Як вижити мешканцям багатоповерхових будинків в Україні, якщо взимку не буде опалення

Російські терористичні війська продовжують атакувати енергетику України. Через велику кількість пошкоджень на об'єктах критичної інфраструктури, країна опинилася на порозі найважчої зими у своїй історії. І добре, якщо зима буде не холодною. Але якщо температура впаде нижче за мінус 5 градусів, населенню доведеться дуже непросто.

«ОстроВ» вивчив світовий досвід і поговорив з експертами, щоб зрозуміти: як українцям вижити взимку, якщо проблеми з електроенергією продовжуватимуться, а опалення (особливо у нещодавно звільнених регіонах) так і не з'явиться.

Чому тепла може не бути?

Спочатку трохи теорії: як взагалі опалення потрапляє в наші будинки? Якщо ви живете в стандартній багатоповерхівці, в якій не передбачено індивідуальне опалення, то схема приблизно така: ТЕЦ нагріває теплоносій, і трубами, через все місто, тепло надходить до вас в будинок. Спочатку воно йде в тепловий вузол, що зазвичай розташований у підвалі будинку, а звідти вже в батареї вашої квартири. Віддаючи тепло, теплоносій остигає, після чого йде назад на ТЕЦ. Найчастіше теплоносій – це звичайна вода з додаванням присадок, які запобігають відкладенням у батареях та трубах.

Тобто першим ступенем виробництва тепла для вашого житла є теплоелектростанціі. Саме по цих об'єктах найчастіше спрямовують свої атаки російські окупанти.

Скільки будинків можуть потрапити до зони ризику і що взагалі зараз із опалювальним сезоном в Україні? «ОстроВ» звернувся до Міністерства розвитку громад та територій України, щоб дізнатися, як складаються справи з опалювальним сезоном на підконтрольній території.

«Станом на 01.11.2022 в країні (за винятком Херсонської та Луганської областей) було підключено до централізованого опалення 23357 житлових будинків (саме будинки, що мають централізоване опалення), а станом на 07.11.2022 – 46735 з 749 %).

Мінрегіон не проводить моніторингу стану підключення житлових будинків, що мають індивідуальне опалення. Водночас повідомляємо, що в рамках моніторингу підготовки до опалювального періоду 2022/23 року загалом по країні мало бути підготовлено 151 358 житлових будинків (включаючи Херсонську та Луганську області). Станом на 01.10.2022 р. фактично підготовленими були 141 163 житлові будинки », – відповіли у Мінрегіоні.

Як вижити, якщо немає опалення?

В інтернеті є багато різних лайфхаків, які допомагають обігріти квартиру, якщо комунальне благо у вигляді опалення так до вас і не дісталося. В Україні потрібно робити знижку ще й на військові дії та віялові відключення електроенергії, що впливають на роботу ТЕЦ. Але деякі з цих порад можуть стати корисними.

Наприклад, існують портативні газові обігрівачі. Це пристрій, який схожий на звичайну тарілку, яка підключена до невеликого газового балона.

Ще одна порада - якщо на вулиці сонячна погода – максимально забезпечити проникнення сонячних променів у квартиру. Це навряд чи дасть вам багато тепла, але певною мірою підвищить температуру повітря. Це добрий варіант, якщо у вас сонячна сторона. Коли ж сонця немає, максимально ущільніть підвіконня і щільно засмикуйте штори – це перегороджує шлях холоду.

Якщо вивчати досвід інших країн, то, наприклад, у Грузії в 90-х, у більшості квартир просто ставили пічки-буржуйки, з виведенням димарів у вікна чи кватирки. Для цього скло в рамах міняли на жерстяні листи, і вже в них вирізали круглі отвори для труб. На цих пічках можна було і готувати їжу. Звичайно, відразу зріс попит на дрова.

Кабмін йде на допомогу

Міністерство розвитку громад та територій підготувало інструкцію щодо виживання громадян в умовах відсутності централізованого опалення. Там радять зробити низку простих речей, які допоможуть утеплити ваше житло:

  • Провести профілактику металопластикових вікон, ущільнити вікна та двері;
  • Визначити та підготувати одну кімнату для обігріву на випадок екстреної ситуації;
  • Відсунути меблі від батареї, забрати штори, зняти декоративні панелі;
  • Наклеїти тепловідбивний екран із фольги на стіну за батареями;
  • Викликати спеціаліста для перевірки розеток та електропроводки;
  • Підготувати план дій у разі надзвичайної ситуації.

Також у соцмережах можна знайти корисні поради від платформи Ukraine Now .

Держава, зі свого боку, вжила заходів щодо підготовки до холодного періоду року у кожному районі.

« Урядом було доручено підготувати та затвердити Комплексні плани проходження осінньо-зимового періоду 2022/23 у розрізі кожного району відповідного регіону з визначенням сценаріїв реагування у разі кризових ситуацій, у тому числі щодо формування резервів індивідуальних приладів виробництва теплової енергії, необхідного обладнання та матеріалів для проведення аварійно-відновлювальних робіт на об'єктах життєзабезпечення А також, забезпечення резервними, автономними та альтернативними джерелами енерго та теплопостачання.

Ці плани було розроблено кожною областю у межах кожного району відповідного регіону. Мінрегіоном у цілодобовому режимі здійснюється моніторинг ситуації та оперативне реагування на виявлені загрози проходження опалювального періоду 2022/23 року », – повідомив «ОстроВу» директор департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування Андрій Ведмідь.

У разі виникнення кризових (аварійних) ситуацій у Міністерстві рекомендують населенню прислухатися до оголошень місцевих органів самоврядування та центральних органів виконавчої влади.

Щодо приватних будинків, то влада працює над забезпеченням жителів України достатньою кількістю дров.

«Мінрегіон спільно з Міністерством фінансів України та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України опрацьовувалося питання щодо можливості використання коштів місцевих бюджетів на придбання дров'яної сировини для населення деокупованих/розташованих у районі проведення військових (бойових) дій територій.

Так, Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 27.09.2022 №1075 «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України», згідно з яким, придбання у період дії військового стану деревини паливної для безоплатної видачі населенню територій, що прилягають до зони проведення військових (бойових) дій, а також компенсацію витрат, пов'язаних із доставкою деревини паливному населенню», – зазначив Андрій Ведмідь.

Ще однією постановою Кабінету Міністрів України (від 08.10.2022 № 1139 «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, які зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України») передбачено придбання у період дії військового стану, паливної деревини для безоплатної видачі населенню територій, що прилягають до зони проведення військових (бойових) дій, а також компенсацію витрат, пов'язаних з доставкою деревини населенню. Наскільки цей механізм ефективно виконуватиметься, вже залежить від влади на місцях.

Наступна зима буде найважчою в історії незалежної України. Але українці не мають іншого вибору: треба зробити все, щоб залишитися живими.

Данило Вереїтін, «ОстроВ»

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті