Кордони з «великою батьківщиною». Донецький щоденник

Жителям "республіки" після "входження" до складу РФ обіцяли прибрати кордони. Власне, за логікою речей це мало статися, тому що ми ж тепер "одна країна". Але не все так просто у королівстві кривих дзеркал. Росія похапцем провела "референдум" і нахабно заявила про свої права на нашу територію. А от кордони, як виявляється, не надто поспішає прибирати.

Хто уважно стежить за перебігом «історичних» подій, зауважив, що цей сценарій уже озвучив 26 вересня депутат Держдуми Росії Антон Гетта. У телеграм-каналі "WarGonzo" він пояснив, чому кордони між "ЛДНР" і Росією будуть існувати і після їх входження до складу РФ: " Контроль все одно здійснюватиметься через наявність у республіках великої кількості зброї та різниці в законодавствах щодо регламенту її використання та зберігання. Тобто кордону та митниці не буде, але залишаться контрольно-пропускні пункти ”.

Глава "республіки" Денис Пушилін, щоб охолодити невдоволення нових російськопідданих тим, що вони, як і раніше, не зможуть вільно переміщатися "своєю країною", 4 жовтня у своєму телеграм-каналі звернувся до народу з роз'ясненням: " На якомусь етапі у нас буде все ж таки паспортний контроль на кордоні і буде контроль на перевезення заборонених предметів, насамперед це стосується зброї, боєприпасів, вибухівки... щоб та зброя, яку постачає весь світ, НАТО, у тому числі Америка, Німеччина, не ринула на територію великої країни. Щоб тут усю її вилучити і цю зброю утилізувати ”. Тобто не російська зброя та боєприпаси, а та, яка зараз знаходиться на території України і якимось дивом може опинитися на території "великої країни". Вони там, мабуть, думають, що це так же легко здобути, як унітази з пральними машинами.

Отже, після акту "приєднання" "ДНР" до РФ слово "кордон" замінили на "контрольно-пропускний пункт", але для людей, які перетинають КПП, насправді нічого не змінилося. Вони змушені стояти у чергах та проходити паспортний контроль, як і до "возз'єднання". І як надовго можна застрягти на лінії розмежування, нікому не відомо. Ті, хто часто здійснює поїздки до Росії та назад, створили групу, де поділяються інформацією про ситуацію на тому чи іншому пункті пропуску.

Якщо проаналізувати завантаженість ділянки прикордонного контролю, то автомобілісти пишуть, що швидко проїхати можна рано-вранці.

Незважаючи на ретельну перевірку документів у чоловіків призовного віку та пошук заборонених предметів (зброї, боєприпасів, вибухівки), до Росії виїхати можна швидше, ніж в'їхати до "ДНР". Бо у бік "республіки" прикордонники не поспішають виконувати свою роботу. Водії скаржаться, що на КПП з боку РФ довго тримають шлагбауми закритими. То у них зміна, то комп'ютери зависли, то світла немає. Хоча, якщо черги на виїзд із «ДНР» ще можно пояснити контролем за зброєю, то, де-факто, прикордонний контроль на в'їзді до «республіки» з «великої країни» виглядає дивно – звідти що заборонене можуть везти?


Можна спробувати пояснити, які основні чинники впливають на пропускну здатність КПП. І перше, що лежить на поверхні – один пункт пропуску практично не працює для цивільного населення. Як повідомляють перевізники, Новоазовський напрямок зараз завантажений вантажним транспортом. Через цей пропускний пункт везуть будматеріали для відновлення інфраструктури Маріуполя. Туди ж відправляють громадян України, які потребують "поглибленої перевірки". А решті просто не рекомендують туди їхати та розвертають на блок-постах , які розташовані вздовж траси на Новоазовськ. Саме через цю ділянку заїжджає із РФ і військова техніка.

І не останню роль відіграла заява Пушиліна про те, що "планується найближчим часом зробити суміщєний один пост, що спростить максимально перетин кордону". Це, по суті, і змусило всіх заробітчан із Криму скоріше повернутися додому. Тому що вони сприйняли цю інформацію із точністю до навпаки. Вони подумали, якщо працюватиме лише один пост, то навантаження на нього значно зросте. Та ще й сезон уже закінчився. І тепер кожен день перебування на південному узбережжі їм коштуватиме грошей, які вони заробили для життя в Донецьку в осінньо-весняний період. Ось, власне, це пояснює дивний факт масового повернення донеччан. І на сьогодні найбільше навантаження спостерігається на Успенці, оскільки саме через цей пропускний пункт налагоджено транспортне сполучення із Кримом.

Люся Молчанова, Донецьк, для «Острова»

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті