Місто можливо, не відновлюватимуть - воно практично повністю зруйноване. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, як завжди, багато брехали. Брехали про загибель українських військовополонених у Оленівці, брехали про те, як налагоджується життя на окупованих територіях…

Единожды соврав…

Потоки брехні щодо вбивства захисників Маріуполя в СІЗО Оленівки російська пропаганда почала лити одразу після трагедії. Спочатку "докази" причетності до цього злочину ЗСУ зводилися до демонстрації розкладених на лаві уламків боєприпасів, якими українські війська нібито вдарили по колонії. Потім, коли ООН та Червоний хрест вимагали допустити на місце експертів, у всіх засобах масової інформації почали брехати, що російська сторона не лише готова до міжнародного аудиту, а й самі запрошує авторитетних фахівців.

В решті решт до колонії в Оленівці приїхав VIP-чиновник з РФ, який привіз із собою безіменних "журналістів" та "експертів". "Председатель Либерально-демократической партии России (ЛДПР), глава комитета Госдумы по международным делам Леонид Слуцкий сегодня посетил исправительную колонию в Еленовке под Донецком… Место обстрела также посетили Министр иностранных дел ДНР Наталья Никонорова, руководитель представительства ДНР в СЦКК Руслан Якубов, а также журналисты и эксперты", – радісно написали усі місцеві ЗМІ.

Брехливість цієї інформації наочно підтверджує склад "туристичної групи" - серед "представників громадських організацій", наприклад, було названо громадян Нікарагуа та Північної Кореї.

Трохи згодом на зміну офіційним повідомленням прийшли репортажі з місця "екскурсії". Якщо уважно їх читати, що стає зрозумілим, що ніхто з привезених товаришем Слуцьким гостей нічого не з'ясовував, у деталях не розбирався. "Експерти" вислухали приготовані для них версії, поспілкувалися з ретельно відібраними "очевидцями" і спокійно поїхали з Оленівки, залишивши за собою шлейф фейків, якій погано тхне.

Так, наприклад, якийсь донецький журналіст під ніком "Старий шахтар" визнав, що нібито "міжнародна інспекція" пробіглася колонією, як-то кажуть, галопом. "Все прошло одним днем – быстро и оперативно. Гости утром вылетели из Москвы, а вечером уже в нее вернулись", - не уточнив він скільки годин або навіть хвилин ці гості позували перед камерами і зображували об'єктивний розгляд.

Основну увагу автор репортажу приділив зовнішньому вигляду запрошених. Про "ділові якості" фейкового "міністра закордонних справ ДНР" Наталії Ніканорової він згадав лише в контексті того, що вона "очень красивая" і була одягнена у "футболку с краткой политической программой: "Za освобождение и воссоединение Донбасса". Авторитет російського чиновника, на думку репортера, підкреслював той факт, що "несмотря на жару, представителем законодательной власти России был соблюдён строгий дресс-код – пиджак и галстук".

Власне, інспекція звелася до того, що "екскурсовод" у тезах розповів "общественникам и журналистам" те, що вони повинні написати у своїх звітах про відрядження: "Небольшая пресс-конференция состоялась непосредственно в сгоревшем помещении, где содержались пленные азовцы".

"Для собравшейся публики вывели в прогулочную зону и четырех азовцев, оставшихся в живых. Они подтвердили ракетный обстрел. Конечно, скептики могут возразить, что их запугали злые дэнэровцы. Да, пленные были напряжены, как и все бы напряглись на их месте и в их статусе, будучи выведенными перед толпой журналистов", - так описав "Старий шахтар" опитування "експертами" свідків.

"Но их речь не была похожа на ложь – ложь так отрепетировать невозможно", - приміряв він на себе роль детектора брехні.

Щоб остаточно переконати весь світ, що українці вбивають своїх військовополонених, проросійська пропаганда пустила у хід "важку артилерію". До Оленівської колонії з розумним виглядом приїхав американський актор Стівен Сігал. Людина, яка добре знає, як у кіно ставляться трюки за участю героїв, які рятують світ, вирішила "снять документальный фильм о войне в Донбассе".

До речі, майбутній "великий документаліст" не брав участі навіть у "оглядовій екскурсії" колонією."Пообщаться и поснимать кумира российских видеосалонов 90-х не удалось, в компании своей охраны Сигал держался особняком", - визнав "Старий шахтар"

Життя після смерті…

Другою темою брехні проросійської пропаганди минулого тижня були розповіді про те, як налагоджується життя у знищених містах та селищах Донбасу."Была на днях в Мариуполе. Там кипит жизнь, открылись кафе, на улицах много народу, пляжи местами похожи на пляжи Крыма, ходит новенький транспорт, работа на стройке продвигается бойко... Думаю, к осени туда действительно заселят людей", - із фальшивим оптимізмом пише одна з донецьких журналісток.

Але оптимізму, навіть "донецького", вистачило ненадовго. Бариня була змушена визнати, що рани, завдані російською армією Маріуполю, який ще недавно процвітав, нікуди не зникли."Остовы зданий и руины, которые так откровенно заглядывали тебе в душу ранней весной, теперь скрыты зеленью", - пише вона.

"Но запах смерти еще не ушел. Он преследует тебя повсюду, воскрешая страшные образы, которые подсознание пытается спрятать куда подальше в целях самосохранения", - пояснює вона причину спроби видати небіжчика за живого. 

"Но город уже совсем другой, даже если сравнивать его с послевоенным маем. Он как зеленый росток на пепелище рвется к свету, с каждым днём становясь все сильнее", - на мажорній ноті закінчує вона свій лицемірний репортаж.

А ось ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник не став прикрашати дійсність і дав зрозуміти, що "звільнені" до руїн міста та селища Донбасу відновлювати "немає сенсу". "Город Попасная, возможно, не будут восстанавливать - он практически полностью разрушен", - без кохання та жалю заявив маріонетковий правитель окупованої Луганської області.

У якості довідки: за даними на 2019 рік у Попасній мешкали 20 306 осіб.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті