Футбол на крові. У Катарі стартує найскандальніший чемпіонат світу в історії

20 листопада в Катарі буде зіграно матч-відкриття чемпіонату світу з футболу між збірними Катару та Еквадору. У футбольному суспільстві не припиняється дискусія про те, що нинішній Чемпіонат світу з футболу – найбрудніший та найскандальніший в історії. Навіть попередній, 2018-го року в Росії , не був таким скандальним.

" ОстроВ " коротко пояснює, що не так з Чемпіонатом світу з футболу-2022.

Сумнівна країна-господарка

Право на проведення цього турніру Катар отримав ще у 2010 році. Він виграв його у боротьбі зі США, Кореєю, Японією та Австралією. Оскільки ЧС-2018 проходив у Росії , то наступний, за традицією організаторів, мав пройти не в Європі.

До речі, про організаторів. Відразу пояснимо термінологію, щоб далі було зрозуміло. Чемпіонат світу з футболу організовує світова футбольна асоціація – ФІФА. До неї входять континентальні футбольні організації: УЄФА (Європейська футбольна асоціація), АФК (Азіатська асоціація), КОНМЕБОЛ (Південна Америка), КОНКАКАФ (Північна Америка), КАФ (Африканська асоціація). У кожній із цих асоціацій з 2019 по 2022 роки проходили відбіркові турніри, за підсумками яких визначились учасники ЧС-2022. Усього грає 32 команди, найбільша квота – у Європи, 13 команд. В інших континентах представництво менше, а деяким командам для потрапляння до фінальної частини ЧС-2022 довелося грати міжконтинентальний плей-офф. Так, Південна Америка не дорахувалась збірної Перу, яка програла Австралії.

Але повернемось до Катару. З початку роботи над заявкою на проведення чемпіонату світу, ідею проведення чемпіонату світу в Катарі почали критикувати. По-перше, клімат у країні дуже задушливий, влітку, коли на вулиці +50, матчі не зіграєш. По-друге, у країні критична проблема з правами людини. Злі язики говорять про корупційну складову, а ФІФА заводить традиційну пісню про популяризацію футболу на всій земній кулі.

До речі, США, яка програла Катару, також проведе чемпіонат світу, але вже наступний – у 2026 році. Разом із Канадою. Але, мабуть, було б спокійніше, якби в США пройшов уже нинішній мундіаль.

Чемпіонат світу з футболу цього року є максимально незвичайним. Катар уже захлинається у скандалах. Наприклад, у західній пресі днями з'явилася інформація, що катарська влада пообіцяла щедро подякувати збірній Еквадору, якщо вона програє Катару у стартовому матчі. Тепер до цієї гри прикуто багато уваги: якщо виникнуть підозри в реальності такого прецеденту, то це ганьба для Катару.

Але якби тільки це! Через систему цінностей, встановлену у цій країні, на стадіонах буде заборонено пити пиво. Партнер ФІФА, компанія Budwieser, дуже не рада такому підходу, оскільки планувала заробити грошей. Тепер їм доведеться продавати лише безалкогольне пиво.

Цікаво, як почуватимуться вболівальниці зі США, Канади та європейських країн, оскільки в Катарі діють жорсткі мусульманські обмеження для жінок. Поїздка на такий турнір може стати для них небезпечною.

ФІФА обіцяла захистити ЛГБТ-вболівальників, але їм рекомендували не показувати своїх почуттів у публічних місцях. Інакше їхню безпеку ніхто не гарантує.

Ще стало відомо, що влада Катару незадоволена попереднім продажем квитків на матчі чемпіонату світу, і щоб цього уникнути, вирішила привезти масовку з Пакистану! Ні, в українських реаліях деякі діячі також заповнювали стадіони масовкою із заводів, але це не мало такого масштабу. Ви уявіть лише, 80-тисячний стадіон заповнити спеціально привезеними пакистанцями!

Та й головне. За даними журналістів видання The Guardian , за 10 років роботи, на об'єктах ЧС-2022 загинуло 6700 трудових мігрантів із бідних країн Азії. Це спричинило суспільну дискусію, деякі функціонери закликали бойкотувати такий чемпіонат на крові. Влада Катару захищається, мовляв, загинули вона не на об'єктах, а за різних обставин, а спроба звинуватити в цьому владу не більше, ніж політична маніпуляція.

За даними Міжнародної організації праці, у Катарі лише за 2020 рік загинуло 50 робітників, 500 отримали тяжкі травми, а 37 200 осіб отримали травми легкого та середнього ступеня. Загалом про умови праці ніхто не думав: важливо було будувати красиво та швидше. І не важливо, що люди, які прийдуть на ці стадіони, дивитимуться футбол на кістках.

Терміни турніру змінилися: це вплинуло на здоров'я футболістів

Зазвичай чемпіонат світу проводиться влітку, у червні-липні. Не було винятків ні для ПАР (2010), ні Бразилії (2014). А ось для Катару термін перенесли: з 20 листопада по 19 грудня. В історії футболу такого ніколи не було.

Але це рішення призвело до плачевних наслідків. Справа в тому, що клубний футбол відкриває свій сезон у серпні, восени грають усі національні чемпіонати та Ліга чемпіонів, словом, гравці входять до ігрового тонусу і спокійно виступають до зимової перерви. А там відпустка (у когось тиждень, у когось кілька місяців, - у різних країнах по-різному) та підготовка до весняної частини сезону.

Футболісти зараз вже набрали форму, і матчі, де потрібно викладатися на повну силу 90, а то й 120, хвилин завдадуть їм шкоди. Вже зараз ціла група зіркових гравців не їде до Катару через травми. Найбільше постраждала Франція: діючий володар Золотого м'яча та один із найкращих нападників країни Карім Бензема не їде на турнір. Разом із ним через травми не допоможуть чинним чемпіонам світу Н`Голо Канте, Крістофер Нкунку та Пренсель Кімпембе . Втрати французів відчутні.

Але й в інших збірних тренери теж змушені за пару днів до старту чемпіонату негайно змінювати одних гравців на інших. Все тому, що паузи між клубними турнірами та чемпіонатом світу не було взагалі. Футболісти просто фізично ламаються, і це точно вплине на якість футболу в Катарі.

Дивна поведінка президента ФІФА

Джанні Інфантіно – італієць, він президент ФІФА. В останні дні Інфантіно зробив низку дуже дивних заяв. Спочатку він закликав Україну та росію на місяць припинити бойові дії, щоб не затьмарювати футбольне свято трагічними новинами. Хочеться запитати, якщо до Інфантіно додому прийдуть злочинці, і він вступить із ними в бійку, щоб захистити свою сім'ю, чи послухає він сусіда, який попросить не шуміти, щоб не затьмарювати йому суботній день?

Потім Інфантіно вирішив заступитися за Катар, який перебуває під вогнем критики всіх світових ЗМІ.

Сьогодні я відчуваю себе катарцем, арабом, африканцем, геєм, інвалідом, робочим мігрантом. Хто насправді дбає про робітників? ФІФА, футбол, чемпіонат світу, як і Катар. Декілька днів тому я був на заході, де ми пояснили, що робимо для людей з обмеженими можливостями на цьому ЧС. На цій прес-конференції було 400 журналістів, а подію висвітлили лише 4. У світі налічується 1 мільярд інвалідів. Нікого це не хвилює», - з'їхав із теми Інфантіно.

Далі Інфантіно заступився вже за Іран, відповівши на вимогу не допускати його збірну до розіграшу ЧС через репресії в країні.

«У футбол не грає режим. Мова про команди. Якби ми прислухалися до критиків, ми створили б ще більший поділ, а не єдність. В Ірані 80 мільйонів людей. Вони всі погані люди? Ні. ФІФА – це не ООН, ми не світова поліція», - сказав Інфантіно.

Так і до повернення росіян та білорусів до світового спорту недовго залишилося…

Керівництво УАФ та генеральний директор Шахтаря Сергій Палкін , до речі, закликали ФІФА виключити Іран із числа учасників ЧС-2022 за постачання дронів російським терористам. Але відповідь Джанні Інфантіно ви бачили вище.

Україна та ЧС-2022

Збірна України змогла забезпечити собі путівку до фіналу кваліфікації. У відбірковій групі ми протистояли збірним Франції, Боснії, Фінляндії та Казахстану. Здобути пряму перепустку на чемпіонат світу команді не вдалося, адже французи в решті матчів очок не втрачали. Наша збірна зіграла з ними двічі внічию 1:1. Але збірна України втратила очки у матчах з Казахстаном та Фінляндією, а ще зіграла внічию з Боснією. Але не програла нікому. Цього вистачило для того, щоб посісти друге місце та отримати шанс поборотися за вихід на турнір.

У березні наша команда мала грати проти Шотландії, але через війну ФІФА та УЄФА пішли нам назустріч і перенесли матч на червень. Шотландію Україна перемогла, а в останньому матчі мала грати проти Уельсу. Але валлійці виявилися сильнішими – 1:0. Збірна України на ЧС-2022 не зіграє.

Тож нам, простим уболівальникам, залишається вибрати збірну, якою ми симпатизуватимемо і підтримуватимемо її на чемпіонаті світу. Це, до речі, може бути збірна Польщі, яка пройшла кваліфікацію та зіграє в одній групі з Аргентиною, Мексикою та Саудівською Аравією.

Можна не сумніватися, що перелічені вище скандали із ЧС-2022 це лише початок. Найближчого місяця на нас чекає ще багато цікавих «зальотів» від організаторів. Запитання тільки в тому, хто за це відповість і чи відправлять Інфантіно на достроковий відпочинок?

Данило Вереїтін , «ОстроВ»

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті