканка Сімферополя Катерина М.

 Окремо кримчани звертають увагу на постійні заяви від української влади та західних лідерів про те, що Крим буде відвойовано Україною.

Наприклад, президент Володимир Зеленський вважає, що у 2024 році Крим та пов'язана з ним битва у Чорному морі стануть центром тяжіння війни.

"Ізоляція Криму, незаконно анексованого Росією в 2014 році, і зниження російського військового потенціалу на півострові є надзвичайно важливими для нас, тому що це спосіб зменшити кількість атак з цього регіону", заявив він в інтерв'ю The Economist.

Президент переконаний, що успішна операція стала б "прикладом для світу", а також мала б великий ефект усередині Росії: втрата центрального елемента кремлівської пропаганди показала б, що "тисячі російських офіцерів загинули лише через амбіції путіна".

Колишній командувач армії США в Європі Бен Ходжес також вважає, що Україна продовжить чинити тиск на росіян в окупованому Криму.

"Найбільш стратегічно важлива частина України, окупована Росією, те, що ми називаємо "вирішальною територією" – це Крим. Україна зробить усе можливе, щоб продовжувати чинити тиск на росіян, щоб зробити неприйнятним для них перебування російського військово-морського флоту в Севастополі, а також російських сил на кримських авіабазах та їхніх баз матеріально-технічного постачання у Джанкої", заявив він.

Севастополець Олександр зазначив, що саме через подібні заяви він ухвалив рішення залишити свій будинок і переїхати вглиб Росії.

"Я все розумію, Україна може так говорити, але постійно про це слухати – це психологічно дуже важко. Як би я не любив свій будинок, я все ж таки прийняв рішення виїхати. Сподіваюся, що через кілька років зможу повернутися в безпечний, процвітаючий, туристично привабливий Крим. А зараз він фактично залучений до військових дій і перебувати там вкрай небезпечно", сказав він "ОстроВу".

Ціни

Кінець минулого року відзначився неприємним для півострова "рекордом" Крим посів перше місце щодо зростання цін на яйця в РФ.

Згідно з офіційною статистикою, Крим в антирейтингу закріпився у лідерах із великим відривом – вартість яєць підскочила на 68,11%. Севастополь посів 6-е місце зі зростанням 56,48%.

Зазначимо, що у ряді продуктових магазинів Криму та Севастополя ціна десятка яєць перевищила позначку 200 рублів за десяток (приблизно 85 грн).

"У мене просто немає слів щодо цін на яйця. Вони стали золотими. Немає навіть соціальних цін для пенсіонерів. Яйця – це основний продукт, яким я харчуюсь, тому я сильно відчула на собі різкий стрибок цін. Зараз почали завозити з Туреччини та Білорусі, але до Криму вони не доходять, кажуть, складна логістика. Отже зараз яйця доводиться економити і замислюватися про те, скільки штук розбивати в омлет", каже пенсіонерка із Севастополя Раїса Омелянівна.

У місцевих групах у соціальних мережах кримчани не соромляться висловлювати своє обурення щодо зростання цін:

- "Які ціни будуть у новому році на курячі яйця і взагалі на продукти, на м'ясо, якщо зараз хамса коштує 400-500 р за 1 кг? Пенсії піднімуть на копійки, а ціни на все злетять на мільйони".

- "Все клас, зате зарплати стабільно стоять на місці! Скоро зарплати вистачатиме після зарахування рівно на один день".

– "У 90-х люди курей на балконах тримали і не скаржилися".

Цікаво, що в "міністерстві промислової політики Криму" однією з причин підвищення цін назвали "збільшення обсягу поставок м'яса птиці в нові регіони Росії, у зв'язку з чим відбувся перерозподіл сільськогосподарської продукції, що вирощується".

І лише через місяць після різкого подорожчання цін на яйця глава Криму Сергій Аксьонов доручив міністру промислової політики провести моніторинг цін на продукти до 1 лютого. На сьогодні день ціни все ще тримаються на найвищому рівні.

Але справа не лише у яйцях. За останній рік ціни злетіли практично на все. Невипадково Крим та Севастополь не потрапили навіть до топ-35 соціально благополучних регіонів РФ (згідно з рейтингом Фонду розвитку громадянського суспільства, який підготовлений на основі співвідношення середньої заробітної плати до розрахункової мінімальної вартості життя).

За даними так званого "кримського Управління федеральної служби статистики", 2023 року на півострові значно зросли ціни на будівельні матеріали. Так, на більш ніж 30% подорожчав тарований цемент, металочерепиця піднялася в ціні майже на 24%, а червона цегла – більш ніж на 10%.

За рік також подорожчало паливо (дизельне паливо – на 27%, газове моторне паливо – на 17,52%, бензин марки АІ-98 та вище – на 17,97%, бензин АІ-95 – на 15,98%, бензин АІ -92 на 13,31%).

Вартість послуг пасажирського транспорту порівняно з даними минулого року зросла на 20,64%, що багато в чому пов'язано з підвищенням цін на пальне. При цьому найбільше (на 43,48%) порівняно із минулим роком подорожчала вартість проїзду у таксі.

Проїзд у міських автобусах, а також у трамваях та тролейбусах подорожчав на 22,47%, у міжміських автобусах – на 13,06%. Квитки на потяги далекого прямування зросли в ціні на 29,56%.

Згідно з аналізом даних Росстату про споживчі ціни, у Криму за рік більш ніж на 50% зросли ціни на моркву, буряк, свіжі помідори, лимони, груші. Більш ніж на 100% на півострові подорожчали апельсини.

Ціни на медикаменти теж не відстають, як повідомляє Кримстат, у Севастополі з початку року вони подорожчали на 9%.

Кримські інтернет-провайдери також почали піднімати ціни на послуги вони в середньому зросли на 5-15%. На думку російських експертів, провайдерам потрібні кошти на закупівлю дорогого через санкції обладнання. А інших джерел доходів для модернізації та розширення мереж, окрім підвищення тарифів, у них практично немає.

У новому році також не варто чекати на покращення. Уряд Росії затвердив розклад зростання комунальних тарифів на 2024 – 2028 рік по регіонах. Так, у Криму на 2024 рік це значення становить 9,5% (у Севастополі – 10,6%).

В цілому ж річна інфляція в Криму (згідно з офіційними російськими даними) станом на жовтень 2023 року склала 7,54%, перевищила при цьому загальноросійський показник (6,69%).

Основною причиною рекордних цін на півострові називають складну логістику.

"Вибухове зростання цін на низку продуктів у Севастополі та Криму пояснюється тим, що деякі виробники не хочуть доставляти товари до регіону через можливі ризики. Плюс Кримський міст, який весь час відкривається і закривається. Витрати логістів зросли, тож не дивно, що ціни теж виросли", вважає незалежний консультант з просування продовольчих товарів у торговельні мережі Михайло Лачугін, якого цитують росЗМІ.

Туризм

"Незважаючи на позитивну динаміку ринку внутрішнього туризму, результати літнього сезону на курортах Чорноморського узбережжя цього року виявилися скромними. Через холодний червень і повені на півдні країни, а також пробки на Кримському мосту через серію вибухів потік відпочиваючих на півострів скоротився на 25–30%", підбили підсумки туристичного сезону російські ЗМІ.

За словами "голови Криму" Сергія Аксьонова кількість відпочиваючих за 2023 рік склала 5,2 млн туристів, що на 20% нижче за рівень 2022 року.

Щоправда, пізніше він зазначив, що не всі з цих 5,2 млн приїжджих є туристами. "Ми не знаємо, хто їде відпочивати, хто у відрядження", зазначив "чиновник".

Так званий "глава кримського парламенту" Володимир Константинов наводить скромніші цифри. Він вважає що, за підсумками 2023 року туристичний потік у Крим становив 4-4,5 мільйона осіб.

Більшість з них (58%) прибуло Кримським мостом на автомобілях і автобусах, на поїздах 28%, по сухопутному маршруту через так звані "нові території РФ" 14%.

Зазначимо, що у 2022 році, згідно зі статистикою від "місцевої влади", у Криму відпочило 6,5 млн туристів, а роком раніше (до повномасштабного вторгнення) 9,5 млн.

Навіть якщо вірити офіційній статистиці від окупаційної влади, то повномасштабна війна знизила (якщо не вбила) туристичний потік до Криму щонайменше вдвічі.

"Я б оцінив рівень зниження туристичного потоку на півострів ще песимістичніше. Адже раніше їхали платоспроможні туристи, які знімали готелі, будинки, витрачали гроші на ресторани, екскурсії та поїздки Кримом. Зараз той мізер, який їде, це переважно бюджетники в державні будинки відпочинку. Вони заселяються і живуть там, ніяк не розвиваючи економіку півострова. Ось і весь туризм. Він помер у 2023 році, залишилася жалюгідна подоба", сказав один з місцевих турагентів Сергій.

Офіційні звіти російських туроператорів розкривають більше подробиць щодо провального сезону:

1) Російський туроператор "Алеан" зазначає, що кількість бронювань у Криму цього літа скоротилася вдвічі, тоді як у Сочі зросла на 5%.

2) Сервіс бронювання "Твіл" повідомляє, що кількість бронювань у Севастополі знизилася на 66%, а в Євпаторії на 69%. У зв'язку з цим середня вартість ночі проживання в останній скоротилася на 21% – до 3,8 тис. рублів.

3) За даними Ostrovok.ru, кількість бронювань у Криму скоротилася на 50-60% порівняно з 2022 роком, тоді як у Краснодарському краї збереглася на рівні минулого року.

Наступного року "місцева влада" поставила невисоку планку щодо кількісті туристів. Так званий "глава кримського парламенту" Володимир Константинов хоче наростити туристичний потік у 2024 році до 6-6,5 млн. відпочиваючих. Як він це зібрався робити велика загадка, враховуючи удари по півострову, що продовжуються, логістичні складнощі та рекордні ціни на продукти.

P.S.

Декілька місцевих жителів Криму розповіли "ОстроВу", що нещодавно почали активно ходити чутки про те, ніби війна закінчиться влітку 2024 року, і тоді життя на півострові налагодиться (у тому числі і в туристичній галузі).

"Мовляв, треба ще трохи потерпіти. Не знаю, звідки пішла така чутка, але про це говорять у транспорті, на роботі, на вулицях. Ще кілька місяців тому не було таких розмов і близько, а зараз кожен третій про це скаже, якщо запитати. Можливо, люди просто видають бажане за дійсне, можливо, це хитрощі влади, щоб заспокоїти громадян, а можливо – хтось щось знає", розповіла мешканка Євпаторії Світлана М.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті